Теми статей
Обрати теми

Орендодавець-підприємець, або Орендуємо нерухомість у ФОП

Підприємство орендує нерухомість у підприємця-єдинника. Чи варто нам перевіряти наявність у нього відповідного КВЕД і контролювати дотримання інших обмежень, установлених ПКУ для єдиноподатників? (м. Одеса)

Ні, контролювати дотримання орендодавцем-єдинником обмежень, установлених ПКУ, орендар не повинен. Єдине, в чому необхідно впевнитися, — це те, що ваш орендодавець дійсно є підприємцем на єдиному податку (ЄП). А це можна зробити, просто перевіривши дані щодо контрагента в Реєстрі платників ЄП на дату правочину. Але давайте спочатку згадаємо, які саме орендні обмеження встановлює ПКУ для єдинників.

Орендні обмеження для єдинників. Надавати майно в оренду мають право тільки єдинники на другій або на третій групі ЄП. Для першогрупників орендні операції під забороною. Причому

в підприємців на другій групі орендарями можуть бути тільки єдинники або фізичні особи

Надавати майно в оренду загальносистемникам (як підприємствам, так і підприємцям) другогрупники не мають права. Посередницькі послуги з оренди нерухомого майна для єдинників на другій групі теж заборонені (п.п. 2 п. 291.4 ПКУ).

У третьогрупників таких обмежень немає. Вони можуть надавати майно в оренду кому завгодно, а також бути посередниками в орендних операціях.

Але це ще не все. І другогрупники, і третьогрупники не мають права надавати в оренду (п.п. 291.5.3 ПКУ):

— земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 га;

— житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 кв. м;

— нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини загальною площею більше 300 кв. м.

Про всі тонкощі цих обмежень ви можете прочитати в «Податки & бухоблік», 2020, № 16, с. 2.

Ну і звичайно,

перш ніж здійснювати орендні операції, єдинникам слід зареєструвати відповідний КВЕД: 68.20 «Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна»

Другогрупник, що здав нерухомість в оренду загальносистемнику або надав посередницькі послуги з оренди, повинен сплатити з доходу від таких операцій ЄП за підвищеною ставкою (в розмірі 15 % суми доходу) (п.п. 5 п. 293.4 ПКУ) і перейти на загальну систему оподаткування з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому здійснена така операція (п.п. 9 п.п. 298.2.3 ПКУ).

У разі порушення обмежень щодо площі (з п.п. 291.5.3 ПКУ) або здійснення орендних операцій без наявності відповідного КВЕД у реєстрі платників ЄП підприємці зобов’язані залишити спрощенку з першого числа місяця, наступного за звітним (податковим) періодом, у якому було допущено відповідне порушення (пп. 5, 7 п.п. 298.2.3 ПКУ). Ставка податку з таких заборонених доходів — 15 % (щоправда, дохід від незареєстрованого виду діяльності за підвищеною ставкою оподатковується тільки в другогрупника) (пп. 2, 4 п. 293.4 ПКУ).

Чи потрібно контролювати ФОП? Як бачите, ПКУ щодо орендних операцій установлює для єдинників-орендодавців певні обмеження й передбачає відповідальність за їх порушення. А що орендар? Чи повинен він контролювати дотримання встановлених обмежень ФОП-орендодавцем?

Ні, контролювати дотримання орендодавцем-єдинником обмежень, установлених ПКУ, орендар не повинен. Але ви повинні бути впевнені, що співпрацюєте саме з підприємцем — платником ЄП.

Орендуючи нерухомість у ФОП-єдинника, єдине, в чому повинен переконатися орендар, це те, що така фізособа дійсно зареєстрована підприємцем на ЄП

Ну і договір, звісно, має бути укладений саме з підприємцем (а не просто фізособою). Це дасть орендареві підставу не утримувати з виплаченого такому ФОП доходу ПДФО і ВЗ (п.п. 165.1.36, п.п. 2 п. 297.1 ПКУ).

Виняток: ФОП з окупованої території. З доходу такого підприємця утримати ПДФО і ВЗ доведеться в будь-якому випадку (п.п. 38.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Як переконатися в єдиноподатково-підприємницькому статусі свого контрагента?

На наш погляд, достатньо просто перевірити дані щодо контрагента в Реєстрі платників ЄП на дату правочину (+ можна зробити скриншот екрана з відповідною інформацією). Адже в ПКУ немає прямої норми, яка б зобов’язувала суб’єктів господарювання при взаємодії з підприємцями-єдинниками запасатися будь-якими документами, що підтверджують їх ЄП-статус.

Щоправда, податківці говорять, що за необхідності юрособам і підприємцям, які мають господарські відносини з єдинником, може бути надана копія Витягу з Реєстру платників ЄП (див. БЗ 107.05). Тож за бажання цим документом, звичайно, можна запастися (вимагати його в підприємця або отримати відомості самостійно).

Але в будь-якому випадку орендареві важливо упевнитися винятково в підприємницько-єдиноподатковому статусі свого контрагента. Контролювати наявність у ФОП зареєстрованого орендного виду діяльності та/або дотримання ним інших єдиноподаткових обмежень орендар не зобов’язаний.

Жодної відповідальності за порушення, допущене ФОП-орендодавцем, орендареві не загрожує

Відповідність зареєстрованих видів діяльності важлива тільки для ЄСВ-цілей. Але говорити про ЄСВ у межах орендних взаємовідносин не доводиться. На орендний дохід ЄСВ не нараховується. Оскільки оренда в розумінні ЦКУ не є ні роботою, ні послугою (див. БЗ 201.03).

Заповнюємо 1ДФ. Суворо кажучи, підприємство (або ФОП), що виплачує орендний (як і будь-який інший) дохід фізособі-підприємцеві, не є його податковим агентом. Адже згідно з п.п. 14.1.180 ПКУ податковий агент з ПДФО — це суб’єкт господарювання, який зобов’язаний нараховувати, утримувати і сплачувати до бюджету ПДФО від імені і за рахунок фізособи з доходів, що виплачуються такій фізособі, вести податковий облік, подавати податкову звітність і нести відповідальність за порушення норм ПКУ. У ситуації з ФОП у підприємства якраз немає ПДФО-обов’язків, перелічених вище.

Водночас для відображення виплат підприємцям у формі № 1ДФ передбачена окрема ознака доходу «157». Враховуючи це, податківці традиційно наполягають на необхідності включення до форми № 1ДФ підприємницьких доходів. При цьому невключення до форми № 1ДФ виплат підприємцям може бути розцінене податківцями як її надання не в повному обсязі, тобто без усіх необхідних відомостей. Таке порушення є однією з підстав для застосування штрафних санкцій за п. 119.1 ПКУ.

Не хочете сперечатися з податківцями? Тоді відображайте орендний дохід ФОП у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою «157». При цьому не потрібно вникати в подробиці того, за яку діяльність ви розрахувалися. Зареєстрований цей вид діяльності в підприємця чи ні, все одно ознака доходу одна і та ж — «157».

Ольга Ольховик, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі