Теми статей
Обрати теми

Негоспвикористання товарів подвійного призначення: ПДВ-наслідки

Ольховик Ольга, податковий експерт
Підприємство придбало товари, призначені для подвійного використання, і нарахувало розподільчі податкові зобов’язання (ПЗ). Тепер ці матеріали стали непридатними і підлягають списанню. Як нарахувати ПЗ у зв’язку з негоспвикористанням (згідно з п.п. «г» п. 198.5 ПКУ): на ту частину, яка потрапила в податковий кредит (ПК) згідно з коефіцієнтом ЧВ? Чи треба відкоригувати ПЗ, раніше нараховані згідно з п. 199.1 ПКУ, і нарахувати ПЗ згідно з п.п. «г» п. 198.5 ПКУ на повну вартість списуваних товарів?

На наш погляд, у цьому випадку можна нарахувати ПЗ на частину вартості списуваних товарів, яка потрапила до ПК згідно з коефіцієнтом ЧВ. Пояснимо детальніше.

Спершу відмітимо, що в п. 199.1 ПКУ нічого не сказано про призначення подвійних товарів, а згадано тільки про фактичне їх використання. Тому формально нараховувати розподільчі ПЗ на дату придбання товарів, призначених для використання в подвійних операціях, взагалі не треба. Хоча податківці завжди наполягали на зворотному. Чинне роз’яснення з БЗ 101.16 підтверджує, що такий підхід фіскали сповідують і сьогодні (у ньому податківці пояснюють порядок складання розподільчих ПН і уточнюють, що такі ПН складають на суму ПЗ, нарахованих на вартість товарів/послуг, використаних (призначених для використання) в неоподатковуваних операціях). Та й ми всі звикли застосовувати до розподільчих компенсуючих ПЗ принципи, закладені в спорідненому п. 198.5 ПКУ. Тому не дивно, що підприємство нарахувало часткові ПЗ відразу при придбанні подвійних товарів.

Але як же вчинити тепер, при списанні товарів, так і не використаних в подвійних операціях?

Порядок дій у такій ситуації в ПКУ не прописаний. Але подвійного оподаткування однієї і тієї ж суми однозначно бути не повинно. Ось і виходить, що підприємство повинне або нарахувати ПЗ тільки на ту частину вартості списаних товарів, на яку не були нараховані розподільчі ПЗ, або ж відкоригувати раніше нараховані розподільчі ПЗ і нарахувати ПЗ згідно з п.п. «г» п. 198.5 ПКУ на повну вартість списуваних товарів.

Ми вважаємо, що логічніше, звичайно, другий варіант (тобто відкоригувати розподільчі ПЗ і нарахувати ПЗ згідно з п.п. «г» п. 198.5 ПКУ на повну вартість списуваних товарів). Оскільки використання списуваних товарів у подвійних операціях так і не відбулося, то брати участь у розподілі ПДВ такі придбання не повинні.

До речі, такий підхід у разі нарахування ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ сповідують і податківці. Наприклад, у листі ДПСУ від 16.09.2019 р. № 273/6/99-00-07-03-02-15/ІПК сказано: якщо при придбанні товарів, призначених для використання у звільнених операціях, були нараховані ПЗ згідно з п.п. «б» п. 198.5 ПКУ, але надалі ці товари не були використані у звільнених операціях і списуються з балансу у зв’язку із закінченням терміну їх використання або недостачею, платник повинен відкоригувати ПЗ, нараховані згідно з п.п. «б» п. 198.5 ПКУ, і нарахувати ПЗ згідно з п.п. «г» п. 198.5 ПКУ.

Але цей варіант, безумовно, більш трудомісткий (оскільки вимагає коригування раніше нарахованих ПЗ). А результат буде один незалежно від того, яким зі шляхів піде платник (сума ПЗ буде однакова). Тому, на наш погляд, підприємство цілком може дозволити собі не морочитися і обрати простіший варіант — нарахувати ПЗ тільки на ту частину вартості списаних товарів, на яку не були нараховані розподільчі ПЗ. Тим паче, що податківці в схожій ситуації самі рекомендують робити саме так (див. лист ДФСУ від 14.05.2019 р. № 2156/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі