Теми статей
Обрати теми

Як аграрію уникнути блокування сільгоспПН/РК

Децюра Сергій, податковий експерт
За матеріалами сайту ГУ ДПС у Полтавській обл.: poltava.tax.gov.ua

За матеріалами сайту ГУ ДПС у Полтавській обл.: poltava.tax.gov.ua

Висновок документа

Податківці визначилися з тим, що слід зробити сільгосптоваровиробнику, щоб уникнути блокування ПН/РК

Зазвичай ПН/РК, складені сільгосптоваровиробниками, фіскали блокують не так часто, як іншим суб’єктам. Уся річ у тім, що аграрії віднесені до тієї категорії суб’єктів, у яких Таблиця даних платника приймається автоматично (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 54, с. 12).

Йдеться не про всіх без винятку аграріїв, а лише тих, які одночасно дотримуються трьох вимог (п. 18 Порядку зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затвердженого постановою КМУ від 11.12.2019 р. № 1165):

— внесені до Реєстру отримувачів дотації та/або на 31.12.2016 р. застосовували спецрежим з ПДВ згідно зі ст. 209 ПКУ, що діяла на той час;

— мають власні та/або орендовані земельні ділянки загальною площею не менше 200 га (включно) станом на 1 січня, задекларовані до 20 лютого поточного року;

— зазначили в Таблиці коди УКТ ЗЕД товарів, що постачаються, груп 01, 03, 04, 07, 08, 10, 12.

Аграріїв, які виконують ці три умови, доволі багато. Тому ризик того, що їх ПН/РК на поставку сільгосппродукції потраплять під блокування, незначний. Хоча й існує.

Водночас є низка аграріїв, які не виконують ці умови, а тому над їх ПН/РК дамокловим мечем нависає блокування.

Враховуючи це, податківці вирішили підказати аграріям, які документи слід подати для того, щоб їх ПН/РК не блокувалися. При цьому, на думку фіскалів, ці правила мають виконувати всі аграрії — як ті, у кого таблиця приймається автоматом, так і решта.

Ось що треба зробити.

По-перше, перед поданням Таблиці слід:

— надати фіскалам докази наявності ресурсів, необхідних для здійснення госпдіяльності. Серед таких документів вони бажають бачити правовстановлюючі документи на земельні ділянки та договори оренди земельних ділянок.

Звертаємо увагу! Про надання правовстановлюючих документів на права власності чи користування землею, крім договорів оренди землі державної чи комунальної власності, в жодному нормативно-правовому акті не йдеться. Тому чи подавати такі договори — аграрій має вирішити сам. За задумом, у фіскалів і так мають бути дані про такі землі або із декларацій про сільгоспЄП, або із декларацій з плати за землю;

— здійснити заходи щодо повного оформлення трудових відносин з працівниками та надання фіскалам повідомлень про прийняття на роботу;

— надати повну інформацію про наявність об’єктів оподаткування за ф. № 20-ОПП. У ній необхідно повідомити про наявність власних або орендованих основних фондів, транспорту, техніки, офісних, виробничих, складських приміщень, земельних ділянок.

По-друге, подати в електронному вигляді Таблицю даних платника із додатками до неї. Як додаток необхідно надати детальне пояснення щодо госпдіяльності із посиланням на податкову та іншу звітність. Важливою умовою є надання до таблиці даних копій статзвітів про сільгоспдіяльність, зокрема звіту про посівні площі сільгоспкультур (ф. № 4-СГ (річний)), звіту про сівбу та збирання врожаю (ф. № 37-СГ) та звіту про площі та валові збори сільгоспкультур, плодів, ягід та винограду (ф. № 29-СГ (річний)).

Хто виконає всі вимоги, зможе уникнути блокування своїх ПН/РК на поставку сільгосппродукції. Водночас обіцянки фіскалів і їх реальні дії не завжди ідуть рука об руку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі