Теми статей
Обрати теми

Бухгалтера бачиш, а його нема: зміни у ф. № 1-ОПП

Нестеренко Максим, податковий експерт
В електронному кабінеті в облікових даних підприємства зазначено прізвище головного бухгалтера, однак хто ця людина — не зрозуміло. Яким чином змінити цю інформацію?

Перш за все потрібно сказати, що ситуація виглядає дещо дивною суто з практичного погляду. Якщо в облікових даних підприємства головним бухгалтером зазначається особа, якої фактично на підприємстві немає, не зовсім зрозуміло, яким чином це підприємство подає звітність. Адже для її подання необхідна ЕЦП діючого головного бухгалтера. І якщо фактично звітність підписує інша особа, ніж зазначена у облікових даних, невідповідність ЕЦП можна виявити одразу.

Тож припускаємо, що ситуація, викладена у запитанні, можлива тільки тоді, якщо підприємство за невідповідності облікових даних про бухгалтера фактичним, якимось чином подає звітність. Наприклад, якщо підприємство подає звітність у паперовому вигляді через припинення договору при визнання електронних документів.

Коли ж на практиці можлива невідповідність облікових даних про бухгалтера фактичним? Тут два варіанти: (1) або якщо підприємство припустилося помилки, і в облікових даних помилково зазначено іншу особу, ніж та, яка є бухгалтером; (2) або якщо інвестор придбав нове підприємство і при цьому в облікових даних «зависла» інформація про старого бухгалтера, який цьому інвестору невідомий.

Відомості про головного бухгалтера потрапляють до облікових даних (і, відповідно, до електронного кабінету) підприємства завдяки поданню ф. № 1-ОПП. Саме у ній у розділі 10 зазначається інформація про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського обліку на підприємстві.

Якщо електронний кабінет показує неактуальну інформацію про головного бухгалтера підприємства, це означає, що дані, які зазначаються у ф. № 1-ОПП, обов’язково потрібно оновити, аби в подальшому не виникало проблем з поданням звітності. Яким чином це зробити? Податківці пропонують подати ф. № 1-ОПП з оновленою (виправленою) інформацією (див. БЗ 116.01) Докладно про це читайте «...головний бухгалтер » цього номера.

Увага! Якою б не була у вас форма організації бухобліку, не забудьте заповнити поле «Дата призначення». Тут необхідно зазначити дату, з якої відповідальною за ведення бухобліку стала інша особа.

Заява за ф. № 1-ОПП може подаватися як у паперовій, так і в електронній формі. Строк її подання у випадку змін (у тому числі зміни відомостей про відповідального за бухоблік) — протягом 10 календарних днів із дня виникнення цих змін (п. 9.2 Порядку № 1588). Тобто у нашому випадку протягом 10 календарних днів із дня призначення нового відповідального за бухоблік.

А якщо не вписалися у цей строк? Яка відповідальність за запізніле подання ф. № 1-ОПП? Доведеться платити штраф згідно з п. 117.1 ПКУ. Для юридичних осіб це 1020 грн за перше порушення і 2040 грн за повторне порушення протягом року. Щоправда, поки що для цього штрафу працює «карантинний» мораторій (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Але в принципі із законністю штрафу за неподання ф. № 1-ОПП — не посперечаєшся.

На відміну від ф. № 20-ОПП, при запізнілому поданні ф. № 1-ОПП сперечатися зі штрафом буде складно. Адже у п. 117.1 ПКУ прямо прописано, що штраф застосовується у тому числі й за неподання відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського обліку. І хоча строки подання ф. № 1-ОПП встановлено не ПКУ (як того вимагає диспозиція п. 117.1 ПКУ), а Порядком № 1588, навряд чи у вас вийде обстояти свою правоту в суді.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі