Теми статей
Обрати теми

Відсотки за кредит: чи є право на витрати у ФОП-загальносистемника?

Децюра Сергій, податковий експерт
Щоб здійснювати господарську діяльність, як юрособам, так і ФОП потрібні вільні кошти на закупівлю матеріалів, розрахунки з контрагентами тощо. Коли вони є, то життя прекрасне, а коли їх немає, то доводиться десь позичати. Найпростіше — це отримати кредит у банку. Але за користування ним слід платити певний відсоток. Що такий відсоток потрапить до витрат юрособи, сумніву немає. А от коли мова йде про ФОП-загальносистемників, то тут не все так очевидно. Тому сьогодні і поговоримо про право ФОП-загальносистемників на витрати у вигляді відсотків банку.

Загальна концепція витрат

Порядок оподаткування доходів ФОП-загальносистемника прописаний у ст. 177 ПКУ. Відповідно до неї об’єктом оподаткування є чистий дохід, тобто різниця між загальним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з госпдіяльністю такого ФОП (п. 177.2 ПКУ).

З цього випливає, що до витрат ФОП-загальносистемника потрапляють не всі витрати, а тільки ті, що мають зв’язок із госпдіяльністю ФОП.

При цьому законодавець вирішив «полегшити» життя ФОП-загальносистемника і прописав у п. 177.4 ПКУ перелік витрат, пов’язаних з отриманням доходів від провадження госпдіяльності.

Тому на сьогодні ФОП-загальносистемник, перед тим як включати суму здійснених трат у витрати, має подивитися, чи згадані такі витрати у п. 177.4 ПКУ. Якщо так, то можете включати їх до своїх витрат, звичайно, якщо є первинні документи, які підтверджують їх здійснення.

Якщо ж ФОП серед переліку витрат із п. 177.4 ПКУ своїх витрат не знаходить, то йому не вдасться на суму таких витрат зменшити свій оподатковуваний дохід. Навіть якщо він матиме документи, що підтвердять здійснення таких витрат.

Відсотки за кредит: витрати чи ні?

Думка фіскалів. Що стосується включення ФОП-загальносистемником до витрат відсотків, сплачених за кредит для ведення своєї діяльності, то з цим у ФОП завжди були проблеми.

З економічної точки зору сплата відсотків за користування кредитом, узятим для розвитку бізнесу, є саме витратами ФОП, які пов’язані з його діяльністю. Річ у тім, що зазвичай без отримання кредиту в банку чи іншій фінустанові ФОП може або взагалі припинити своє існування, або потрапити на штрафи за невиконання взятих на себе зобов’язань тощо.

Водночас це все з економічної точки зору. Але, щоб сплачені за кредит відсотки були податковими витратами, ФОП потрібно, щоб про них згадав законодавець у п. 177.4 ПКУ. Якщо дивитися на цей перелік, то

у п. 177.4 ПКУ, на жаль, ви не відшукаєте прямої згадки про те, що сплачені відсотки за кредит є витратами, навіть якщо кредит отриманий для здійснення господарської діяльності ФОП

Опираючись на це, фіскали зазвичай наполягають, що ФОП-загальносистемник не може включати до складу витрат суму сплачених відсотків, які нараховані за користування кредитом, незалежно від того, що кредит отримувався для здійснення підприємницької діяльності (листи ДПСУ від 12.04.2019 р. № 1588/6/99-99-13-02-03-15/ІПК, від 08.11.2018 р. № 4736/Л/99-99-13-01-02-14/ІПК, 104.05 БЗ).

Наш підхід. На наш погляд, підхід фіскалів неправильний. Вони шукають у п. 177.4 ПКУ саме пряму згадку про віднесення до витрат сплачених відсотків за кредит. А вона заховалася серед інших видів витрат.

Судіть самі. Відповідно до п.п. 177.4.4 ПКУ до переліку інших витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів ФОП від провадження госпдіяльності на загальній системі, належить, зокрема, вартість придбаних послуг, прямо пов’язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг.

Кредитування (надання грошей в позику під проценти банківською або іншою фінустановою) є банківською (фінансовою) послугою, в якій банк виступає надавачем такої послуги, а клієнт банку є користувачем послуг банку.

А оскільки кредити залучаються ФОП зазвичай для придбання товарів, які використовуються в господарській діяльності, то

оплата процентів, нарахованих на кредитні кошти, що одержані від банку для закупівлі товарів, які використовуються в госпдіяльності, є вартістю придбаних банківських послуг, прямо пов’язаних з госпдіяльністю ФОП

А отже, не бачимо проблем у тому, щоб ФОП-загальносистемник включав до витрат суми сплачених за банківський кредит відсотків. Звичайно ж, за умови, що такий кредит взятий для фінансування потреб госпдіяльності ФОП, а витрати на сплату відсотків документально підтверджені первинними документами.

З нашим підходом інколи погоджуються і самі фіскали (див. лист ДПСУ від 31.08.2018 р. № 3809/Г/99-99-13-01-02-14/ІПК).

Враховуючи це, радимо ФОП-загальносистемникам, перед тим як відносити до витрат суму сплачених відсотків, отримати у фіскалів індивідуальну консультацію з цього приводу. Якщо вона буде лояльна, то вам поталанило. Якщо ж ні, то впадати в розпач не слід. Можна спробувати все одно відстояти своє право на витрати. Але робити це доведеться уже у суді.

Судова практика. На сьогодні існує ціла низка судових рішень, у яких ФОП-загальносистемники оскаржують отримані фіскальні консультації щодо включення до витрат суми сплачених відсотків за користування банківським кредитом.

Зазвичай слуги Феміди стають у суперечці з фіскалами на бік ФОП. Так, наприклад, суди стали на бік платників у постанові Третього апеляційного адмінсуду від 01.04.2020 р. у справі № 160/8190/19 (reyestr.court.gov.ua/Review/88883752), у постанові ВСУ від 12.07.2019 р. у справі №804/888/16 (reyestr.court.gov.ua/Review/83024755) тощо.

Аргументують вони свою позицію тим, що витрати, понесені ФОП на сплату процентів за користуванням кредитними коштами, що безпосередньо пов’язані з підприємницькою діяльністю, є витратами, пов’язаними з отриманням доходів, оскільки проценти, нараховані за користування кредитом, є платою за надану послугу з користування кредитними коштами. А оплата послуг включається до витрат ФОП відповідно до п.п. 177.4.4 ПКУ (ср. ).

Враховуючи такий висновок суду, уже навіть з’явилася індивідуальна консультація, у якій фіскали визнали, що їх фіскальні висновки були неправомірні (див. лист ДПСУ від 19.08.2020 р. № 3468/ІПК/99-00-04-05-03-06). І заявили, що вартість придбаних фінпослуг можна віднести до інших витрат, до складу яких включаються витрати, що пов’язані з веденням госпдіяльності, які не зазначені в п.п. 177.4.1 — 177.4.3 ПКУ та прямо пов’язані з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг. Невелика, та все ж перемога.

Але розслаблятися ще зарано. Інколи суди стають на бік фіскалів. Так, наприклад, зробив ВС у постанові від 11.06.2019 р. у справі № 804/2602/15 (reyestr.court.gov.ua/Review/82349053). Ця постанова опирається на стару редакцію п. 177.4 ПКУ (до 01.01.2017 р.). Але, на наш погляд, що тепер, що тоді витрати на виплату відсотків мали бути у витратах ФОП.

Тому тим ФОП-загальносистемникам, хто бажає бачити витрати на сплату відсотків за кредит серед своїх витрат, без «правильної» індивідуальної консультації, наданої фіскалами з власної волі чи з волі суду, не обійтися.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі