№96

Податки & бухоблік, листопад, 2020/№ 96 Інші номери журналу ›
  • Готівка до каси через картку-ключ Директор за допомогою картки «ключ до рахунку» знімає готівку з поточного рахунку підприємства і повертає третій особі отриману раніше фінансову допомогу. Як оформити таку операцію? Чи треба складати авансовий звіт і прибуткувати готівку в касу? Розберемо цю ситуацію, а заразом обговоримо зарплатну проблематику.
  • Подарункові сертифікати через посередника: ПДВ у продавця Подарункові картки та сертифікати* — досить розхожий маркетинговий хід торгових мереж. Для їх поширення часто залучають компанії-посередники. Які ПДВ-пастки при цьому підстерігають емітента подарункових сертифікатів/карток з оглядкою на позицію податківців?
  • Особливості визначення собівартості сільгосппродукції Як тільки рік добігає кінця, агротоваровиробники, як і інші суб’єкти господарювання, починають підбивати підсумки своєї річної роботи. Для цього вони мають розподілити загальновиробничі витрати, закрити рахунки виробництв після визначення фактичної собівартості та вивести розмір незавершеного виробництва. Такі дії аграрій виконує щороку. Водночас питання при закритті рахунків у кінці року, як свідчить практика, все одно виникають. Сьогодні дамо відповіді на деякі з них.
  • Ліцензійні проблеми та пастки До нас за допомогою звернувся читач, підприємство якого податківці збираються позбавити ліцензії на зберігання пального лише з тієї причини, що у нього в ліцензії були зазначені паспортні, а не калібрувальні* об’єми ємностей. На прикладі цієї ситуації розглянемо ряд питань, деякі з яких загальні — тобто стосуються й інших видів ліцензій. Отже. Чи є підстави для анулювання в таких випадках ліцензії? Який механізм та строки анулювання та видачі нової ліцензії? Як поводитися, якщо ліцензію таки буде анульовано? Як наводити дані в заяві, щоб не було проблем?
  • Простій на карантинних вихідних Карантин стає все жорсткішим. До 31 грудня 2020 року в Україні встановлено загальнодержавний карантин вже без поділу на зони. І на період з 14 до 30 листопада 2020 року було оголошено локдаун вихідного дня, що зараз вже позаду. Та запитань від наших читачів стає тільки більше. Тож для тих роботодавців, хто прийняв рішення запровадити простій на карантинні вихідні, пропонуємо перевірити правильність його оформлення та розібратися з питаннями оплати.
  • Допомога ФОП на дітей. Частина друга, та чи остання? У квітні цього року уряд запровадив програму підтримки підприємців, які мають дітей, а саме виплату допомоги на дітей у зв’язку з карантином. Планувалося, що така програма буде працювати у період карантину плюс ще один місяць після його закінчення. Та не так сталося, як писалося. Вже з 1 вересня цю допомогу було скасовано. І ось новий виток карантинних заходів. Уряд відновлює виплату допомоги на дітей.
  • Індексуємо зарплату за грудень 2020 року Індексацію заробітної плати повинні проводити усі роботодавці.
  • Календар бухгалтера на грудень 2020 року
  • «ДПС-листи щастя», а караван іде Ми вже якось писали (див. «Податки & бухоблік», 2019, № 88, с. 24) про «листи щастя», які надходять із сайтів ДПС і дуже схожі на спам. У тих листах, нагадаємо, податківці «пропонували» платнику не включати до ПК ПДВ за конкретним(и) контрагентом(ами). Сьогодні розповімо про нові, трохи іншого змісту, ДПС-ПДВ-листи із серії «на дєрєвню — дєдушкє». Та про те, як (і чи варто взагалі) на них реагувати.
  • Не носите маску? Платитимете… менше! Закон України від 06.11.2020 р. № 1000-IX
  • Збільшення статутного капіталу за рахунок нерозподіленого прибутку Лист ДПСУ від 22.10.2020 р. № 4375/ІПК/99-00-05-05-02-06
  • Помилковий ІПН у декларації: чи знімуть податковий кредит? При заповненні додатка Д5 до декларації з ПДВ припустилися помилки в ІПН постачальника. У податковій накладній (ПН) ІПН правильний. Податківці за результатами камеральної перевірки хочуть зняти податковий кредит (ПК). Наскільки правомірні їх дії? І чи можна уточнити помилкову декларацію?
  • Стара ПН від колишнього ПДВшника: в якому періоді відображати ПК? Покупець не включив вхідну податкову накладну (ПН) до ПДВ-декларації того місяця, в якому вона була складена постачальником. А коли включив її до складу податкового кредиту (ПК) поточного періоду, то друга квитанція про прийняття ПДВ-декларації надійшла з попередженням, що постачальник уже не платник ПДВ. Що робити? Можна ігнорувати попередження й залишити ПН у складі ПК поточного періоду? Чи краще подати уточнюючий розрахунок до ПДВ-декларації відповідного періоду?
  • ПДВ при експорті реклами через посередника Підприємство за договором з рекламним агентством займається залученням клієнтів для розміщення реклами на їх сайтах. На виконання цього договору був укладений договір на надання рекламних послуг з нерезидентом, який перерахував оплату підприємству, а підприємство перерахувало їх рекламному агентству (за мінусом своєї винагороди). Чи виникає у підприємства-посередника об’єкт оподаткування ПДВ? В який момент і на чиє ім’я воно повинне скласти податкову накладну (ПН)?
  • Що буде в грудні
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі