Теми статей
Обрати теми

Оприбуткування готівки після скасування Книг: як це буде з 01.01.2021 р.

ФОП-єдиноподатник приймає від покупців готівку. Що для нього вважатиметься оприбуткуванням готівки з 01.01.2021 р.? (м. Кривий Ріг)

Правила оприбуткування готівки, встановлені на сьогодні для підприємців, досить прості:

— для ФОП, які використовують КОРО без РРО, оприбуткуванням вважається внесення даних розрахункових квитанцій до КОРО (абзац п’ятий п. 11 Положення № 148);

— для всіх інших ФОП незалежно від факту застосування РРО/ПРРО оприбуткуванням вважається облік отриманих доходів у Книзі обліку доходів (КОД) або Книзі обліку доходів і витрат (КОДВ) (абзац шостий п. 11 Положення № 148).

Виходить, Книги призначені не лише для підрахунку отриманого підприємцем доходу (складання звітності), але й дозволяють ФОП, які не застосовують КОРО, оприбуткувати отриману від покупців готівку.

Але ось з 01.01.2021 р. у ФОП починається нове життя вже без обов’язкових форм КОД (КОДВ). Так, з початку наступного року ФОП-єдиноподатники*:

* Нагадаємо: відповідні зміни до п. 296.1 ПКУ внесені Законом № 786 (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 66).

— груп 1, 2 і 3 (неплатники ПДВ) повинні будуть вести облік у довільній формі шляхом щомісячного відображення доходів;

— групи 3 (платники ПДВ) повинні будуть вести облік у довільній формі шляхом щомісячного відображення доходів і витрат.

Так що ж буде з оприбуткуванням готівки, коли обов’язкові форми КОД (КОДВ) кануть у Лету

Зрозуміло, що для ФОП, які використовують КОРО без РРО, по суті, нічого не зміниться. Для них, як і раніше, оприбуткуванням буде внесення даних розрахункових квитанцій до КОРО. А ось для всіх інших ФОП це питання залишається відкритим.

Відразу ж звертаємо увагу: той факт, що оприбуткування готівки пов’язане з відображенням доходів у Книгах, у жодному разі не означає, що ФОП, які працюють з готівкою, вимушені будуть і далі вести Книги за встановленими формами та реєструвати їх у податківців.

Ні, просто НБУ доведеться внести чергові зміни до касового Положення № 148, так, щоб воно враховувало факт скасування Книг. І проєкт** таких змін уже є. На щастя, у НБУ, схоже, вирішили не ускладнювати життя підприємців і не додавати їм клопоту, пов’язаного з оприбуткуванням готівки. У разі набрання чинності змінами, передбаченими згаданим проєктом, з 01.01.2021 р. оприбуткуванням готівки вважатиметься облік отриманих доходів у довільній формі шляхом щомісячного відображення отриманих доходів.

** bank.gov.ua/admin uploads/article/Proekt of resolution 04092020.pdf?v=4

Як бачите, якщо подібні зміни до Положення № 148 будуть внесені, запис доходів у будь-якому заміннику Книги (це може бути будь-який зошит (блокнот, журнал) або таблиця в Exel), зроблений ФОП за підсумками місяця, вважатиметься оприбуткуванням готівки.

Гірше, якщо відповідний проєкт прийнятий не буде і передбачені ним правила з 01.01.2021 р. так і не розпочнуть діяти. Тоді перед ФОП постане проблема оприбуткування готівки. По суті, відмова від затверджених КОД (КОДВ) означатиме, що вся ваша готівкова виручка вважатиметься не оприбуткованою.

У такому разі рекомендуємо все ж не квапитися та не позбуватися старих Книг і вести їх до появи нових правил оприбуткування готівки.

У будь-якому разі час на приведення Положення № 148 у відповідність з новою редакцією п. 296.1 ПКУ в НБУ ще є. Ми ж, зі свого боку, оперативно інформуватимемо вас про всі зміни в касовій нормативці.

Алла Свіріденко, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі