Теми статей
Обрати теми

А якщо узяти й не показати в 1ДФ?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
На що очікувати, якщо не показувати у формі № 1ДФ поворотну фіндопомогу?

Податківці хочуть бачити, які суми поворотної фіндопомоги надходять фізособі або які суми вона має та надає як допомогу. Тож ознаки доходу для таких виплат передбачені у Довіднику ознак.

Починаючи з Податкового розрахунку за 3 квартал 2020 року застосовуємо ознаку доходу:

— «153» — для відображення основної суми поворотної фінансової допомоги, яку фізособа надала іншим особам, та яка у звітному кварталі повертається їй;

— «197» — для відображення суми поворотної фінансової допомоги, що отримується фізособою.

До речі, якщо підприємство отримало поворотну фіндопомогу від ФОП і повертає її чи надає таку допомогу ФОП, то у формі № 1ДФ воно відображає її з ознаками, встановленими для доходів звичайних фізосіб. Тобто непідприємницьку ознаку «157» проставляє, а цивільні «153» чи «197» — залежно від того, хто позикодавець. На цьому наполягають податківці у роз’ясненнях в підкатегорії 103.25 БЗ.

Не відкриємо Америку, якщо скажемо, що є багато підприємств, які усвідомлено не відображають у формі № 1ДФ при поверненні поворотну фіндопомогу, яку отримали від фізосіб. Особливо, якщо такі фізособи засновники або директори.

Причини зрозумілі. Іноді такі особи офіційно отримують три копійки, а надають допомогу на сотні тисяч. Тож навіщо світити їх? ☺

Тому запитання, яке поставив наш читач, зрозуміле. Відповідаємо.

Якщо податківці знайдуть, то невключення до форми № 1ДФ поворотної фіндопомоги може бути розцінено ними як подання такої форми не в повному обсязі, тобто без усіх необхідних рядків.

Таке порушення є однією з підстав для застосування штрафних санкцій за п. 119.1 ПКУ. Річ у тім, що положення цього пункту ПКУ сформульовані так, що штрафні санкції за «неповний обсяг» світять й у тому випадку, якщо податковий агент помилково не зазначив у формі № 1ДФ відомості про не(!)оподатковуваний дохід, виплачений фізособі.

Адже неповнота відомостей у формі № 1ДФ і викривлення (завищення/заниження) податкового зобов’язання — це окремі підстави для притягнення до відповідальності за п. 119.1 ПКУ. Тому для цього порушення не має значення, вплинула помилка на розмір податкового зобов’язання чи ні.

А тепер про суми. Подання форми № 1ДФ не в повному обсязі коштуватиме 1020 грн (при повторному протягом року — 2040 грн) (ст. 119.1 ПКУ).

Але цей штраф буде не конкретно за кожне таке порушення, а за всі порушення у формі № 1ДФ, що виявили податківці.

А ще може бути адміністративний штраф за ст. 1634 КУпАП у розмірі від 34 до 51 грн (при повторному протягом року — від 51 до 85 грн). Плюс до нього судовий збір.

Проте звертаємо увагу, що наразі діє штрафний мораторій.

Так, п. 521 ПКУ передбачено, що за порушення податкового законодавства, вчинене в період з 1 березня до кінця карантину (поки до 31 грудня 2020 року), штрафні санкції не застосовуються. Тож сьогодні за неподання, подання з порушенням установлених строків, подання не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками форми № 1ДФ за 1 — 3 квартал 2020 року теоретично податківці можуть посягнути лише на адмінштраф (див. вище).

Як бачите, варіант з «не показав» коштує порівняно недорого. Проте таке рішення краще приймати з відома керівництва, щоб бухгалтеру потім не довелося відповідати за можливі штрафи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі