Теми статей
Обрати теми

Зміни в СЕА: ∑Перевищ знову наростаючим?..

Павленко Олексій, податковий експерт
Постанова КМУ від 28.10.2020 р. № 1024

Висновок документа

КМУ внесено ряд змін до Порядку № 569* — стосовно механізму розрахунку регліміту (∑Накл), показника ∑Перевищ та деякі інші

* Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

Постановою, що коментується, Кабмін вніс чергові зміни до Порядку № 569. Вони в першу чергу були спрямовані на врахування у цьому документі змін, внесених в ПКУ одіозним Законом № 466**. Отже, перелічимо основні зміни:

** Закон України від 16.01.2020 р. № 466-ІХ.

1) При розрахуванні регліміту (∑Накл) під час розрахунку показника ∑ПопРах тепер враховуватиметься і сума коштів, вилучених та зарахованих податківцями на СЕА-рахунок платника ПДВ відповідно до ст. 95 ПКУ в рахунок погашення податкового боргу з ПДВ по задекларованих до сплати податкових зобов’язаннях за періоди починаючи з 1 липня 2015 року, визначених платником у податковій декларації з ПДВ або уточнюючому розрахунку.

Тобто після набуття чинності цими змінами в Порядок № 569 на такі вилучені та зараховані на СЕА-рахунок починаючи з 1 липня 2015 року суми податківці повинні одноразово збільшити платникам регліміт. І в подальшому завжди враховувати такі суми під час розрахунку показника ∑ПопРах (див. оновлений п. 2001.3 ПКУ).

2) У разі скасування рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ і відновлення такої реєстрації фіскали повинні протягом 3 робочих днів, що настають за днем внесення ними змін до реєстру платників ПДВ щодо скасування анулювання реєстрації, здійснити перерахунок регліміту такого платника*** за звітний період, у якому відбулося анулювання його реєстрації, і окремо за кожним показником формули.

*** Крім випадків, коли на момент скасування рішення про анулювання реєстрації особа застосовує спрощену систему оподаткування, яка не передбачає сплату ПДВ; або повторна реєстрація (наступна за відміненою) платником податку такої особи є анульованою з підстав, передбачених п. 184.1 ПКУ.

3) Найбільш інтригуючою є на перший погляд не пов’язана із Законом № 466 зміна до п. 9 Порядку № 569. Туди додано новий абзац, що загальна сума перевищення (∑Перевищ) визначається за кожний звітний (податковий) період наростаючим підсумком!

До речі, з норм ПКУ наростаючий підсумок при розрахуванні цього показника випливав з самого початку. Але податківці у фіскальних ПДВ-цілях, порушуючи Кодекс, налаштували ПЗ СЕА таким чином, що ∑Перевищ фактично вже кілька років розраховується відокремлено помісячно (і з відкиданням від’ємного значення). Хоча при цьому в одній БЗ (101.17) вони лукаво зазначають, що цей показник розраховується «наростаючим підсумком за кожен звітний період», а в другій (див. там же), що він здійснюється «за кожний звітний період без наростаючого підсумку»!.. Тож: чи будуть якісь наслідки у цієї зміни, чи переналагодять фіскали ПЗ СЕА, та як буде далі рахуватись цей показник — зараз можна тільки гадати

4) Зміни, внесені до 91 Порядку № 569, тепер дозволять за рахунок суми ∑Перевищ реєструвати не тільки податкові накладні, але й розрахунки коригування.

5) Зміни у пп. 22 і 27 Порядку № 569: поповнювати СЕА-рахунок та сплачувати борг при анулюванні реєстрації платника можна не тільки з власного, а й з іншого поточного рахунку.

Ця постанова набрала чинності з 4 листопада цього року.

Загалом зміни в Порядок № 569 можна оцінювати як позитивні, але як вони запрацюють на практиці, поживемо — побачимо…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі