Теми статей
Обрати теми

Рахуємо граничний дохід для ФОП-спрощенця

Децюра Сергій, податковий експерт
За матеріалами категорії 107.01.03 Бази знань

Висновок документа

Якщо ФОП перейшов на ЄП в середині поточного року, то у поточному році граничний дохід для перебування на ЄП він визначає з моменту перебування на ЄП (за повні календарні квартали)

У ФОП, які протягом року переходять на ЄП, одразу виникає запитання, яку суму доходу можна отримати на ЄП: з урахуванням доходу, отриманого на загальній системі, чи без?

Досі податківці наполягали: ФОП — платник ЄП з метою перебування на ЄП у цьому році має взяти сумарний дохід з початку цього календарного року. Тобто, він має підсумувати дохід, отриманий під час перебування на загальній системі, та дохід, отриманий під час перебування на ЄП (за повні календарні квартали).

Такий висновок податківців міг здатися несправедливим. Коли ФОП, перебуваючи на загальній системі, за І півріччя отримав дохід у сумі 2 млн грн, то, перейшовши з початку ІІІ кварталу (з 01.07.2020 р.) на ЄП у групу 2 (дозволений дохід — 5 млн грн), до кінця року не міг отримати дохід, більший за 3 млн грн (5 млн грн - 2 млн грн).

Але податківці рахували саме так, тому і доводити їм щось протилежне ніхто не збирався.

І от фіскали чомусь передумали. Тепер вони вважають, що з метою перебування на ЄП ФОП, який став спрощенцем протягом року, має визначати граничний дохід, який дає право бути у певній групі ЄП у поточному році, розрахований з моменту перебування на ЄП (за повні календарні квартали).

Тобто якщо ви стали платником ЄП групи 2 з 01.07.2020 р., то фіскали не проти, щоб до кінця року ви отримали 5 млн грн, які будуть оподатковуватися за правилами, визначеними для ЄП групи 2. А те, скільки ви отримали доходу, будучи у І півріччі 2020 року на загальній системі, значення не має. Ті доходи, на їх думку, оподатковані ПДФО і ВЗ і до розрахунку граничного ЄП-доходу в цьому році не беруться.

Цей підхід революційний. І тому тим, хто ним хоче скористатися, радимо отримати індивідуальну консультацію з таким же висновком, як у БЗ.

Застерігаємо: цим висновком слід користуватися обережно. Судіть самі: для того щоб в наступному році бути платником ЄП певної групи, ФОП повинен дотримуватися вимог щодо граничного розміру доходу, встановленого у п. 291.4 ПКУ. А в цьому пункті сказано: дохід, який дає право бути спрощенцем у певному році, обчислюється за минулий календарний рік. При цьому у ПКУ немає жодних особливих правил при підрахунку доходу у випадку, коли ФОП у минулому році працював на ЄП не цілий рік. Тобто рахувати дохід слід саме за календарний рік. При цьому те, на якій системі він був отриманий, — не має значення.

Тому якщо ФОП групи 2, який був 3 квартали року на загальній системі, отримав дохід у 2 млн грн, а за останній квартал — 4 млн, то уже з початку наступного року він не може бути на ЄП у групі 2 і має або перебратися у старшу групу, або знову повернутися на загальну систему.

А у ФОП — платника ЄП групи 3, у якого через такий підрахунок за минулий рік дохід перевалив за 7 млн, вихід один — стати загальносистемником на наступний цілий рік. І тільки коли за цей новий рік його дохід впишеться у межі, визначені для групи 3, йому знову світить ЄП.

Поділ фіскалами доходу на загальносистемний і на отриманий на ЄП може призвести до абсурдного висновку, якщо його будуть застосовувати і до розрахунку доходу за минулий рік. Бо у цьому випадку на ЄП можуть зайти ФОП, які у минулому році посеред року перейшли на ЄП і у яких за календарний рік загальний дохід (на обох системах) більше граничної межі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі