Теми статей
Обрати теми

Відпустка для догляду до 3 (6) років

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Практично на кожному підприємстві є працівниці (працівники), які перебувають у відпустках для догляду за дитиною до досягнення нею 3 (6) років. Інформація про такі відпустки повинна потрапити до таблиць Звіту є ЄСВ. До яких саме? Зараз все розповімо.

Традиційно починаємо з пробіжки таблицями Звіту за формою № Д4.

Таблиця 5. Її формуємо, якщо на звітний місяць припадає дата початку або дата закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років чи відпустки для догляду за дитиною від 3 до 6 років.

У графі 8 проставляємо:

— 6 — якщо інформуємо про початок/закінчення відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

— 4 — якщо інформуємо про початок/закінчення відпустки для догляду за дитиною від трирічного віку до досягнення нею шестирічного віку.

У графі 11 зазначаємо дату початку/закінчення відпустки, що припала на звітний місяць.

Кадрові графи 12 — 15 таблиці 5 за рядками з датами початку/закінчення відпусток для догляду за дитиною до 3 (від 3 до 6) років не заповнюємо

Графа 16 призначена для відображення інформації про документ-підставу для внесення відповідних відомостей до таблиці 5. Таким документом при відображенні фактів початку/закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років (від 3 до 6 років) є відповідний наказ (розпорядження) керівника підприємства. У реквізиті 16 зазначаємо: «наказ (розпорядження) від ».

Якщо в працівниці у звітному місяці закінчилася відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами і почалася відпустка для догляду за дитиною до 3 років (закінчилася відпустка для догляду за дитиною до 3 років і почалася відпустка для догляду за дитиною від 3 до 6 років), то на неї в таблиці 5 формуємо два рядки. Один — із датою закінчення першої відпустки, другий — із датою початку наступної відпустки для догляду.

Приклад 1. Даренко Ірина Василівна після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (дата закінчення — 20.11.2020 р., наказ від 06.07.2020 р. № 47-ос) пішла у відпустку для догляду за дитиною до 3 років (дата початку — 21.11.2020 р., наказ від 21.11.2020 р. № 85-ос).

У таблиці 5 Звіту з ЄСВ дані щодо працівниці підприємство відобразить так, як показано на рис. 1.

img 1

завантажити файл

Якщо працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, не перериваючи її, вийшла на роботу на умовах неповного робочого часу на своє робоче місце в того ж роботодавця, то такий вихід у таблиці 5 не відображаємо. Адже тут немає ані початку нових трудових відносин, ані закінчення відпустки до 3 років.

Якщо ж працівниця перервала відпустку для догляду за дитиною до 3 років, то в таблиці 5 обов’язково формуємо рядок з датою закінчення такої відпустки. А ось рядка з датою початку роботи після закінчення відпустки в таблиці 5 бути не повинно. Адже трудові відносини не переривалися.

Приклад 2. Казка Ганна Олегівна перервала відпустку для догляду за дитиною до 3 років і стала до роботи з 10.11.2020 р. Наказ від 09.11.2020 р. № 84-ос.

У таблиці 5 Звіту з ЄСВ дані щодо працівниці підприємство відобразить так, як показано на рис. 2.

img 2

завантажити файл

Переходимо до такої підстави для формування таблиці 5, як відпустка для догляду за дитиною від 3 до 6 років. Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки таку відпустку надають, якщо дитина потребує домашнього догляду.

Здебільшого на практиці довідка про необхідність домашнього догляду за дитиною видається на 6 місяців. Якщо після закінчення цього строку дитина все ще потребує догляду, видається новий медичний висновок. Проте в таблиці 5 цю відпустку не відображаємо «нарізкою» по 6 місяців, а зазначаємо дату початку й останній день такої відпустки.

Приклад 3. Калеті Ользі Іванівні після закінченні відпустки для догляду за дитиною до 3 років (дата закінчення — 11.11.2020 р., наказ від 04.01.2017 р. № 3-ос) надано відпустку без збереження зарплати для догляду за дитиною до 6 років з 12.11.2020 р. (наказ від 12.11.2020 р. № 47-ос).

У таблиці 5 Звіту з ЄСВ дані щодо працівниці підприємство відобразить так, як показано на рис. 3.

img 3

завантажити файл

А як бути, якщо працівник звільняється, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до 3 (6) років?

Тоді в таблиці 5 на нього формуємо два рядки:

— перший — із датою закінчення відпустки для догляду;

— другий — із датою припинення трудових відносин і підставою звільнення. Причому якщо працівник звільняється:

у період відпустки для догляду (тобто до її закінчення), то в графі 16 таблиці 5 за двома рядками документом-підставою буде наказ (розпорядження) про припинення трудового договору) (див. приклад 4);

останнім днем відпустки, то в таблиці 5 за рядком з датою закінчення відпустки в графі 16 зазначаємо реквізити останнього наказу (розпорядження) про надання (продовження) такої відпустки, а за рядком із датою звільнення — реквізити наказу (розпорядження) про звільнення.

Приклад 4. Писанка Марія Сергіївна (основне місце роботи, кухар, код ЗКППТР — 16675, код КП — 5122) звільнилася 19.11.2020 р. за власним бажанням (ст. 38 КЗпП) у період відпустки для догляду за дитиною до 3 років. Наказ про звільнення від 18.11.2020 р. № 55-ос.

У таблиці 5 Звіту з ЄСВ дані щодо працівниці підприємство відобразить так, як показано на рис. 4.

img 4

завантажити файл

Таблиця 6. У ній оремо інформація про період відпусток для догляду не зазначається. Ба більше, якщо працівник весь звітний місяць перебував у такій відпустці і йому у цьому місяці не нараховувалися виплати, які входять до бази нарахування ЄСВ, то в таблиці 6 рядки без сумових показників, але з кількістю днів у трудових відносинах, на нього не формуємо.

Якщо ж є нараховані виплати, що входять до бази нарахування ЄСВ, то в графі 15 таблиці 6 зазначаємо кількість днів у трудових відносинах протягом місяця.

висновки

  • У таблиці 5 Звіту з ЄСВ відображаємо дати початку та закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років та відпустки для догляду за дитиною від 3 до 6 років.
  • Якщо працівниця перервала відпустку для догляду за дитиною до 3 років, то в таблиці 5 обов’язково формуємо рядок з датою закінчення такої відпустки.
  • Якщо працівник звільняється, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до 3 (6) років, то в таблиці 5 на нього формуємо два рядки: перший — із датою закінчення відпустки для догляду, другий — із датою припинення трудових відносин.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі