Теми статей
Обрати теми

Помилковий ІПН у декларації: чи знімуть податковий кредит?

Ольховик Ольга, податковий експерт
При заповненні додатка Д5 до декларації з ПДВ припустилися помилки в ІПН постачальника. У податковій накладній (ПН) ІПН правильний. Податківці за результатами камеральної перевірки хочуть зняти податковий кредит (ПК). Наскільки правомірні їх дії? І чи можна уточнити помилкову декларацію?

На наш погляд, помилка в декларації не повинна позбавляти платника права на ПК. А уточненку фіскали, напевно, приймуть тільки у тому випадку, якщо ви встигнете її подати до того, як буде складений акт перевірки. Хоча суди вважають, що уточнитися можна й після акта (але до ППР). Пояснимо детальніше.

Ви, напевно, пам’ятаєте, що в акті перевірки повинні зазначатися як факти заниження, так і факти завищення податкових зобов’язань (п. 86.10 ПКУ). І результати камеральної перевірки теж оформляють з урахуванням цієї вимоги (п. 76.2 ПКУ). Отже, при проведенні будь-яких (у тому числі й камеральних) перевірок податківці повинні виявляти як занижуючі, так і завищуючі помилки. Тобто в теорії, виявивши помилку в ІПН під час проведення перевірки, вони повинні були:

— зняти помилковий ПК, відображений у додатку Д5 декларації з ПДВ;

— нарахувати ПК за правильним ІПН постачальника згідно з ПН.

Але це теорія. Не секрет, що на практиці завищуючих помилок податківці зазвичай узагалі не помічають. Причому навіть під час проведення документальних перевірок. Що вже говорити про перевірки камеральні, які проводяться виключно на підставі даних, зазначених у податкових деклараціях платника, і даних СЕА ПДВ (а також СЕА реалізації пального і спирту етилового), — без безпосереднього контакту з платником і без доступу до його первинних документів. Проте такі дії фіскалів неправомірні. Знімати ПК через звичайну помилку в декларації вони не повинні.

Згідно з п. 198.6 ПКУ не належать до ПК суми податку, не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН ПН. А ось про помилки в декларації тут не йдеться. Тому ми переконані:

помилка в декларації не може позбавляти платника права на ПК

У наявності є зареєстрована ПН з правильним ІПН — і це достатня умова для збереження ПК.

Тепер щодо можливості подати уточненку.

Після початку документальної планової або позапланової перевірки платникові податків забороняється подавати уточнюючі розрахунки (УР) за будь-який звітний (податковий) період (п. 50.2 ПКУ), що перевіряється. Як бачимо, йдеться тут тільки про документальні перевірки. Отже, формально подання УР після початку камеральної перевірки не заборонене.

Але на практиці податківці ніколи не визнавали за платником право на подання УР за період, охоплений камеральною перевіркою (див. 129.02 БЗ). А ось суди дозволяють платникові уточнитися після проведення камеральної перевірки, але тільки якщо він встигне подати УР до прийняття контролюючим органом ППР (детальніше про це див. «Податки & бухоблік», 2020, № 57, с. 4).

Ну й наостанок нагадаємо: платник може відобразити ПК у будь-якому з періодів у межах 1095 днів з дати складання ПН (п. 198.6 ПКУ). Тому якщо сперечатися з податківцями в судах бажання немає (чи ви не встигли подати УР до прийняття ППР), просто відобразіть ПК за правильним ІПН у поточній декларації. Але донарахування й штраф за ППР у такому разі, звичайно ж, доведеться заплатити. ☹

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі