№79

Податки & бухоблік, жовтень, 2020/№ 79 Інші номери журналу ›
  • Ключові аспекти виправлення помилок Допустити помилку може кожен — важливо правильно і вчасно її виправити. Тим більше, що податкове законодавство дозволяє платникові це зробити з мінімальними втратами. Про загальні моменти й обмеження при виправленні прибуткових помилок і йтиметься в цій статті.
  • Методика виправлення помилок через УД та ВП З попереднього матеріалу ви вже зрозуміли, що помилки в декларації з податку на прибуток можуть бути виправлені декількома способами. Кожен платник самостійно робить вибір на користь одного з них. У цій статті розглянемо методику виправлення помилок у прибутковій декларації двома способами шляхом подання УД і додатка ВП у складі поточної декларації.
  • Карантинні особливості виправлення податку на прибуток Карантин уніс свій внесок до податкового законодавства. Виправлення помилок, допущених у деклараціях з того чи іншого податку, — не виняток. Щоправда, щоб зрозуміти, як працює мораторій на застосування самоштрафу, потрібно не лише проаналізувати ПКУ, але й увімкнути логіку. Але, як виявляється, й цього замало. Думка податківців часто не відповідає ні ПКУ, ні логіці. Давайте розбиратися з виправленням податку на прибуток у карантинний період.
  • Виправляємо від’ємне значення У цій статті йтиметься про помилки, що вплинули на суму від’ємного значення (ВЗ) об’єкта оподаткування. Це не лише ситуації, коли ряд. 04 прибуткової декларації спочатку від’ємний, а в результаті виправлення сума «-» змінюється. Якщо в ряд. 04 помилкового звіту задекларовано «+», а в результаті виправлень сума в ньому стає мінусовою або, навпаки, об’єкт оподаткування змінюється з «-» на «+», це теж помилки у ВЗ, про які ми зараз і поговоримо.
  • Репатріація й аванс з дивідендів: порядок виправлення та відповідальність І податок з доходів нерезидентів (податок на репатріацію), і дивідендний авансовий внесок потрібно сплатити відразу — при виплаті доходу. Декларують сплачені суми вже після їх фактичної сплати. Чи впливає ця особливість на порядок виправлення помилок у звіті? І яка відповідальність загрожує за такі помилки, а також за несплату податку при виплаті? У цьому нам і належить зараз розібратися.
  • Декларація після самовиправлення Отже, ви як платник податку на прибуток, відшукали помилку у своїй декларації та самостійно виправили її. Однак це ще не кінець «епопеї». Після виправлення помилки потрібно знову перейти у звичний (безпомилковий) режим заповнення наступних декларацій. Як це зробити? Про це поговоримо прямо зараз!
  • Виправляємо помилки: що з фінзвітністю? У цій статті розглянемо такі ситуації. Помилка допущена тільки в прибутковій декларації і ніяк не впливає на фінзвітність. Або навпаки, помилка зачепила виключно фінзвітність і не вплинула на фінрезультат (тобто податкова звітність залишилася без змін). Бухгалтерська помилка позначилася на податковій звітності. В якому випадку подаємо виправлену фінзвітність до контролюючого органу?
  • Виправляємо помилки поточного року В одному з кварталів підприємство завищило/занизило доходи/витрати з податку на прибуток. Але в межах року ситуація вирівнялася — у річній декларації відображено правильний об’єкт оподаткування і нараховано правильну суму податкового зобов’язання (тобто доходи/витрати відображено не в тому кварталі). Чи потрібно виправляти помилкову декларацію? Як це зробити? І що буде, якщо залишити все, як є?
  • Виправлення під час камеральної перевірки Платник виявив помилку в поданій податковій декларації за період, який припав на час камеральної перевірки. Чи можна виправити таку помилку? І в які строки?
  • Зайва декларація річника: чи потрібно виправлятись? Платник податку на прибуток застосовує річний звітний період. Проте він помилково подав декларації за І квартал і півріччя 2020 року. Чи потрібно наразі подавати УД, аби анулювати ці непотрібні декларації?
  • Анулюємо додаток ПП За результатами першого півріччя 2020 року наше підприємство разом з прибутковою декларацією заповнило і подало до контролюючого органу додаток ПП. Зараз з’ясувалося, що жодною податковою пільгою ми не користувалися і заповнювати додаток ПП нам не потрібно було. Підкажіть, як виправити таку помилку (тобто анулювати додаток ПП) за умови, що всі рядки декларації були заповнені правильно і жодних уточнень у декларації робити не потрібно?
  • Чим запам’ятався вересень
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі