Теми статей
Обрати теми

Як підтвердити статус ФОП?

Ольховик Ольга, податковий експерт
При виплаті доходу фізичній особі у суб’єкта господарювання завжди виникає питання про утримання з такого доходу ПДФО і ВЗ, а в деяких випадках — і про нарахування ЄСВ. Якщо виплата здійснюється підприємцю, платити податки, як правило, не треба. Головне — підтвердити, що виплачується саме підприємницький дохід. Які документи для цього знадобляться? Зараз розповімо.

Як без ПДФО і ВЗ?

Працюємо з єдинниками. Дохід фізособи-підприємця, з якого сплачується єдиний податок (ЄП), не включається в загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід такої фізичної особи (п.п. 165.1.36 ПКУ). Тобто дохід, оподаткований ЄП, ПДФО не оподатковують (п.п. 2 п. 297.1 ПКУ).

Те ж стосується і ВЗ. Адже доходи, що не потрапили до бази оподаткування ПДФО, звільнені і від ВЗ (п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Свого часу підтверджували відсутність ВЗ при виплаті доходу ФОП-єдиннику і податківці (див. лист ДФСУ від 11.12.2015 р. № 26417/6/99-99-17-03-03-15).

Виходить,

щоб не утримувати ПДФО і ВЗ при виплаті доходу ФОП-єдиннику, треба просто упевнитися, що така фізична особа дійсно є підприємцем на ЄП

Як це зробити?

Свого часу фіскали говорили, що для цього достатньо перевірити відомості про ФОП у Реєстрі платників ЄП, розміщеному на офіційному вебпорталі ДФСУ (cabinet.tax.gov.ua/registers/edpod). Сьогодні податківці говорять так: документом, що підтверджує факт перебування підприємця на спрощеній системі оподаткування і обрані ним види господарської діяльності, є Витяг з Реєстру платників ЄП, копія якого за необхідності надається юридичним особам і підприємцям, з якими має господарські відносини такий єдинник (див. БЗ 107.05). Схоже, фіскали і зараз не наполягають на обов’язковості Витягу, а говорять про нього, як про один з варіантів підтвердження ЄП-статусу контрагента. Тому, на наш погляд, сміливий бухгалтер може обійтися і без нього, просто перевіривши дані по контрагенту в Реєстрі платників ЄП на дату угоди (+ можна зробити скриншот екрана з відповідною інформацією).

При роботі з єдинниками також пам’ятайте, що згідно з п.п. 1 п. 292.1 ПКУ в їх єдиноподатковий дохід не включають пасивні доходи у вигляді відсотків, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого і нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі і використовується в її господарській діяльності*. Такі доходи оподатковують ПДФО і ВЗ у джерела виплати на загальних підставах.

* На наш погляд, коли йдеться про продаж майна, то мається на увазі не будь-яке майно, а лише те, яке підлягає реєстрації (наприклад, нерухомість, транспортні засоби). Інакше продаж єдиноподатником будь-яких товарів оподатковувався б ПДФО і ВЗ, а це не так.

Працюємо з загальносистемниками. У разі придбання товарів (робіт, послуг) у підприємця-загальносистемника суб’єкт господарювання — покупець не зобов’язаний утримувати з доходу такого підприємця ПДФО і ВЗ та сплачувати такі платежі до бюджету, якщо такий ФОП надав копію документа, що підтверджує його реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності (п. 177.8 ПКУ).

Таким документом є Витяг або Виписка з ЄДР.

Цей же документ звільнить і від необхідності утримання ВЗ (БЗ 126.05).

Що робити, якщо підприємець не надає необхідні документи?

Потрібно дивитися по ситуації. У принципі, суб’єкт господарювання може самостійно отримати необхідну інформацію про ФОП з ЄДР. Щоправда, за це доведеться заплатити. Тому тут усе залежить від того, наскільки цінні взаємовідносини з конкретним підприємцем. Переконані, що в деяких ситуаціях відмова в наданні документів може стати приводом для пошуку іншого постачальника. Ще один варіант — погоджувати з підприємцем, що у разі відсутності документів йому оплачується сума за мінусом ПДФО і ВЗ (але тут потрібно гарненько усе обумовити, щоб він потім не поставив товар (надав послугу) тільки на фактично отриману суму).

До речі, вимагати від ФОП саме паперові документи необхідності немає. На наш погляд, підійдуть не лише роздруковані копії паперових або електронних витягів, але і електронні копії електронних витягів.

Якщо ж договір укладений із звичайною фізичною особою (у договорі не вказаний підприємницький статус фізичної особи), тут однозначно треба оподатковувати усю виплату як дохід, виплачений звичайній фізичній особі за цивільно-правовим договором (ЦПД).

Резюме. У ПКУ немає прямої норми, яка б зобов’язувала суб’єктів господарювання при взаємодії з підприємцями-єдинниками запасатися будь-якими паперами, що підтверджують їх ЄП-статус. Тому, на наш погляд, у цьому випадку можна обійтися звичайною перевіркою за Реєстром платників ЄП.

При роботі із загальносистемниками ситуація трохи складніша — у п. 177.8 ПКУ є згадка про копію документа, що підтверджує держреєстрацію ФОП. Тому формально такий документ потрібен. Хоча, на наш погляд, ця вимога давно застаріла. Самостійно перевіривши держреєстрацію ФОП на дату угоди, суб’єкт господарювання отримає актуальнішу інформацію, ніж отримавши від підприємця торішню Виписку з ЄДР.

Підприємець з окупованої території

Утримати ПДФО і ВЗ доведеться, якщо дохід виплачується ФОП, місцезнаходженням або місцем проживання якого є тимчасово окупована територія** (п.п. 38.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, БЗ 103.02). І тут абсолютно не важливо, є такий підприємець єдинником чи загальносистемником.

** Перевірити, чи перереєструвався ФОП на підконтрольній Україні території, можна на сайті Мін’юсту: usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch

Нагадаємо: під тимчасово окупованою територією розуміється територія окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, визначена відповідно до постанови ВРУ від 17.03.2015 р. № 254-VIII, на якій органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження. Перелік таких населених пунктів визначений у додатку 1 до розпорядження КМУ від 07.11.2014 р. № 1085-р (див. БЗ 103.02).

Не забувайте й про кримські території. Автономна Республіка Крим, а також м. Севастополь — теж окуповані території (Закон України від 15.04.2015 р. № 1207-VII). Хоча фіскали у наведеному роз’ясненні з БЗ 103.02 про них чомусь не згадують.

Врахуйте: доходи, що потрапили під оподаткування згідно з п.п. 38.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, не включаються в загальний оподатковуваний дохід як підприємця-загальносистемника, так і підприємця-єдинника. Тобто самі підприємці з цього доходу вже ніяких податків платити не будуть.

ДохІд від незареєстрованого виду діяльності

Для неутримання ПДФО і ВЗ, у принципі, не обов’язково знати, якими видами діяльності має право займатися ваш контрагент-підприємець (як єдинник, так і загальносистемник). Головне, щоб він просто був зареєстрований як ФОП. І договір був укладений саме з підприємцем.

Хоча в роз’ясненні з БЗ 107.05, яке ми згадували, говорячи про роботу з єдинниками, податківці твердять не лише про підтвердження факту реєстрації платником ЄП, але й про підтвердження обраних ним видів діяльності.

На що натякають податківці?

Чи не хочуть вони сказати, що у разі відсутності у Витягу з Реєстру платників ЄП виду діяльності, що відповідає конкретній здійсненій операції, суб’єкт господарювання, що виплачує єдиннику такий дохід, повинен утримати з виплачуваного доходу ПДФО і ВЗ?

Звичайно, це не так. Навіть якщо у підприємця-єдинника не зареєстрований вид діяльності, що відповідає здійсненій операції, наслідків для суб’єкта господарювання, що виплатив дохід за такою операцією, бути не повинно. Утримувати з цієї суми ПДФО і ВЗ не треба, оскільки ця сума (як і дохід від зареєстрованого виду діяльності) підпаде під оподаткування ЄП. Причому підприємець на групі 2 повинен буде заплатити з такого доходу ЄП за підвищеною ставкою (15 %) (п.п. 2 п. 293.4 ПКУ) (і покинути спрощенку в терміни, установлені п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ). До речі, такий підхід в інших своїх роз’ясненнях підтверджують і самі податківці (див., наприклад, лист ДФСУ від 02.03.2018 р. № 845/6/99-99-13-01-01-15/ІПК, БЗ 103.07).

Аналогічно ситуація складеться й у разі виплати доходів за забороненими для єдинників видами діяльності, встановленими п. 291.5 ПКУ. Підприємству у зв’язку з виплатою такого доходу підприємцю жодні санкції не загрожують. Утримувати ПДФО і ВЗ із забороненого доходу теж не треба. З такого доходу підприємцю доведеться заплатити ЄП за ставкою 15 % (п.п. 4 п. 293.4 ПКУ). Окрім того, він повинен буде покинути ряди спрощенців з першого числа місяця, що йде за періодом, в якому здійснена заборонена діяльність (п.п. 5 п.п. 298.2.3 ПКУ).

Якщо незареєстровану діяльність здійснює підприємець на загальній системі оподаткування, то податківці наполягають на тому, що йому доведеться оподаткувати отриманий дохід за правилами, встановленими для фізичних осіб. У своїх роз’ясненнях вони посилаються на п. 177.6 ПКУ.

Проте підкреслимо, що у будь-якому випадку суб’єкт господарювання, який виплатив такий дохід, тут ні до чого. Його завдання — отримати документ, що підтверджує держреєстрацію підприємця. Зіставлення зареєстрованих видів діяльності з реально здійсненими операціями — не його клопіт.

Виплати підприємцям у формі № 1ДФ

Строго кажучи, підприємство (ФОП), що надає/виплачує дохід фізособі-підприємцю, не є його податковим агентом. Адже згідно з п.п. 14.1.180 ПКУ податковий агент з ПДФО — це суб’єкт господарювання, який зобов’язаний нараховувати, утримувати і сплачувати до бюджету ПДФО від імені і за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій фізичній особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність і нести відповідальність за порушення норм ПКУ. У ситуації з ФОП у підприємства якраз немає ПДФО-обов’язків, перелічених вище.

Водночас для відображення виплат підприємцям у формі № 1ДФ передбачена окрема ознака доходу «157». Враховуючи це, податківці традиційно наполягають на необхідності включення до форми № 1ДФ підприємницьких доходів. При цьому невключення до форми № 1ДФ виплат підприємцям може бути розцінене податківцями як її подання не в повному обсязі, тобто без усіх необхідних рядків.

Таке порушення є однією з підстав для застосування штрафних санкцій за п. 119.2 ПКУ.

Не хочете сперечатися з податківцями? Тоді відображайте дохід ФОП у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою «157». При цьому не треба вникати в подробиці того, за яку діяльність ви розрахувалися. Вказана вона в ЄДР (Витягу з Реєстру платників ЄП) по вашому контрагенту чи її там немає, все одно ознака доходу одна й та сама — «157». З цим не сперечаються і податківці (див. БЗ 103.25).

Якщо ж ви виплачуєте непідприємницький дохід або виплачуєте ФОП-єдиннику дохід, який не включається в єдиноподатковий, то ця виплата підпаде під оподаткування і її треба буде навести в розділі І Податкового розрахунку за формою № 1ДФ з відповідною цивільною ознакою доходу (наприклад, «103» — роялті, «105» — продаж, міна рухомого майна тощо).

Чи треба платити ЄСВ?

До операцій купівлі-продажу ЄСВ відношення не має. Тому

при придбанні у ФОП товарів ЄСВ не нараховують

А ось із роботами та послугами, виконаними за ЦПД, справи йдуть інакше. У загальному випадку такі виплати включаються до бази оподаткування ЄСВ (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464***). Водночас ця повинність не поширюється на винагороди за ЦПД, укладеним із ФОП. Але тільки в тому випадку, якщо виконувані за таким договором роботи (послуги, що надаються) відповідають видам діяльності, зазначеним в ЄДР (п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464).

*** Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Отже, тут уже треба знати, які види діяльності ваш партнер-підприємець зазначив у ЄДР. Побачити види діяльності ФОП можна у Витягу з ЄДР. На це звертає увагу п.п. 1 п. 1 розд. ІІ Інструкції № 449****. При цьому, зверніть увагу: ні Закон № 2464, ні Інструкція № 449 не вимагають жодних копій витягів.

**** Інструкція про порядок нарахування і сплати ЄСВ... затверджена наказом Мінфіну від 07.05.2015 р. № 449.

А ось податківці в БЗ 201.10 говорять про копію та ще й виписки з ЄДР із зазначенням основних видів діяльності партнера.

Ми вважаємо, що вони перегинають палицю. Але навіть якщо і просити у ФОП папір, то ним має бути не Виписка, а Витяг з ЄДР, як зазначено в Інструкції № 449. Чому Витяг? Тому що саме в ньому наведений увесь перелік видів господарської діяльності ФОП, а не тільки основний. Відповідно ви зможете визначити, чи відповідають видам діяльності, зазначеним в ЄДР, виконувані ФОП роботи (послуги, що надаються).

Наостанок нагадаємо: якщо ви уклали з підприємцем договір оренди, то ЄСВ нараховувати не доведеться. І жодне підтвердження видів діяльності тут не потрібне, оскільки оренда не є роботою або послугою в розумінні ЦКУ (див. БЗ 201.03).

висновки

  • Щоб не утримувати ПДФО і ВЗ, суб’єкту господарювання достатньо переконатися в тому, що дохід виплачується саме підприємцю.
  • Якщо підприємець зареєстрований на окупованій території, ПДФО і ВЗ доведеться сплатити.
  • При виплаті доходу від незареєстрованого/забороненого виду діяльності утримувати ПДФО і ВЗ не треба.
  • Не платити ЄСВ при виплаті доходу за виконані роботи/надані послуги можна тільки у тому випадку, якщо такі роботи/послуги відповідають видам діяльності, зазначеним в ЄДР.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі