Теми статей
Обрати теми

Декретні у Звіті з ЄСВ

Вишневський Михайло, податковий експерт
Що тільки не відображають роботодавці у Звіті з ЄСВ! Знайдеться у ньому місце й для відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Як усе заповнити у ЄСВ-звітності, щоб не порадувати контролерів помилками? Саме про це зараз ми з вами й поговоримо.

Ми цінуємо ваш час. Тому відразу перейдемо до Звіту за формою № Д4. Суму допомоги по вагітності та пологах відображаємо у звітності з ЄСВ, сформованій за той місяць, у якому вона була фактично нарахована в бухобліку.

Таблиця 1. У ній допомогу відображаємо у рядках:

— 1.5 та 1 — у сумі, що нарахована;

— 2.1 (для ставки 8,41 % — 2,2) та 2 — у сумі, що увійшла до бази нарахування ЄСВ з урахування максимальної величини такої бази. При цьому для цілей порівняння з максимальною величиною бази нарахування ЄСВ та мінзарплатою (МЗП) суми допомоги по вагітності та пологах розподіляємо за місяцями, за які вона нарахована.

Таблиця 5. Початок/закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами відображаємо в таблиці 5 Звіту за формою № Д4 з кодом категорії «5» у графі 8.

У графі 11 зазначаємо дату початку/закінчення відпустки, що припала на звітний місяць.

Зверніть увагу! На практиці не рідкість, коли така відпустка продовжується на підставі листка непрацездатності на 14 календарних днів. При цьому

у таблиці 5 закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами відображаємо з урахуванням продовження

Кадрові графи 12 — 15 таблиці 5 за рядками відомостями щодо такої відпустки заповнювати не потрібно.

У графі 16 зазначаємо документ-підставу для внесення відповідних відомостей до таблиці 5. Якщо видаємо наказ про надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, то зазначаємо «наказ (розпорядження) від ». Якщо таку відпустку надаємо на підставі листка непрацездатності, у графі 16 зазначаємо: «ЛН серія ».

Таблиця 6. Суму допомоги по вагітності та пологах у таблиці 6 відображаємо не загальною сумою, а з розбиттям за місяцями відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (пропорційно дням такої відпустки в кожному з місяців).

Якщо декретні нараховує звичайний роботодавець, то за рядками з допомогою по вагітності та пологах у графі 9 зазначаємо код категорії:

«42» — якщо в декретну відпустку йде звичайна працівниця підприємства або ФОП, до бази нарахування якої застосовували ставку ЄСВ 22 %;

«43» — за працівницею з інвалідністю, до бази нарахування якої застосовували ставку ЄСВ 8,41 %.

Місяці та рік, на які припадає період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, проставляємо в графі 11 таблиці 6, а кількість календарних днів декретної відпустки у відповідному місяці — у графі 16.

Окремо зупинимося на заповненні графи 15 таблиці 6.

У місяці початку декретної відпустки графу 15 заповнюємо за рядком із зарплатою.

Якщо зарплата за такий місяць не нараховувалася (були тільки декретні), то кількість календарних днів у трудових відносинах проставляємо в рядку з декретними.

У рядках, де зазначаємо допомогу за майбутні повні місяці відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, графа 15 = графі 16. Тому в наступних звітних місяцях у таблиці 6 на декретницю рядки без сумових показників, але з даними в графі 15 не заповнюємо.

У місяці завершення декретної відпустки, якщо вона закінчується не в останній календарний день місяця, значення графи 15 дорівнює кількості календарних днів у такому місяці.

Інші графи за рядками з допомогою по вагітності та пологах заповнюємо в загальному порядку.

Приклад. Зайчик Інга Сергіївна (основне місце роботи, повна зайнятість) іде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами з 26 листопада 2020 року (наказ від 25.11.2020 р. № 75-ос).

У листопаді їй були нараховані:

— заробітна плата у сумі 4500 грн (ЄСВ — 990 грн);

— допомога по вагітності та пологах у загальній сумі 21672 грн, у тому числі за 5 к. дн. листопада — 860 грн (ЄСВ — 189,20 грн), за 31 к. дн. грудня — 5332 грн (ЄСВ — 1173,04 грн), за 31 к. дн. січня 2021 року — 5332 грн (ЄСВ — 1173,04 грн), за 28 к. дн. лютого — 4816 грн (ЄСВ — 1059,52 грн), за 31 к. дн. березня — 5332 грн (ЄСВ — 1173,04 грн).

Наведемо фрагменти таблиць 5 та 6 з даними щодо працівниці на рисунку нижче.

img 1

завантажити файл

Зверніть увагу: якщо у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами іде внутрішній сумісник, то і зарплату, і декретні, нараховані за основним місцем роботи та за сумісництвом, відображаємо в таблиці 6 в окремих рядках.

І ще один момент.

Якщо у вас виникла необхідність відсторнувати/донарахувати вже відображені в минулих звітних періодах суми допомоги по вагітності та пологах, то таке коригування проводиться аналогічно виправленню суми лікарняних (див. «Лікарняні у Звіті з ЄСВ» цього номера).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі