Теми статей
Обрати теми

Позика і готівкові обмеження

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Чи поширюються на позику, надану (отриману) в готівковій формі, 10- і 50-тисячне обмеження на готівкові розрахунки?

Вважаємо, готівкові обмеження, встановлені Положенням № 148, поширюються як на надання позики готівковими коштами, так і на її повернення.

Нагадаємо, суб’єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або декількома платіжними документами (п. 6 Положення № 148): між собою — у розмірі 10000 грн включно та з фізособами — у розмірі 50000 грн включно.

Зауважте: йдеться не лише про «реалізаційні», але й про всі інші готівкові розрахунки, у тому числі за позиками. Адже зазначені обмеження не поширюються виключно на (п. 8 Положення № 148): (1) розрахунки суб’єктів господарювання з бюджетами та державними цільовими фондами; (2) добровільні пожертвування та благодійну допомогу; (3) використання коштів, виданих на відрядження.

Інакше кажучи, жодних винятків для позик Положення № 148 не містить.

Не забувайте: незважаючи на відсутність штрафів за Указом 436, що втратив чинність, за порушення готівкових обмежень на вас чекають достатньо значні адмінштрафи (див. ст. 16315 КУпАП). Зазначений штраф накладається на посадових осіб підприємства або на фізособу-підприємця*. Усі подробиці про адміністративну відповідальність читайте в «Податки & бухоблік», 2020, № 70, с. 20.

* Причому, вважаємо, законодавчі підстави для перенесення строків притягнення до адмінвідповідальності на післякарантинний період відсутні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі