Теми статей
Обрати теми

Виправляємо від’ємне значення

Ольховик Ольга, податковий експерт
У цій статті йтиметься про помилки, що вплинули на суму від’ємного значення (ВЗ) об’єкта оподаткування. Це не лише ситуації, коли ряд. 04 прибуткової декларації спочатку від’ємний, а в результаті виправлення сума «-» змінюється. Якщо в ряд. 04 помилкового звіту задекларовано «+», а в результаті виправлень сума в ньому стає мінусовою або, навпаки, об’єкт оподаткування змінюється з «-» на «+», це теж помилки у ВЗ, про які ми зараз і поговоримо.

Як та які періоди виправляти?

Помилки, що вплинули на ВЗ, так само як і будь-які інші помилки, можна виправити або шляхом подання уточнюючої декларації (УД), або в поточній декларації, заповнивши до неї додаток ВП. Детальніше про кожен з варіантів розповімо трохи пізніше. А поки кілька слів про деякі особливості ВЗ-помилок.

Згідно з п.п. 140.4.4 ПКУ об’єкт оподаткування зменшується на суму від’ємного об’єкта оподаткування минулих (податкових) звітних років. Сума минулорічного ВЗ відображається в ряд. 3.2.4 додатка РІ і «сидить» у ряд. 03 декларації. Причому цю від’ємну різницю розраховують і високодохідники, і малодохідники, незалежно від рішення про застосування/незастосування податкових різниць.

Зі сказаного випливає: якщо ВЗ у річній декларації помилкове, то об’єкт оподаткування наступного року теж буде помилковим*. І ця помилка перетікатиме з періоду в період доти, доки не буде задекларований прибуток (ну або доки не буде виправлена помилка — якщо це відбудеться раніше). У першому плюсовому періоді сума об’єкта оподаткування теж буде викривлена. А у квартальників за рахунок наростаючого підсумку будуть зачеплені й подальші декларації поточного року.

* Звичайно, якщо до цього часу помилка не буде виправлена.

Загалом помилки у ВЗ (на відміну від помилок при плюсовому об’єкті оподаткування) можуть бути дуже довгограючими. А виправляти потрібно всі викривлені періоди (у тому числі й квартали, в які помилка перетекла за рахунок наростаючого підсумку (див. БЗ 102.20.02)). Тож іноді їх виправлення перетворюється на достатньо трудомісткий процес.

Чи будуть штрафи?

Штрафонебезпечними є тільки ті помилки, у результаті яких сума податкового зобов’язання виявляється заниженою (п. 50.1 ПКУ), і тільки ті з них, які допущені не в період карантину. Тож якщо при виправленні помилки сума ВЗ збільшується або зменшується, але залишається при цьому від’ємною, штрафи і пеню згідно з п. 50.1 ПКУ не застосовують.

Адже навіть якщо суму ВЗ завищено (на суму менше, ніж ВЗ), то занижено об’єкт оподаткування, а ось заниження податкового зобов’язання немає. І до, і після виправлення помилки воно дорівнює нулю. Та й форма декларації нарахувати штраф у цьому випадку не дозволить. А ось якщо сума помилки більше ВЗ — «вилізе» недоплата. Тоді вже від штрафу може врятувати тільки карантин.

Крім того, завищене ВЗ (незалежно від суми помилки) призведе до недоплати податку в першому плюсовому періоді**. Тоді й у цьому періоді (якщо він не потрапить на карантин) доведеться нарахувати штраф.

** Знову-таки, якщо до цього часу помилка не буде виправлена.

Важливо! Не плутайте ВЗ із «-» у ряд. 19 «Податок на прибуток, нарахований за результатами останнього (звітного) податкового періоду». Запам’ятайте: «-» у ряд. 19 прибуткової декларації не говорить про наявність ВЗ і ніколи не може бути наслідком його зменшення/збільшення. Адже при від’ємному об’єкті оподаткування ПЗ нульові (але не від’ємні). «Мінус» у ряд. 19 з’являється виключно внаслідок зменшення позитивного об’єкта оподаткування протягом звітного року. Тож це зовсім інша історія.

Якщо помилка прострочена

Якщо з моменту надання помилкової декларації минуло більше 1095 днів, виправити помилку в ній уже не вийде. А якщо стара помилка у ВЗ перетекла в непрострочені періоди, чи можна/потрібно їх відкоригувати? Тут усе залежить від того, чи зацікавлений сам платник у цьому коригуванні. Адже якщо помилка прострочена, то податківці її вже не виявлять. А отже, і її впливу на непрострочені періоди вони не побачать. Тож у цьому випадку про виправлення може йтися, якщо в результаті такої помилки ВЗ виявилося заниженим і платник може це заниження документально підтвердити.

Виправляємося через УД

Виправляючись через УД, доведеться наново відзвітувати за всі викривлені помилкою періоди. Тобто за ці періоди необхідно повністю заповнити декларації та усі необхідні додатки з урахуванням виявленої помилки.

Дані з УД за останній уточнюваний період слід відобразити в декларації, наступній за такою УД. Наприклад, якщо УД подана 19 липня 2020 року, а декларація за півріччя на цю дату ще не здана, то врахувати виправлення потрібно в декларації за 1 півріччя 2020 року.

Пам’ятайте й про те, що сума податку на прибуток, який платник не заплатив до бюджету у зв’язку зі зменшенням об’єкта оподаткування на суму минулорічного ВЗ, вважається пільгою (код 11020301). Тому помилка у ВЗ (якщо вона перебралася в «плюсовий» період) може призвести до помилки в сумі пільг. Інформацію про пільги з 01.01.2020 р. відображають у додатку ПП прибуткової декларації. Виправляють пільгову помилку шляхом подання УД з уточненим додатком ПП. Причому так само діють і в разі виправлення минулорічних помилок у пільгах (БЗ 102.19).

Зверніть увагу: якщо підприємство помилково не скористалося своїм минулорічним ВЗ (не зменшило на його суму об’єкт оподаткування) і подало декларацію без додатка ПП, щоб виправити ситуацію, достатньо просто подати УД з уточнюючим додатком ПП. Відсутність додатка ПП — не підстава визнати помилкову декларацію неподаною. А відповідно, і штрафів за її неподання бути не повинно. Якщо ж у декларації збитки враховано (відображено в ряд. 3.2.4 додатка РІ й у ряд. 03 декларації), то відсутність додатка ПП — підстава визнати декларацію недійсною.

Виправляємося через ВП

Нагадуємо: до однієї декларації можна додати тільки один додаток ВП. Тобто,

виправляючись за допомогою ВП, повністю викоренити перетікаючу ВЗ-помилку за один період не вийде

А якщо помилка давня та ще платник звітує щоквартально, то виправлення однієї такої помилки може затягнутися надовго. Тож цей варіант виправлення у ВЗ-випадку не дуже зручний. До того ж тут виникає запитання: чи можна в декларації, до якої додається ВП, відобразити показники з урахуванням виправлень, адже ряд. 04 минулорічної декларації на цей момент ще не виправлено?

Ми вважаємо, можна, але попередньо подавши УД, яким виправимо збитки попереднього року. Адже якщо припустити, що не можна, то помилка проникне й у поточну декларацію. Тоді її теж доведеться виправляти. Тобто вийде, що помилку, допущену у ВЗ, неможливо повністю виправити доти, доки не буде задекларовано прибуток за результатами року. А якщо прибуток уперше декларується в періоді виправлення помилки, то невідображення результатів виправлення в поточній декларації призведе ще й до недоплати податку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі