Теми статей
Обрати теми

Декларація після самовиправлення

Нестеренко Максим, податковий експерт
Отже, ви як платник податку на прибуток, відшукали помилку у своїй декларації та самостійно виправили її. Однак це ще не кінець «епопеї». Після виправлення помилки потрібно знову перейти у звичний (безпомилковий) режим заповнення наступних декларацій. Як це зробити? Про це поговоримо прямо зараз!

Загальні правила

Які б помилки ми не допустили в минулих періодах, поточну декларацію потрібно заповнювати правильно, тобто так, наче цієї помилки не було. Але ж помилка в минулих періодах може потягнути за собою неправильні показники в поточну декларацію. Щоб цього не сталося, потрібно при її заповненні врахувати виправлення помилок у минулих періодах.

Як самостійне виправлення помилок може вплинути на поточну декларацію? Перш за все — через рядок 18. У цьому рядку зазначаються суми податку на прибуток, сплаченого за результатами минулого періоду поточного року з урахуванням уточнень. Ця сума відповідає сумі з рядка 17 декларації за попередні періоди поточного року. Чи потраплять дані з рядка 17 УД або додатка ВП до поточної декларації після самовиправлення? Давайте розбиратися!

Якщо платник виправляє помилки минулих років, тоді відповідь однозначна: ні! Бо ж сума самовиправлення ніяк не позначається на показниках наступних декларацій. Наростаючий підсумок працює тільки в межах року. Відтак, самовиправлення минулорічних декларацій так і залишаться у минулих роках. Тож резюмуємо:

виправлені показники минулих років до рядка 18 поточної декларації не переносяться і взагалі ніяк на цій декларації не позначаються

Виняток — помилка, внаслідок виправлення якої за період, який виправляється, у платника з’являється або змінюється сума від’ємного значення. Адже від’ємне значення — це той показник, який завжди перетікає з декларацій минулих років у поточну декларацію на підставі п.п. 140.4.4 ПКУ (через рядок 3.2.4 додатка РІ). Якщо самовиправлення виявило чи змінило збитки минулих років, то це вплине на суму податку на прибуток в усі наступні роки. Тож доведеться коригувати в тому числі й суму податку за поточний рік*.

* Інша справа, якщо від’ємне значення коригується не самим платником, а за результатами перевірки. Тоді податківці пропонують період, охоплений перевіркою, не чіпати, а виправити одразу від’ємне значення поточної декларації. І пояснити це виправлення згідно з п. 46.4 ПКУ (БЗ 102.20.02).

Але у загальному випадку минулорічні помилки на поточну декларацію все-таки не впливають. Для річників це — чудова новина. У них усі помилки будуть минулорічними. Адже податковим (звітним) періодом для них є рік і декларацію вони подають тільки за підсумками року. Тож у річників результати самовиправлення на поточну декларацію не впливають. Цей висновок випливає також із виноски 7 до декларації, яка говорить, що річники рядок 18 не заповнюють.

Відтак рядок 18 стосується лише квартальників. Помилки минулих років і їх самовиправлення у квартальників так само пройдуть повз цей рядок. Але в межах поточного року квартальники зобов’язані заповнювати рядок 18 з урахуванням уточнень. Тож

якщо ви — квартальник і виправляєте помилки минулих періодів поточного року, результат самовиправлення враховуємо у рядку 18 наступної звітної декларації

Яку ж суму податкового зобов’язання такі квартальники зазначають у рядку 18 цієї декларації? Розглянемо обидва способи самовиправлення!

Самовиправлення через УД

«Прибуткова» декларація складається наростаючим підсумком протягом звітного року. Враховуючи це, у поточній звітній декларації, що подається після УД, слід урахувати суму самовиправлення. Відтак, основна частина наступної після надання УД звітної декларації заповнюватиметься таким чином:

— у рядках 01 — 02 слід зазначати дані фінзвітності, що містить правильні показники (з урахуванням скоригованої в бухобліку помилкової/необлікованої операції на підставі фінзвітності за відповідний період);

— до рядка 18 поточної декларації слід перенести дані попереднього періоду (вже з урахуванням виправлень). Якщо помилку допущено безпосередньо в попередньому періоді, до цього рядка потраплять дані з рядка 17 УД. А якщо йдеться про більш ранню помилку (наприклад, складаємо декларацію за 9 місяців після виправлення помилки за І квартал), до цього рядка потраплять виправлені дані декларації за попередній період.

Чому виправлені? Та тому, що податківці продовжують наполягати, що помилка у І кварталі, виявлена під час складання декларації за 9 місяців, зобов’язує платника виправити також і декларацію за півріччя (БЗ 102.20.02). Хоча власне в декларації за півріччя суму податку до сплати зазначено правильну. Якщо пристати на цю позицію фіскалів, то до рядка 18 мають потрапити виправлені дані з рядка 17 декларації за попередній період.

Що стосується рядків 26 — 34 декларації, то наростаючий принцип складання для них не працює. А це означає, що їх потрібно заповнювати тільки в УД. Тобто тільки в тій декларації, в якій власне виправляються помилки. Дані цих рядків не переносяться до аналогічних рядків наступної за самовиправленням звітної декларації. Вони потраплять до картки особового рахунку платника податку на прибуток за датою її подання.

І ще. Потрібно враховувати, що наразі продовжує діяти «карантинний» мораторій на штрафи за податкові порушення (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Він стосується у тому числі й самоштрафів згідно з п. 50.1 ПКУ (с. 11).

Вплив УД на показники поточної декларації покажемо на прикладі.

Таблиця 1. Порядок перенесення квартальниками даних з УД до поточної декларації

img 1

Приклад 1. За підсумками I кварталу 2020 року підприємство подало декларацію з податку на прибуток — у рядку 02 декларації фінрезультат становив 400 тис. грн, за підсумками півріччя — 900 тис. грн. Наприкінці серпня 2020 року підприємство виявило помилку — у І кварталі 2020 року занижено витрати, внаслідок чого фінрезультат завищено на 100 тис. грн. За ІІІ квартал фінрезультат збільшився ще на 250 тис. грн. Різниці дорівнюють нулю.

Самовиправлення через додаток ВП

Квартальники, які для самовиправлення скористалися додатком ВП, основну частину поточної декларації, у складі якої подається додаток ВП, заповнюють так:

рядки 01 — 02 заповнюються на підставі фінзвітності, що міститиме правильні показники (з урахуванням скоригованої в бухобліку помилкової/необлікованої операції на підставі фінзвітності за відповідний період);

— до рядка 18 слід перенести правильні дані з рядка 17 додатка ВП.

Що стосується заповнення наступної звітної декларації (що подається після декларації з додатком ВП), то основна її частина заповнюється так:

рядок 01 — 02 повинні заповнюватися на підставі фінзвітності за відповідний період;

— до рядка 18 декларації слід перенести правильні дані з рядка 17 декларації за минулий період, у складі якої подавався додаток ВП.

Додаток ВП до наступної після самовиправлення декларації не заповнюється і не подається

Принцип наростаючого підсумку не працює щодо рядків 26 — 34. Тому їх показники до декларації за наступний після виправлення помилок період не переносяться.

Самоштрафу при виправленні помилок минулих періодів 2020 року не буде: подякуймо за це «карантинному» мораторію (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Приклад 2. За підсумками I кварталу 2020 року підприємство подало декларацію з податку на прибуток — у рядку 02 декларації фінрезультат становив 300 тис. грн. Наприкінці червня 2020 року підприємство виявило помилку — заниження у І кварталі за рядком 01 склало 100 тис. грн, а за рядком 02 декларації — 40 тис. грн. Помилку вирішили виправити через додаток ВП до декларації за півріччя 2020 року. З урахуванням виправлення неправильно відображених господарських операцій фінрезультат за підсумками півріччя становить 540 тис. грн (300 тис. грн + 40 тис. грн + 200 тис. грн), а за підсумками трьох кварталів на 400 тис. грн більше. Сума різниць (рядок 03 декларації) дорівнює нулю (див. табл. 2).

Таблиця 2. Порядок перенесення квартальниками даних з додатка ВП до поточної декларації

img 2

Як бачите, «реабілітація» після помилки — не така вже й складна справа.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі