Теми статей
Обрати теми

Анулюємо додаток ПП

Альошкіна Наталя, податковий експерт
За результатами першого півріччя 2020 року наше підприємство разом з прибутковою декларацією заповнило і подало до контролюючого органу додаток ПП. Зараз з’ясувалося, що жодною податковою пільгою ми не користувалися і заповнювати додаток ПП нам не потрібно було. Підкажіть, як виправити таку помилку (тобто анулювати додаток ПП) за умови, що всі рядки декларації були заповнені правильно і жодних уточнень у декларації робити не потрібно?

Вважаємо, виправляти прибуткову декларацію за півріччя 2020 року в цьому випадку слід шляхом надання УД з повторним заповненням усіх необхідних додатків. При цьому щодо додатка ПП є два варіанти дій: не подавати його взагалі або подати порожнім, тобто таблицю «Інформація про суми податкових пільг1» цього додатка залишити не заповненою. Ми пропонуємо останній варіант. Пояснимо.

Спершу згадаємо, що подання нового додатка ПП передбачене починаючи зі звітності за 1 квартал 2020 рік. При цьому всі додатки до податкової декларації є її невід’ємною частиною (п. 46.1 ПКУ). Заповнюють і подають додаток ПП тільки ті платники, які фактично користувалися податковими пільгами в цей звітний (податковий) період (тобто якщо вони не зобов’язані сплачувати податок на прибуток у зв’язку з отриманням податкових пільг або сплачують його в меншому розмірі). Тому якщо платник у звітному періоді пільгою не користувався, то заповнювати/подавати додаток ПП до поточної декларації йому не потрібно.

Внесення змін до податкової звітності в разі самостійного виправлення помилок, що містяться в раніше поданій ним податковій звітності, платником податку здійснюється відповідно до норм ст. 50 ПКУ. Тому якщо ви все-таки подали зайвий додаток, то потрібно його анулювати.

Помилку в додатку до декларації можна виправити виключно через УД — додаток ВП тут не помічник (див. детальніше матеріал на с. 5 цього номера журналу).

Якщо в УД заповнено який-небудь рядок, що вимагає заповнити додаток, то такий додаток має бути заповнений незалежно від того, чи торкнулася його помилка, що виправляється. Причому якщо помилку допущено тільки в додатку, а в самій декларації все правильно, платникові все одно необхідно наново подати повний пакет прибуткової звітності (УД з усіма необхідними додатками). При цьому про наявність додатків, які подаються разом з УД, платник податків зазначає в таблиці зключної частини декларації «Наявність додатків».

Іншими словами, достатньо подати УД (продублювати в ній усі правильні рядки), просто не подавши до неї додаток ПП. Адже, як ми сказали, цього додатка не повинно бути в принципі. Загалом, такий варіант виправлення має повне право на життя. Проте можливий і інший підхід.

Річ у тому, що фіскали висловлювали таку позицію: якщо в додатку відсутні виправлення (помилки), то його повторно разом з УД можна не подавати (лист ДФСУ від 22.04.2019 р. № 1731/6/99-99-15-02-01-15/ІПК). Відповідно є ймовірність, що подання УД без додатка ПП фіскали можуть трактувати так, що жодної помилки в додатку ПП і не було. Саме тому, щоб уникнути такого трактування, ми пропонуємо альтернативний варіант виправлення. Подаєте УД з усіма додатками, у тому числі порожній додаток ПП (де таблиця «Інформація про суми податкових пільг1» буде не заповнена). І обов’язково додасте пояснення до УД згідно з п. 46.4 ПКУ. Складене в довільній формі, воно теж вважатиметься невід’ємною частиною УД. Таке доповнення подається з поясненням мотивів його подання. Про цей факт платник зазначає в спеціально відведеному місці УД (див. 102.19 БЗ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі