Теми статей
Обрати теми

Зміна місцезнаходження і плата за «пальну» ліцензію

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство придбало ліцензію на оптову торгівлю пальним у 2019 році. Ліцензія видана за відсутності місць оптової торгівлі пальним. У лютому 2020 року підприємство змінило місцезнаходження. Зараз необхідно зробити ліцензійний платіж. У бюджет якого міста це слід зробити — за старим чи за новим місцезнаходженням?

Спочатку давайте згадаємо, про яку саме ліцензію ідеться. Отже, суб’єкти господарювання отримують ліцензії на право оптової торгівлі пальним на кожне місце оптової торгівлі пальним. За відсутності місць оптової торгівлі пальним суб’єкт господарювання отримує одну-єдину ліцензію на оптову торгівлю пальним за місцезнаходженням суб’єкта господарювання (див. ст. 15 Закону № 481).

Ліцензія видається на п’ять років. Плата за цю ліцензію щорічно справляється органом, що видає ліцензію. Вона зараховується до місцевого бюджету за місцем торгівлі пальним.

Суб’єкт, який здійснює торгівлю пальним, годує ліцензійними платежами місцеві бюджети тих громад, на території яких він торгує

Відтак у випадку, коли у суб’єкта господарювання немає місць оптової торгівлі пальним, платимо за ліцензію до місцевого бюджету за місцем реєстрації суб’єкта господарювання. Це цілком логічно, адже у такого суб’єкта є лише одна ліцензія, і вона видана саме за місцезнаходженням ліцензіата.

Порядок дій ліцензіара і ліцензіата у випадку зміни місцезнаходження суб’єкта господарювання, який здійснює оптову торгівлю пальним, також прописано у ст. 15 Закону № 481. Там сказано, що у разі зміни відомостей, зазначених у виданій «оптовій» ліцензії (у тому числі місцезнаходження ліцензіата), орган, який видав ліцензію, повинен цю ліцензію переоформити на новому бланку.

Зверніть увагу: ліцензію на новому бланку в будь-якому разі переоформлює той податковий орган, який видавав її первісно. Навіть якщо зміна місцезнаходження підприємства пов’язана зі зміною однієї області на іншу.

Зрозуміло, що переоформлена ліцензія має врахувати зміни. Тобто в нашому випадку — у ній має бути зазначене нове місцезнаходження ліцензіата. Таку ліцензію суб’єкту — оптовому торговцю пальним мають видати протягом 3 робочих днів на підставі його заяви.

Відтак після зміни місцезнаходження ліцензіат має здійснювати оптову торгівлю пальним вже на підставі переоформленої ліцензії. А оскільки в цій переоформленій ліцензії зазначено вже нове місцезнаходження ліцензіата, торгуючи на підставі неї, цей суб’єкт господарювання має годувати вже той місцевий бюджет, де він «перепрописався», змінивши своє місцезнаходження.

Саме такою логікою керуються податківці. Вони заявили, що у разі зміни місцезнаходження юридичної особи (або місця проживання фізичної особи-підприємця), пов’язаних зі зміною адміністративного району, чергова сплата за такі ліцензії справляється до місцевого бюджету за новим місцезнаходженням юридичної особи чи за новим місцем проживання ФОП (БЗ 113.02).

Після офіційної зміни місцезнаходження (тобто після того, як нове місцезнаходження з’явилося у переоформленій ліцензії) наступний ліцензійний платіж треба робити вже до нового місцевого бюджету. Неважливо, коли саме (стосовно дати ліцензійного платежу) змінилось місцезнаходження. Якщо ліцензію переоформили на наступний день після сплати чергового платежу, новому бюджету доведеться чекати на свій платіж весь рік.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі