Теми статей
Обрати теми

У підприємства змінилося…

Вишневський Михайло, податковий експерт
Усе тече, усе змінюється… Погода, події, люди… Сучасний світ запрограмований на зміну умов. Щоб триматися на плаву, доводиться підлаштовуватися. Ось ми і розберемо з вами в деталях процедури різних змін, що відбуваються в юросіб і ФОП. Місцезнаходження, види діяльності, головбухи, директори і багато іншого.

Перед тим як узятися за процедурні дрібниці, поговоримо про те, що схожого в усіх змін?

У принципі, за деяким винятком загальна канва однакова. Внесення змін до ЄДР*, повідомлення контролюючих органів, контрагентів тощо. Але якщо копнути глибше, то в кожного типу зміни є маса нюансів. Тому ми зібрали в цьому номері найпоширеніші з них. На вас чекає розбір кожної з процедур, що називається, по кісточках.

* Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Невнесення змін може призвести до певних проблем. Якщо ви платник єдиного податку (ЄП), то, наприклад, невнесення нового місцезнаходження (вже внесеного до ЄДР) може спричинити «зліт» зі спрощенки. Детальніше про це див. «Переїзд без прописки: чи потрібно перереєстровувати ФОП?». А здійснення видів діяльності, не внесених до Реєстру платників ЄП, для платників груп 1 і 2 призводить до застосування підвищеної ставки до доходу від таких видів діяльності (див. «ФОП на ЄП і зміна видів діяльності»).

Крім того, для будь-кого з платників невнесення змін до облікових даних може потягти за собою санкції за ст. 117 ПКУ. А це штраф на самозайнятих осіб (у тому числі ФОП) — 340 грн, а на юросіб — 1020 грн. Щоправда, зараз діє мораторій на застосування санкцій за подібні порушення, вчинені в період карантину (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Тут підкреслимо: відправною точкою щодо ст. 117 ПКУ будуть все ж первісні зміни в ЄДР (окрім змін щодо головбуха).

Окрім штрафу, через невнесення деяких змін можуть бути й проблеми технічного характеру. Наприклад, якщо ви не подасте інформацію щодо нового головного бухгалтера за допомогою ф. № 1-ОПП, то не зможете підписати і відправити звітність в електронному вигляді.

І це тільки прямо закріплені негативні наслідки. Адже податківці регулярно додають жару. Наприклад, у них можуть викликати підозри дії з внесення змін до даних про юрособу (зміна місцезнаходження, найменування, директора тощо). І навіть спричинити блокування РК. Про один з таких випадків фіскали повідомляли на своєму сайті**. Хоча, безумовно, будь-які зміни самі по собі не є порушенням, а висновки контролюючих органів не можуть ґрунтуватися на підозрах.

** Див. за посиланням: tax.gov.ua/media-tsentr/novini/433781.html

«Радощів» додають і законодавці. Один з недавніх «подарунків» — зміна кордонів районів по усій Україні (постанова ВРУ від 17.07.2020 р. № 807-IХ). Тільки ж нещодавно розбиралися із декомунізацією!

Знову потрібно приводити у відповідність адресу місцезнаходження. Причому доведеться пройти практично повну процедуру його зміни (див. «…місцезнаходження» цього номера). Щоправда, без перекидання документів з однієї податкової до іншої. А це означає, що голова з приводу того, куди подавати звітність і платити податки, боліти не буде ☺. Добре, що хоч чітких строків для змін не встановили. Тож бігти нікуди поки не потрібно. Головне, щоб держоргани роз’ясненнями все не зіпсували.

Думаєте, ті, хто вносив зміни після постанови ВРУ, можуть зітхнути з полегшенням? Та де там! Мін’юст у своєму листі від 19.08.2020 р. № 6752/8.4.4/32-20 вказав на те, що поки держреєстратори юросіб, ФОП, громадських формувань, а також держреєстратори щодо нерухомості не можуть вносити нові адреси.

Ось так і живемо… Спокій нам тільки сниться.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі