Теми статей
Обрати теми

Форма № 1ДФ: здаємо з новими ознаками

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Настала пора квартальних звітів. Серед них — Податковий розрахунок за формою № 1ДФ. Чому ми вирішили про нього поговорити саме зараз? Тому що починаючи зі звіту саме за 3 квартал 2020 року доведеться застосовувати нові ознаки для окремих доходів, які відображають у цій формі.

Хто винуватець переполоху? Наказ Мінфіну від 26.05.2020 р. № 241. Ним були затверджені зміни до Довідника ознак доходів, які використовуються при заповненні Податкового розрахунку за формою № 1ДФ. А ось сама форма звіту та порядок її заповнення залишилися незмінними.

Розглянемо, які нові ознаки доходів доведеться використовувати звичайним підприємствам та ФОП при заповненні форми № 1ДФ за 3 та 4 квартали 2020 року. А ось далі має з’явитися новий звіт, який об’єднає форму № 1ДФ та звіт з ЄСВ. Та не будемо забігати наперед. Розбираємо проблеми у міру їх появи.

Оренда

Мінфін розділив в Довіднику ознак доходів «орендні» доходи залежно від виду нерухомості, що орендується. Наочно такі зміни наведемо в табл. 1.

Таблиця 1. Ознаки доходів фізособи від надання в оренду нерухомості у формі № 1ДФ

Вид нерухомості, що орендується

Ознака доходу у формі № 1ДФ

Було

Стало з 3 кварталу

2020 року

Дохід від надання земельної частки (паю) в лізинг, оренду або суборенду

106

106

Дохід від надання в лізинг, оренду, суборенду, емфітевзис земельної ділянки сільгосппризначення, майнового паю

195

Дохід від надання в лізинг, оренду або суборенду іншого нерухомого майна

196

Приклад 1. Підприємство орендувало в 3 кварталі 2020 року земельні паї у фізосіб.

Дані про нараховану/виплачену суму орендної плати за земпай та ПДФО, утриманий з неї та перерахований до бюджету, підприємство-орендар відображає у розд. І форми № 1ДФ за 3 квартал 2020 року з ознакою доходу «106». Звісно, не забуваємо про військовий збір (ВЗ). Він повинен потрапити до розд. ІІ Податкового розрахунку.

Приклад 2. ФОП у 3 кварталі 2020 року орендував складські приміщення у фізособи.

У розд. І форми № 1ДФ суму доходу фізособи від надання приміщення в оренду ФОП відобразить з ознакою доходу «196». Сума ВЗ повинна потрапити до розд. ІІ форми.

Увага! Залишилася незмінною ознака для доходу фізособи від надання рухомого майна (транспортний засіб, обладнання, устаткування та інше рухоме майно) в оренду. Такий дохід продовжуємо відображати у розд. І форми № 1ДФ з ознакою «127».

Також у разі, якщо орендодавцем є ФОП, то орендний дохід у формі № 1ДФ, як і раніше, відображаємо з ознакою «157».

До речі, про ФОП. Якщо раніше податківці у роз’ясненнях у БЗ зазначали, що для підтвердження підприємницького статусу всім підприємцям достатньо надати копію витягу або виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (далі — ЄДР), то тепер їх риторика змінилася.

Так, для загальносистемників підтвердженням підприємницького статусу є копія витягу або виписки з ЄДР (104.12 БЗ), а ось для єдиноподатників — витяг з реєстру платників єдиного податку (107.05 БЗ).

Фінансова допомога

Відбувся поділ доходів у вигляді поворотної фінансової допомоги з присвоєнням окремих ознак доходів залежно від того, хто є надавачем коштів.

Інформацію про зміни у ознаках доходів ми навели у табл. 2 нижче.

Таблиця 2. Ознаки доходів фізособи у формі № 1ДФ для поворотної фіндопомоги

Поворотна фінансова допомога

Ознака доходу у формі № 1ДФ

Було

Стало з 3 кварталу

2020 року

Сума поворотної фінансової допомоги, наданої фізособою іншим особам, що повертається їй

153

153

Сума поворотної фіндопомоги, що отримується фізособою

197

Пояснимо дані, що наведені в табл. 2.

Поворотна фінансова допомога — це сума коштів, яка

(1) надійшла платнику податків у користування за договором, що не передбачає нарахування відсотків або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами та

(2) є обов’язковою до повернення.

На підставі п.п. 165.1.31 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу платника податку основна сума поворотної фіндопомоги, яку він:

надав іншим особам і її повертають йому;

отримав від інших осіб.

Незважаючи на те, що поворотну фіндопомогу не оподатковують ПДФО та ВЗ, податковий агент відображає її суму в розд. І та ІІ Податкового розрахунку за формою № 1ДФ.

Порядок такого відображення залежатиме від того, хто є її надавачем.

Якщо поворотну фіндопомогу надає підприємство фізособі, то у тому звітному кварталі, в якому була фактично надана фіндопомога, воно зазначає одноразово всю суму такої допомоги у графах 3а і 3 розд. I форми № 1ДФ. Починаючи з 3 кварталу 2020 року застосовуємо ознаку доходу — «197».

Якщо поворотну фінансову допомогу надає фізособа підприємству, то факт отримання коштів воно не зазначає у формі № 1ДФ.

Увага! Суму такої поворотної фіндопомоги підприємство-податковий агент покаже у графах 3а і 3 Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за той звітний період, в якому поворотна допомога буде повернена фізособі (тобто коли фізособа отримає свої кошти назад). Ознака доходу — «153».

Зверніть увагу: якщо фінансову допомогу повертають фізособі частинами протягом певного періоду, то в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за відповідний звітний квартал зазначають фактично повернені в цьому кварталі суми.

Ознака доходу для відображення у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ сум безповоротної фінансової допомоги, наданої фізичній особі, залишилася незмінною — «126».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі