Теми статей
Обрати теми

Виправляємо помилки поточного року

Ольховик Ольга, податковий експерт
В одному з кварталів підприємство завищило/занизило доходи/витрати з податку на прибуток. Але в межах року ситуація вирівнялася — у річній декларації відображено правильний об’єкт оподаткування і нараховано правильну суму податкового зобов’язання (тобто доходи/витрати відображено не в тому кварталі). Чи потрібно виправляти помилкову декларацію? Як це зробити? І що буде, якщо залишити все, як є?

Чи потрібно виправляти?

У бухгалтерському обліку помилки поточного року виправляють у періоді їх виявлення — помилковий період не коригують. Це наштовхує на думку, що й у подаковоприбутковому обліку можна діяти аналогічним чином.

Проте

при виправленні помилок у податковоприбутковому обліку посилатися на бухгалтерські виправні правила не можна

Адже в ПКУ передбачено свій механізм виправлення помилок. Прописаний він у п. 50.1 ПКУ, згідно з яким платник, що виявив (з урахуванням строків давності зі ст. 102 ПКУ) помилки в раніше поданій ним податковій декларації, зобов’язаний:

— подати уточнюючий розрахунок, що діє на дату його надання (у нашому випадку — уточнюючу декларацію (УД)), або

— зазначити уточнені показники у складі податкової декларації за період, у якому такі помилки виявлено (для цих цілей передбачено додаток ВП).

Тож за податковими правилами виправити будь-яку (у тому числі й внутрішньорічну) помилку в прибутковій декларації можна, або подавши УД, або заповнивши додаток ВП до поточної декларації. А ось просто відобразити виправлення в основній частині поточної декларації без надання додатка ВП не можна.

Зауважте: повторно додавати фінансову звітність (за помилковий період) до декларацій, що виправляють внутрішньорічні помилки, не потрібно. Причому незалежно від того, бухгалтерська чи небухгалтерська помилка призвела до викривлення прибуткової декларації. Адже навіть якщо поточна помилка — бухгалтерська, фінзвітність не стане помилковою і вносити зміни до неї не доведеться. А отже, і в повторному поданні фінзвітності потреби немає.

Податківці підтверджують: якщо показники фінансової звітності не виправляються, подавати її повторно не потрібно (див. БЗ 102.20.02).

Що буде, якщо не виправити?

У бухгалтерському обліку звітним періодом є календарний рік (ч. 1 ст. 13 Закону про бухоблік*). Тоді як для податку на прибуток установлено інші звітні періоди — квартал, півріччя, три квартали, рік. І можливість перенесення витрат з кварталу до кварталу ПКУ не передбачає. Отже,

* Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

несвоєчасне відображення доходів/витрат (навіть у межах одного року) призводить до викривлення об’єкта оподаткування за кожен конкретний установлений звітний (податковий) період

Наприклад, у першому кварталі 2020 року не відображено витрати, які потім облікували в другому кварталі 2020 року. Тоді ряд. 19 піврічної декларації буде занижено. За це й можуть ухопитися податківці, а ваші аргументи щодо переплати податку в попередньому кварталі (тоді показник ряд. 19 був завищений) їх не зворушать. А навіть якщо вони врахують завищення податку в одному кварталі, то за заниженим кварталом усе одно вискочить штраф за п. 123.1 ПКУ.

Якщо ж витрати в першому кварталі завищено, заниженим буде ряд. 19 декларації за перший квартал. І навіть якщо в декларації за півроку буде задекларовано вже правильний об’єкт оподаткування, фіскали навряд чи пробачать платникові першоквартальну недоплату.

Саме тому внутрішньорічні помилки в декларації з податку на прибуток ми рекомендуємо все-таки виправляти. Поготів, що помилка, що не кажи, допущена. І методологічно правильніше виправити її шляхом коригування того кварталу, в якому доходи/витрати помилково завищили/занизили.

Виправляємося через УД

Податківці завжди говорили, що виправляючи помилку шляхом надання УД, платник повинен уточнити не лише помилковий, але й усі подальші періоди, в яких ця помилка не була врахована. Причина — наростаючий підсумок, через який дані декларацій за ці періоди теж викривлені.

Тобто якщо помилка допущена в 1-му, а виправляється тільки в 4 кварталі, то уточнити доведеться і декларацію за 1 квартал, і за півріччя, і за три квартали. Причому фіскали вимагали подавати ці звіти всі разом.

Відповідне роз’яснення нещодавно знову з````явилося в БЗ (див. БЗ 102.20.02). Тож, на жаль, позиція податківців із цього приводу не змінилася.

Уточнені дані слід враховувати в найближчій поданій за УД декларації

Наприклад, при поданні УД у липні, але до надання декларації за півріччя, дані УД потрібно врахувати вже в декларації за півріччя. Адже якщо цього не зробити, піврічний звіт теж доведеться уточнювати.

Виправляємося через додаток ВП

В уже згаданому роз'ясненні з БЗ 102.20.02 фіскали розповіли й про те, як виправитися за допомогою додатка ВП. Вони кажуть так: якщо виправлення здійснюється шляхом подання додатка ВП, то до декларації за період, в якому ця помилка виправляєтья, можна додати тільки один додаток ВП.

А як тоді виправити післяпомилкові періоди?

Очевидно, у періоді виявлення помилки це вийде зробити тільки за допомогою УД. При цьому врахувати результати виправлення потрібно вже в декларації, до якої додається ВП. Адже саме в цьому періоді помилка виявлена і саме в ньому мають бути нараховані штрафні санкції та пеня при виникненні недоплати.

висновки

  • Внутрішньорічні помилки в прибутковій декларації виправляють у загальному порядку: або шляхом подання УД, або заповнивши додаток ВП до поточної декларації.
  • Несвоєчасне відображення витрат/доходів (навіть у межах одного року) призводить до викривлення прибуткового об’єкта оподаткування за кожен конкретний звітний період.
  • Виправити помилку, яка торкнулася декількох внутрішньорічних періодів, відразу в місяці виявлення вийде тільки за допомогою УД.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі