Теми статей
Обрати теми

Позики між ЄП і загальною системою

Нестеренко Максим, податковий експерт
Позика, як і будь-яка інша «розтягнута в часі» операція, може стати перехідною. Позику можна отримати на одній системі, а повернути вже після переходу на іншу. Які особливості обліку мають такі перехідні позики? Такі запитання часто ставлять наші читачі. Поговоримо про це!

Позика, повернута на ЄП

Для юросіб-загальносистемників основна сума отриманої позики не є доходом. Так говорить бухоблік, і податковоприбутковий облік з ним солідарний (п.п. 134.1.1 ПКУ). Тож за період перебування на загальній системі юрособа-позичальник не має з отриманою позикою ніякого дохідного клопоту. Максимум уключає до витрат проценти, якщо позика є процентною, а до доходів дисконт, якщо позика довгострокова відповідно до умов договору.

Натомість для юросіб-єдиноподатників ситуація така. Якщо позика є процентною, то жодних наслідків зміна системи оподаткування не створюватиме.

А от безпроцентну позику позичальник-єдиноподатник може не включати до доходів, якщо її повернути протягом 12 місяців з дня отримання (п.п. 3 п. 292.11 ПКУ). Чи працює тут правило 12 місяців? Бо ж позичальник на момент отримання позики не був платником ЄП.

Податківці у БЗ 108.01.02 заявляють: якщо юрособа перейшла на ЄП, то вона не включає до своїх ЄП-доходів безпроцентну позику, отриману на загальній системі. Такої думки податківці дотримуються вже давно. Тож можете нею користуватися! Хоча для повної безпеки можете отримати ІПК. Адже в деяких індивідуальних роз’ясненнях податківці не такі ліберальні (див., наприклад, лист ДФСУ від 28.08.2019 р. № 4081/6/99-99-12-02-03-15/ІПК).

Тепер про ФОП. Для ФОП на ЗС отримана позика — не дохід. Погоджуються з цим і податківці, щоправда за умови, якщо позику повернуто у строк, визначений договором (БЗ 104.04). Натомість для ФОП на ЄП є доходом безпроцентна позика, не повернута протягом 12 місяців із дня її отримання (п.п. 3 п. 292.11 ПКУ). І щодо ФОП податківці «фіскалять»: вони наказують уключати до ЄП-доходів безпроцентну позику, не повернуту протягом 12 місяців. Хай навіть її отримано на ЗС, а 12-місячний строк закінчився вже після переходу на ЄП (БЗ 107.01.03). Подвійні стандарти…

Позика, повернута на ЗС

Для єдиноподатників отримана позика (хоч процентна, хоч безпроцентна) не включається до доходів безпосередньо в періоді отримання. Це стосується як юридичних осіб, так і ФОП. При цьому процентні позики, повернуті в межах строку позовної давності, узагалі не є доходом для спрощенців. А от безпроцентними позиками єдиноподатникам дозволено «бездохідно» користуватися лише 12 місяців (п.п. 3 п.п. 292.11 ПКУ).

Нехай на момент переходу 12-місячний строк ще не закінчився, позику не повернуто і 12 місяців спливли під час перебування на ЗС? Які тут наслідки? Та ніяких! «Єдиноподатковий» п.п. 3 п.п. 292.11 ПКУ не стосується колишніх єдиноподатників.

Ані розд. ІІІ ПКУ, ані ст. 177 ПКУ не передбачають, що колишні єдиноподатники збільшують свої загальносистемні доходи на суму безпроцентних позик, отриманих на ЄП і повернутих до закінчення строку позовної давності. Щоправда, ФОП, які «прихопили» з собою із ЄП позику, краще слідкувати, аби вона була повернута у строк, визначений у договорі. Інакше податківці наполягають на ФОПівському загальносистемному доході. Хоча з погляду ПКУ висновок фіскалів безпідставний.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі