Теми статей
Обрати теми

Трудові відносини та зарплата

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Звіт з ЄСВ завжди викликає безліч запитань у бухгалтерів. Адже крім виплат, що входять до бази нарахування ЄСВ, ми з вами в ньому відображаємо ще й дуже багато кадрової інформації. Тож кожен раз, як уперше. Починаємо розмотувати клубочок ЄСВ-загадок.

Звичайні роботодавці (підприємства та ФОП), які виплачують заробітну плату і винагороди за цивільно-правовими договорами (ЦПД) на виконання робіт (надання послуг), заповнюють таблиці 1, 5, 6 і 7 Звіту за формою № Д4.

При цьому більшість страхувальників-роботодавців працюють з таблицями 1, 5 і 6. Саме вони будуть героями цієї статті. А ось про таблицю 7 читайте «Спецтаблиця для спецстажу: заповнюємо таблицю 7 Звіту за формою № Д4» цього номера.

Таблиця 1 Звіту за формою № Д4

З відображенням виплат в таблиці 1 Звіту за формою № Д4, як правило, труднощів не виникає. Адже підставою для формування її показників є дані таблиці 6 цього Звіту. Тож спочатку формуємо таблицю 6, а потім узагальнені дані відображаємо у таблиці 1. Єдиний момент, на якому хочемо зупинитися, стосується осіб з інвалідністю. Якщо у вас такі є, то не забуваємо в рядку 3.2.1 таблиці 1 указувати (довідково!) суми ЄСВ, які нарахував би страхувальник на базу нарахування ЄСВ працівника з інвалідністю, якби не застосовував пільгову ставку.

Річ у тім, що звичайні роботодавці до зарплати, лікарняних, декретних працівників з інвалідністю застосовують ставку 8,41 %. А ось із цих виплат, нарахованих іншим працівникам, а також з винагороди за ЦПД ЄСВ сплачують за загальною ставкою 22 %.

Тож наш законодавець хоче знати, скільки Пенсійний фонд недоотримує ЄСВ через застосування пільгової ставки 8,41 %. Порахувати це їм допоможуть відомості, зазначені у рядку 3.2.1 таблиці 1. Показники рядка визначаємо таким чином: рядок 3.2.1 = рядок 2.2 х х 22 % : 100 %.

Будьте уважні: оскільки цей рядок довідковий, то до рядка 3 «Нараховано єдиного внеску, усього…» його значення потрапити не повинно.

Таблиця 5 Звіту з ЄСВ

Таблицю 5 у Звіті з ЄСВ звичайні роботодавці формують лише за наявності певних подій у звітному місяці. Так, таблиці 5 бути, якщо у звітному місяці:

— із застрахованою особою був укладений або розірваний трудовий договір або ЦПД на виконання робіт (надання послуг);

— застрахованій особі надана або в неї закінчилася відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до 3 років або відпустка для догляду за дитиною від 3 до 6 років;

— застрахована особа була переведена на іншу постійну посаду (роботу) в того ж роботодавця.

Якщо нічого з переліченого вище у звітному місяці не відбувалося, формувати таблицю 5 Звіту за формою № Д4 не потрібно.

Зверніть увагу! Звичайні роботодавці початок/закінчення військової служби працівників в таблиці 5 не відображають. Також не заповнюють графу 19 «Військове звання» таблиці 5. Цю інформацію указують лище силові структури (відомства).

Таблиця 6 Звіту з ЄСВ

Таблиця 6 потрібна для формування щодо кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованих їй у звітному місяці видів доходів, які включаються до бази нарахування ЄСВ.

Зауважимо, що на одного працівника в таблиці 6 можуть бути заповнені декілька рядків. Наприклад, якщо у звітному місяці:

нараховано доходи, які відображають з різними кодами категорії застрахованої особи (графа 9) або які мають свій код типу нарахувань (графа 10). Зокрема, суми зарплати, відпускних, лікарняних і декретних, нарахованих особі у звітному місяці, відображаємо в різних рядках;

— нараховано доходи за минулі та майбутні періоди (місяці), а саме: відпускні, лікарняні, допомога по вагітності та пологах, винагорода за виконані роботи (надані послуги), строк виконання яких перевищує календарний місяць, а також середню зарплату за вимушений прогул. Перелічені доходи відображаємо в прив’язці до місяця, за який вони нараховані;

— донараховували ЄСВ до розміру мінімального страхового внеску (визначали додаткову базу нарахування ЄСВ).

Розберемо, як це працює, на прикладах.

Прийняття/звільнення

Таблиця 5. У ній інформацію про дату початку та/або закінчення трудових відносин відображаємо окремим рядком (див. приклад 1). Причому якщо працівника приймаємо на основне місце роботи, то в графі 8 зазначаємо категорію особи «1», якщо за сумісництвом (у тому числі внутрішнім) — «2».

Якщо працівник протягом одного звітного місяця був:

— прийнятий, а потім звільнений, то на нього формуємо один рядок, зазначаючи в ньому і дату прийняття (графа «дата початку»), і дату звільнення (графа «дата закінчення») в графі 11;

— звільнений, а потім знову прийнятий на роботу до цього ж роботодавця, то на нього в таблиці 5 заповнюємо два рядки: перший — з датою припинення трудових відносин (графа «дата закінчення»), другий — з датою початку трудових відносин (графа «дата початку»).

Окремо зупинимося на кадрових графах 12 — 15 таблиці 5. У графі 12 проставляємо професійну назву роботи з додатка А або Б до Класифікатора професій. До графи 13 повинен потрапити код загальносоюзного класифікатора професій, посад і тарифних розрядів (код ЗКППТР), якщо його встановлено для відповідної професії, а до графи 14 — код КП із Класифікатора професій, що відповідають професійній назві роботи з графи 12. У графі 15 зазначаємо найменування посади працівника, інформацію про якого відображаємо.

Приклад 1. Вовка Сергія Петровича прийнято на роботу бджолярем (код ЗКППТР — 17521, код КП — 6123, основне місце роботи) з 11.11.2020 р. Наказ від 10.11.2020 р. № 121-ос.

Зайця Олега Івановича, кролівника (код ЗКППТР — 13205, код КП — 6121, сумісник), звільнено з роботи 16.11.2020 р. на підставі ст. 38 КЗпП. Наказ від 05.11.2020 р. № 120-ос.

Дивимося на рис. 1 порядок заповнення таблиці 5 Звіту з ЄСВ за листопад 2020 року.

img 1

завантажити файл

Таблиця 6. Заробітну плату працівника, нараховану у місяці прийняття/звільнення відображаємо в загальному порядку.

У графі 9 проставляємо код категорії застрахованої особи:

«1» — якщо зарплата нарахована звичайному працівникові;

«2» — якщо працівникові з інвалідністю (ставка — 8,41 %);

«47» — якщо нараховано середній заробіток «солдату підприємства», який проходить військову службу (ставка ЄСВ — 22 %);

«66» — якщо середній заробіток нараховано «солдату підприємства», який має інвалідність (ставка ЄСВ — 8,41 %).

Якщо працівник у звітному місяці був звільнений, а потім прийнятий і при цьому показники граф 22 — 25 таблиці 6 не змінилися, на працівника формуємо один рядок із загальною сумою заробітної плати. При цьому в графі 15 проставляємо загальну кількість днів у трудових відносинах протягом місяця (дні до дати звільнення + дні після дати звільнення) (див. приклад 2).

Тепер розглянемо ситуацію, за якої показники граф 22 — 25 таблиці 6 змінюються, наприклад, коли працівник звільняється з місця роботи за сумісництвом і приймається на те ж підприємство за основним місцем роботи.

У цьому випадку заробітну плату, нараховану до звільнення (графа 22 — «0» — без трудової книжки) і після прийняття на роботу у звітному місяці (графа 22 — «1» — з трудовою книжкою), зазначаємо окремими рядками (див. с. 31).

Приклад 2. Козуб Ігор Іванович, лектор (код ЗКППТР — 23160, код КП — 2359.2, основне місце роботи, повна зайнятість) був звільнений 05.11.2020 р. на підставі ст. 38 КЗпП, а потім знову прийнятий на роботу на те ж підприємство з 23.11.2020 р. на попередніх умовах (накази від 02.11.2020 р. № 113-ос та від 19.11.2020 р. № 118-ос відповідно).

Загальна сума зарплати за листопад (зарплата по дату звільнення + зарплата з дати прийняття) — 10000 грн (ЄСВ — 2200 грн).

Дивимося на рис. 2 порядок заповнення таблиць 5 та 6 Звіту з ЄСВ.

img 2

завантажити файл

Переведення

Таблиця 5. Однією з підстав для формування таблиці 5 Звіту за формою № Д4 є переведення працівника на іншу постійну посаду (роботу) у того ж страхувальника.

Відомості про тимчасове переведення (наприклад, згідно зі ст. 33 або 34 КЗпП) та переміщення працівника до таблиці 5 вносити не потрібно.

Переведення на іншу постійну роботу відображаємо двома рядками. Перший рядок — з датою закінчення роботи на попередній посаді (графа 11 «дата закінчення»), другий — з датою початку роботи на новій посаді (графа 11 «дата початку»).

За обома рядками обов’язково мають бути заповнені кадрові графи 12 — 15!

За першим рядком (з датою закінчення роботи на попередній посаді) графу 17 не заповнюємо.

Увага! Після відправлення Звіту може прийти попередження з пропозицією перевірити правильність заповнення.

Попередження надається у разі, якщо система контролів не може однозначно визначити ситуацію як помилкову

Тож якщо Звіт за формою № Д4 сформовано правильно, хвилюватися через наявність попередження не варто.

Приклад 3. Кушнір Олексій Павлович, кур’єр (код ЗКППТР — 13247, код КП — 9151, основне місце роботи) переведений манекенником (код КП — 5210, основне місце роботи) з 18.11.2020 р. Наказ від 16.11.2020 р. № 105-ос.

Дивимося на рис. 3 порядок заповнення таблиці 5 Звіту з ЄСВ.

img 3

завантажити файл

Зверніть увагу: якщо переведення відбувається з 1-го числа календарного місяця, то «перевідні» рядки у вас будуть «розірвані» і відображені в таблицях 5 форм № Д4 за різні звітні періоди. Так, наприклад, якщо працівника переводять на іншу постійну роботу з 1 грудня 2020 року, то дата закінчення роботи за попередньою посадою (30 листопада) буде відображена в таблиці 5 Звіту за формою № Д4 за листопад 2020 року, а дата початку роботи за новою посадою (1 грудня) — у таблиці 5 Звіту за формою № Д4 за грудень.

У разі коли працівник в одному місяці був прийнятий на роботу і переведений на іншу посаду, на нього в таблиці 5 формують три рядки. Перший рядок — із датою прийняття на роботу. Другий — із датою закінчення роботи за посадою, на яку був прийнятий працівник. Третій — із датою початку роботи за новою посадою.

Приклад 4. Костик Ольгу Іванівну прийнято на роботу масажистом (код ЗКППТР — 23184, код КП — 3226, основне місце роботи) з 02.11.2020 р. Наказ від 27.10.2020 р. № 45-ос. З 16.11.2020 р. її переведено косметиком (код ЗКППТР — 13138, код КП — 5141, основне місце роботи). Наказ від 16.11.2020 р. № 46-ос.

Дивимося на рис. 4 (с. 8) порядок заповнення таблиці 5 Звіту з ЄСВ.

img 4

завантажити файл

Якщо ж працівник в одному місяці був переведений на нову посаду і звільнений, то на нього формуємо два рядки в таблиці 5 Звіту за формою № Д4 (див. приклад 5).

Таблиця 6. У загальному випадку на працівника формуємо в таблиці 6 один рядок із загальною сумою зарплати (зарплата за старою посадою + зарплата за новою посадою).

Але! Якщо ж дані, які відображаються у таблиці 6, змінилися, наприклад на старій посаді повна зайнятість, на новій — неповний робочий день, то зарплату, нараховану за такими посадами, відображаємо окремо.

Приклад 5. Бондаря Євгена Петровича, котельника (код ЗКППТР — 13144, код КП — 7214, основне місце роботи, повна зайнятість) переведено маляром (код КП — 7141, основне місце роботи, повна зайнятість) з 10.11.2020 р. Наказ від 10.11.2020 р. № 102-ос. А 30.11.2020 р. його було звільнено на підставі ст. 38 КЗпП. Наказ від 27.11.2020 р. № 105-ос. Загальна зарплата за листопад — 6000 грн (ЄСВ — 1320 грн).

Порядок заповнення таблиць 5 та 6 Звіту з ЄСВ див. на рис. 5.

img 5

завантажити файл

Донараховуємо/сторнуємо

Якщо працівнику у звітному місяці донараховуємо зарплатні виплати, які помилково не були йому нараховані в попередніх звітних періодах, то суми донарахувань включаємо до фонду оплати праці поточного місяця. Тобто просто збільшуємо суму зарплати поточного місяця на донараховані суми, проставляючи в графі 11 таблиці 6 звітний місяць і рік. Це узгоджується з положеннями п.п. 3 п. 3 розд. IV Інструкції № 449 і п. 9 розд. IV Порядку № 435 (ср. ).

Як і у випадку з донарахуванням, сторнована сума зарплати за минулі місяці включається в зарплату того місяця, в якому було здійснено таке сторнування.

Тобто коригування проводиться за рахунок фонду оплати праці місяця сторнування. Тому в таблиці 6 Звіту за формою № Д4 такі коригування не зачіпають минулих звітних періодів і, відповідно, не виправляються як помилки.

Приклад 6. Працівникові підприємства Чумаку Олегу Петровичу (основне місце роботи, повна зайнятість) у жовтні 2020 року через збій в бухпрограмі помилково нарахували премію 3000 грн. Помилка виявлена і виправлена у листопаді. У цьому місяці працівникові нараховано основну зарплату за листопад (10000 грн) та відсторновано зайво нараховану у жовтні премію (3000 грн). Загальна сума зарплати за листопад з урахуванням відсторнованої суми — 7000 грн. (ЄСВ — 1540 грн).

Дивимося на рис. 6 порядок заповнення таблиці 6 Звіту з ЄСВ.

img 6

завантажити файл

Виняток з наведеного вище правила — ситуація, коли сторнування зарплати пов’язане з уточненням кількості відпрацьованого часу у зв’язку з відпусткою або тимчасовою непрацездатністю. Наприклад, працівникові у попередньому звітному періоді була нарахована і відображена у звітності з ЄСВ зарплата за повністю відпрацьований місяць. Але згодом виявилося, що він у цьому місяці був непрацездатний (або перебував у відпустці).

Суми заробітку, що нарахований у попередньому звітному періоді та перерахунок якого проводиться у поточному звітному періоді з причини уточнення кількості відпрацьованого часу у зв’язку з лікарняними (відпусткою), відображаються у таблиці 6 за звітній період зі знаком «мінус». Про такі випадки ми з вами поговоримо у наступній статті.

висновки

  • Звичайні роботодавці, які виплачують заробітну плату і винагороди за ЦПД, формують таблиці 1, 5, 6 і 7 Звіту за формою № Д4.
  • У таблиці 6 нараховані застрахованій особі зарплату, лікарняні, допомогу по вагітності та пологах, винагороду за ЦПД відображаємо окремими рядками.
  • Якщо працівнику у звітному місяці донараховуємо зарплатні виплати, які помилково не були йому нараховані в попередніх звітних періодах, то суми донарахувань включаємо до фонду оплати праці поточного місяця.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі