Теми статей
Обрати теми

Відрядження: працюємо у вихідний

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Лист Мінекономіки від 21.08.2020 р. № 3511-06/51797-07

Висновок документа

Якщо у вашому Положенні про відрядження зазначено, що компенсація за роботу в вихідні дні виплачується відповідно до чинного законодавства, то ви повинні оплачувати роботу в такі дні, а не компенсувати наданням іншого дня відпочинку

Відрядження працівників регулює, передусім, головний трудовий документ — КЗпП. А ось Інструкція № 59* є обов’язковою тільки для бюджетників. На госпрозрахункові підприємства норми Інструкції не поширюються, а мають для них лише довідковий (допоміжний) характер.

* Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59.

Інших нормативних актів, що детально регламентують відрядження працівників госпрозрахункових підприємств, немає. Тому їм залишається стати творцем власного «відряджувального» документа, наприклад, Положення про службові відрядження.

Доволі часто таке Положення є калькою Інструкції № 59. Проте те, що є добре для бюджетників, не завжди підходить комерційним підприємствам (ФОП). Приклад — норми Інструкції, які регулюють питання компенсації за роботу у вихідні дні.

Дивіться, за загальним правилом оплата періоду відрядження проводиться за всі робочі дні за графіком роботи рідного підприємства. Коли ж може виникнути питання з оплатою роботи у відрядженні у вихідний день? У разі, якщо працівник спеціально відряджений для роботи у день, який є для нього вихідним.

Важливо! Спеціальних положень з оплати праці працівника у відрядженні у вихідний день КЗпП не містить. Отже, в цьому питанні необхідно керуватися загальними нормами трудового законодавства, але з урахуванням норм діючого на підприємстві Положення про відрядження.

Що нам говорить КЗпП? Згідно зі ст. 72 робота у вихідний день може компенсуватися за згодою сторін наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі.

З КЗпП зрозуміло. Дивимося Положення про відрядження, затверджене на підприємстві. Якщо воно ідентичне Інструкції № 59, то у ньому є норма: «якщо працівник спеціально відряджений для роботи у вихідні дні, то компенсація за роботу в ці дні виплачується відповідно до чинного законодавства».

Цією нормою ви самі собі обрали єдиний варіант компенсації — оплата за роботу в вихідний день згідно зі ст. 107 КЗпП. Компенсувати роботу у такий день шляхом надання іншого дня відпочинку ви не можете, оскільки це буде суперечити нормам вашого ж Положення про відрядження, де вказано про виплату компенсації. На це звертає увагу Мінекономіки у листі, що коментується.

Ви не про таке мріяли? Тоді у Положенні про відрядження можна зазначити:

варіант 1 — «якщо працівник спеціально відряджений для роботи у вихідні дні, то компенсація за роботу в ці дні провадиться відповідно до чинного законодавства». При такому формулюванні з’являється вибір: інший день відпочинку чи оплата;

або

варіант 2 — «якщо працівник спеціально відряджений для роботи у вихідні дні, то робота в такі дні йому компенсується наданням іншого дня відпочинку». При такому формулюванні вихідний день у відрядженні оплачують як звичайний робочий день, а працівник як компенсацію отримує інший день відпочинку. Варіант з подвійною оплатою йому вже не «світить».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі