Теми статей
Обрати теми

…вид діяльності

Нестеренко Максим, податковий експерт
Ринкова кон’юнктура часто змінюється. Внаслідок цього підприємства періодично стикаються з необхідністю переглянути ті «поля», на яких вони працюють. Відтак, підприємство може різко змінити свою спеціалізацію. Тобто колишні види діяльності призупинити і перейти на нові, більш перспективні. Як «офіційно» додати нові коди за КВЕД? Давайте поговоримо про це!

Зміни в статуті?

Спочатку визначимося зі статутом. Припустимо, що підприємство не планувало займатися певним видом діяльності, а потім переорієнтувалося на нього. Цілком можливо, що про нові види діяльності нічого не сказано в статуті.

Чи обов’язково вносити зміни в статут у зв’язку з появою у підприємства нових видів діяльності?

Нагадаємо, що статут — це установчий документ підприємства. Серед обов’язкових відомостей, які потрібно зазначати у статуті, видів діяльності підприємства немає. Це стосується як ТОВ (ч. 5 ст. 11 Закону про ТОВ), так і акціонерних товариств (ч. 2 ст. 13 Закону про АТ). Водночас законом допускається наявність у статуті інших відомостей, що не суперечать закону (ч. 6 ст. 11 Закону про ТОВ; ч. 4 ст. 13 Закону про АТ). Деякі підприємства узагалі вважають за краще не писати у статуті конкретні види діяльності, а зазначати, що підприємство може здійснювати будь-які види діяльності, не заборонені законом. Тобто

формально законодавство зараз не вимагає від підприємств прописувати у статуті свої види діяльності, але і не забороняє цього робити

Отже, у загальному випадку вносити зміни до статуту через зміну виду діяльності, який буде здійснювати підприємство, не обов’язково. Але якщо ви збираєтеся здійснювати ліцензовану діяльність, то вид діяльності все ж краще зазначити в статуті. Інакше можуть виникнути проблеми з отриманням ліцензії.

А якщо у статуті узагалі нічого не сказано про здійснювані підприємством види діяльності? Формально це теж не заборонено. Але тоді, на нашу думку, слід приділити особливу увагу інформації, зазначеній про підприємство у ЄДР. Саме про ЄДР і будемо говорити далі.

Зміни в ЄДР

ЄДР — це електронна база даних, у якій містяться відомості про суб’єкта господарювання (ч. 1 ст. 9 Закону № 755). Серед довжелезного переліку відомостей про юридичну особу, які вміщує ЄДР, є в тому числі й інформація про види діяльності цього підприємства (п.п. 11 ч. 2 ст. 9 Закону № 755).

Тож якщо підприємство хоче займатися тим видом діяльності, який у ЄДР відсутній, у нього є формальний привід внести зміни в ЄДР щодо своїх видів діяльності.

Для того, щоб змінити види діяльності, прописані у ЄДР, підприємству потрібно пройти певну процедуру. Розглянемо цю процедуру крок за кроком!

1. Підприємство має прийняти рішення про зміну видів діяльності на загальних зборах засновників, учасників чи акціонерів. Визначення основних напрямів діяльності підприємства належить саме до компетенції загальних зборів (п.п. 1 ч. 2 ст. 30 Закону про ТОВ; п.п. 1 ч. 2 ст. 33 Закону про АТ).

Коли підприємство приймає рішення змінити вид діяльності (особливо якщо йдеться про зміну основного виду діяльності) — це визначення саме основного напряму діяльності підприємства. Відтак, без рішення загальних зборів тут не обійтися. Аналогічний висновок можна зробити і з п.п. 2 ч. 4 ст. 17 Закону № 755.

Прийняте рішення про зміну видів діяльності оформляється протоколом. Протокол підписує голова загальних зборів учасників або інша уповноважена зборами особа. Кожен учасник товариства, який взяв участь у загальних зборах учасників, може підписати протокол (ч. 4 ст. 33 Закону про ТОВ; ст. 45 Закону про АТ).

2. Підприємство повинно заповнити заяву про держреєстрацію змін у відомості про юрособу, що містяться в ЄДР.

На сьогодні це можна зробити за допомогою форми 2, затвердженої наказом Мін’юсту від 18.11.2016 р. № 3268/5 (у редакції наказу від 19.05.2020 р. № 1716/5).

Зокрема, у шапці цієї заяви робимо позначку в полі «Державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу», а у полі нижче — позначку навпроти поля «Зміна видів економічної діяльності». Також слід зазначити, протягом якого часу (від 2 до 24 годин) ви просите внести зміни до ЄДР.

Для внесення змін про види діяльності підприємству потрібно заповнити на сторінці 4 форми 2 блок «Види економічної діяльності, у тому числі основний, який вказується першим». Із приміток до заяви можна зробити висновок, що

при держреєстрації зміни видів діяльності у цьому полі потрібно зазначати лише ті види діяльності, інформація про які змінюється

А саме: якщо додається новий вид діяльності, то код цього виду діяльності за КВЕД зазначається зі знаком «+», а якщо виключається якийсь із видів діяльності, зазначений раніше, то його код, відповідно, зазначається зі знаком «-». Якщо змінюється основний вид діяльності, його потрібно зазначити першим.

Також при будь-яких змінах інформації про юрособу необхідно заповнювати у формі 2 блок «Стан відомостей про кінцевого бенефіціарного власника». Поки що при заповненні цього блоку ставимо на сторінці 1 заяви виключно позначку навпроти поля «в актуальному стані». Позначка навпроти поля «потребують оновлення» стане доступною, коли буде затверджено зміст та структуру власності. Саме такий висновок випливає з листа Мін’юсту від 23.04.2020 р. № 3887/8.4.4/32-20.

3. Підприємству потрібно сплатити адміністративний збір — 0,3 прожиткових мінімуму для працездатних осіб (ст. 36 Закону № 755). У 2020 році це — 610 грн. За держреєстрацію змін у відомості про юрособу на підставі документів, поданих в електронній формі, стягується 75 % адміністративного збору (у 2020 році — 460 грн).

4. Подати держреєстратору необхідний пакет документів (ч. 4 ст. 17 Закону № 755):

— заяву про держреєстрацію змін у відомості про юрособу, що містяться в ЄДР (форма № 2);

— примірник оригіналу (нотаріально засвідчену копію) рішення уповноваженого органу управління юрособи про зміни, які вносяться в ЄДР;

— документ про сплату адміністративного збору;

— установчий документ юридичної особи в новій редакції — у разі внесення змін також і до статуту.

Документи може подати особисто керівник чи уповноважена особа або їх можна надіслати поштою рекомендованим листом з описом вкладення або відправити в електронному вигляді.

5. Якщо документи в порядку, реєстратор проводить держреєстрацію змін КВЕД, а також формує та оприлюднює на порталі електронних сервісів виписку. Це має відбутися максимум протягом 24-х годин. Якщо підприємство у заяві зазначило менший строк (6 годин чи навіть 2 години), держреєстратор повинен вкластися в нього.

6. У разі успішної держреєстрації змін КВЕД підприємство за бажанням може отримати (за плату) виписку з ЄДР у паперовій формі з підписом і печаткою держреєстратора.

Перевірити відомості про юрособу (у тому числі про види діяльності) можна також безкоштовно за посиланням: usr.minjust.gov.ua/content/free-search.

Пошук інформації здійснюється за кодом ЄДРПОУ або за найменуванням юрособи.

А якщо… не міняти?

Напевне, серед вас, шановні читачі, є ті, хто змінив вид діяльності свого підприємства без вищенаведеної процедури. Тобто без держреєстрації змін через ЄДР. На перший погляд, ніякої відповідальності за це не встановлено. Штрафів немає, власне наявність чи відсутність у ЄДР певних видів економічної діяльності не створює для підприємства ніяких обов’язків. А власне КВЕД — це статистичний інструмент, призначений для впорядкування економічної інформації про підприємство.

Тим не менше, якщо не реєструвати зміну видів діяльності у ЄДР, можуть виникнути принаймні три проблеми. Розглянемо їх!

Недійсність договору. Доволі часто, коли юрособа укладає договір на здійснення виду діяльності, інформація про який не внесена до ЄДР, вона може зіткнутися з претензіями податківців з приводу недійсності такого договору. На наш погляд, такі претензії є незаконними, є позитивна судова практика (див., наприклад, постанови ВГСУ від 25.05.2016 р. у справі № 920/1567/15* і від 08.11.2016 р. у справі № 910/5927/15-г**).

* Див.: reyestr.court.gov.ua/Review/57926694

** Див.: reyestr.court.gov.ua/Review/62695452

Але ми все одно не можемо виключати цих претензій з боку контролюючих органів. І навпаки, наявність у ЄДР інформації про певний вид діяльності може стати вашим аргументом у спорі з податківцями щодо реальності ваших господарських операцій. І оскільки ця процедура — не така вже й складна, то краще пройти через неї.

І ще. Якщо ви вирішите взяти участь у тендері на постачання певного виду продукції чи послуг, то відсутність у ЄДР даних про вид діяльності, яким має займатися постачальник, може стати формальною причиною відхилити вашу тендерну пропозицію.

Зазвичай одним із документів, які подають для участі у тендері, є довідка з ЄДР про види діяльності, якими займається потенційний учасник тендеру. І якщо у цій довідці не буде того виду діяльності, яким має займатися учасник тендеру, то це буде підставою вважати, що ви не зможете виконати замовлення.

Блокування ПН. Припустимо, що платник ПДВ перед здійсненням певного виду діяльності хоче внести дані про здійснення своїх операцій до системи моніторингу ПН. Тобто попередити блокування ПН, подавши Таблицю даних.

Ми знаємо, що в Таблиці треба проінформувати контролерів про свою специфіку окремо щодо кожного виду діяльності. В цій таблиці він заявляє свої реальні види діяльності і в їх розрізі товари/послуги на «виході» та на «вході».

Тобто у Таблиці платники ПДВ зазначають інформацію про види економічної діяльності за КВЕД, які вони здійснюють.

Враховуючи це, вважаємо, що податківці майже напевно будуть перевіряти, чи внесені коди КВЕД, зазначені в Таблиці, до ЄДР. І якщо вони виявлять розбіжність між даними Таблиці і даними ЄДР, існує ймовірність, що ДПС не врахує інформацію з такої Таблиці. Тож

аби упередити відхилення Таблиці даних, варто подбати, аби усі фактично здійснювані види діяльності були внесені до ЄДР

Видача ліцензії. У ч. 3 ст. 91 ЦКУ говориться про те, що коли окремий вид діяльності потребує дозволу (ліцензії), то юрособа має право здійснювати такий вид діяльності тільки після отримання цього спецдозволу (ліцензії).

Види діяльності, при здійсненні яких обов’язково слід мати ліцензію, наведені у ст. 7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.2015 р. № 222-VIII (ср. ). Щоб здійснювати такі види діяльності, суб’єкт господарювання має зазначити їх в ЄДР. Інакше майже напевно виникнуть проблеми з отриманням ліцензії.

Як бачите, зміна виду діяльності — це доволі важливе рішення, яке потрібно належним чином оформити і повідомити про це державу. Але тепер ви знаєте, що вам робити, якщо треба змінити види діяльності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі