Теми статей
Обрати теми

Зайва декларація річника: чи потрібно виправлятись?

Нестеренко Максим, податковий експерт
Платник податку на прибуток застосовує річний звітний період. Проте він помилково подав декларації за І квартал і півріччя 2020 року. Чи потрібно наразі подавати УД, аби анулювати ці непотрібні декларації?

Почнемо з головного. У п. 137.5 ПКУ встановлено перелік тих категорій платників податку на прибуток, які застосовують річний звітний (податковий) період. Треба розуміти: застосовувати річний звітний період — це обов’язок, а не право платника. Якщо платник відповідає критеріям річника, він зобов’язаний звітувати саме за підсумками року. У цьому питанні (на відміну від різниць) не можна добровільно обрати більш складний шлях — звітування поквартально. Отже,

якщо річник подавав квартальні декларації — він порушив вимоги ПКУ

Звісно, було б добре, аби податківці просто не приймали такі зайві декларації. Однак, у принципі, тут до них претензій немає. Адже під час прийняття звіту вони перевіряють тільки обов’язкові реквізити, визначені пп. 48.3 і 48.4 ПКУ. А ось інші показники до прийняття декларації перевірці не підлягають (п. 49.8 ПКУ).

Як виправити помилку, пов’язану з поданням зайвої декларації? Податківці в цьому питанні змінили свою думку! Раніше вони пропонували написати заяву в довільній формі. І цією заявою відкликати звітність, яку подавати було не потрібно. Натомість зараз у БЗ 129.02 фіскали пропонують прямолінійний шлях:

а) подати декларацію з податку на прибуток з ознакою «Звітна нова» та зменшити податкове зобов’язання — якщо ще не закінчився граничний строк для подання цієї декларації;

б) подати УД з податку на прибуток та зменшити податкове зобов’язання — якщо граничний строк подання цієї декларації сплив.

У ситуації, викладеній нашою читачкою, платник помилково подав декларації за І квартал і півріччя 2020 року. Граничний строк подання декларації з податку на прибуток за обидва періоди вже закінчився. Відтак якщо дотримуватися нині чинної позиції податківців, платник повинен послідовно уточнити обидві декларації і вивести їх у «нуль». Тобто подати УД до обох періодів і зробити так, наче ці декларації взагалі не подавалися.

Якщо за І квартал та/або за півріччя платник уже встиг сплатити податок на прибуток, сума сплачених податкових зобов’язань вилізе переплатою в інтегрованій картці платника і частково погасить податкові зобов’язання, які платник задекларує за підсумками року.

Відповідальність за подання зайвих декларацій? Тільки адміністративна — за неправильне ведення податкового обліку (ст. 1631 КУпАП). Від 85 до 170 грн — за перше порушення і від 170 до 255 грн — за повторне протягом року.

А якщо платник подав зайві декларації, але податок не сплатив? Йому загрожує штраф більш серйозний! І це, зауважте, 10 % суми податкового боргу — при простроченні до 30 календарних днів, 20 % — при затримці більше 30 календарних днів. І пеня на додачу.

Чи можна розраховувати на розуміння податківців і уникнути штрафів згідно зі ст. 126 ПКУ? Навряд чи. Адже податкове зобов’язання має всі ознаки узгодженого (п. 54.1 ПКУ).

Та й адміністративна відповідальність через несвоєчасну сплату (ст. 1632 КУпАП) теж нікуди не подінеться. Суми штрафу — такі ж, як і за неправильне ведення податкового обліку.

Утім, не сумуйте! Якщо зайві декларації подали, а податок на прибуток не сплатили за підсумками І кварталу і півріччя 2020 року, від санкцій згідно з ПКУ урятує мораторій (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Тож це, скорше, осторога на майбутнє. А от адмінштрафів навряд чи вдасться уникнути…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі