Теми статей
Обрати теми

Ремонтуємо ОЗ: до введення та після

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Підприємство придбало будівлю, в якій робитимуть капітальний ремонт. Чи варто її вводити в експлуатацію після придбання, а потім модернізувати? Чи краще дочекатися завершення ремонтних робіт і потім увести в експлуатацію? Подивимося на ситуацію з двох боків.

Ремонти чи поліпшення

Бухоблікова доля витрат на ремонтні заходи безпосередньо залежить від їх наслідків — зростуть майбутні економічні вигоди від їх здійснення або ж залишаться на колишньому рівні. Тобто основний обліковий критерій розмежування витрат на ремонт — як вони впливають на майбутні економічні вигоди. Згідно з цим принципом ремонтні роботи поділяють на:

1) ремонти — спрямовані на підтримання об’єкта в робочому стані і забезпечують первісно визначену суму майбутніх економічних вигід від використання ОЗ. Серед них п. 15 П(С)БО 7 називає техогляд, нагляд, обслуговування, ремонт тощо. Витрати на проведення таких ремонтів визнають у складі поточних витрат — залежно від напряму використання ОЗ (Дт 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 20, 22, 13, 66, 65, 63, 68);

2) поліпшення — призводять до збільшення майбутніх економічних вигід, первісно очікуваних від використання ОЗ (п. 14 П(С)БО 7). Це можуть бути модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція і навіть капітальний ремонт. Приклади поліпшень містить п. 31 Методрекомендацій № 561* (див. «Податки & бухоблік», 2017, № 94, с. 67). Витрати, які пов’язані з поліпшенням, збільшують первісну вартість об’єкта ОЗ (Дт 15 — Кт 20, 22, 13, 66, 65, 63, 68; Дт 10 — Кт 15). Відповідно

* Методрекомендації з бухобліку ОЗ, затверджені наказом Мінфіну від 30.09.2003 р. № 561.

амортизують тільки ті витрати, які потрапляють до первісної вартості ремонтованого об’єкта ОЗ

Давайте проаналізуємо облікові наслідки проведення ремонтних робіт до введення і після введення об’єкта ОЗ в експлуатацію.

Ремонт після введення

Якщо будівлю одразу після придбання ввести в експлуатацію й паралельно ремонтувати (за умови, що так дозволяє стан будівлі і ремонт), тоді підприємство матиме дві вигоди:

1) з місяця, наступного за введенням, піде амортизація — будуть відображені витрати;

2) капремонт можна визнати витратами звітного періоду (безумовно, якщо так вчинити дозволяють виконувані роботи).

Так, обов’язок прийняти рішення про характер і ознаки ремонтних робіт (тобто спрямовані вони на підвищення техніко-економічних можливостей об’єкта ОЗ чи носять підтримувальний характер), покладено на керівника підприємства (п. 29 Методрекомендацій № 561). Ґрунтується таке рішення на результатах аналізу існуючої ситуації та суттєвості витрат. Закріплюють його розпорядженням керівника.

Таким чином, підприємство самостійно визначає, на що спрямовані ремонти. При цьому ознаками поліпшень може служити, наприклад, зростання (п. 31 Методрекомендацій № 561):

— очікуваного строку корисного використання об’єкта ОЗ;

— кількості та/або якості продукції (робіт, послуг), яка виробляється (надається) таким об’єктом ОЗ.

Капремонт будівель визнають поліпшенням, якщо ремонтні роботи передбачають**:

** Див. Примірний перелік послуг з… ремонту приміщень, будинків, споруд, затверджений наказом Держжитлокомунгоспу від 10.08.2004 р. № 150.

1) модернізацію конструкцій і обладнання будівель у зв’язку з їх фізичним зношенням і руйнуванням (наприклад, облаштування теплоізоляції фасадів, установку енергозберігаючих віконних систем, заміну покрівлі з використанням нових (теплоізоляційних) матеріалів);

2) добудову (надбудову) будівлі, що збільшує кількість місць (площі) будівлі (наприклад, облаштування воріт, хвірток, огорож).

А ось ті проведені роботи, що передбачають заміну, відновлення конструкцій і обладнання будівель або поліпшення планування будівель без зміни будівельних габаритів об’єкта, — це звичайний капітальний ремонт, який не передбачає поліпшення. Подібні роботи особливо не впливають на функціональність об’єкта ОЗ і не змінюють його первісні характеристики — вони, по суті, лише відновлюють робочий ресурс об’єкта в тому ж вигляді, ніяк його не поліпшивши кардинально. Тож

капремонт може бути як відображено у поточних витратах, так і включено до первісної вартості ОЗ

і потім рознесено за звітними періодами у вигляді амортизації. Повторимо: як саме його обліковувати, вирішує керівник, оцінивши ситуацію та суттєвість витрат.

А якщо об’єкт спочатку відремонтувати, а вже потім увести в експлуатацію?

Ремонт до введення

Об’єкти ОЗ, які надходять на підприємство, зараховують на баланс за первісною вартістю (п. 7 П(С)БО 7). Складові первісної вартості об’єкта ОЗ визначено в п. 8 П(С)БО 7. Серед них — інші витрати, безпосередньо пов’язані з доведенням ОЗ до стану, в якому вони придатні для використання із запланованою метою. Що саме розуміти під «доведенням до стану, придатного для використання», національна нормативка не розшифровує.

Згідно з п.п. «б» § 16 МСБО 16 «Основні засоби» «використання за призначенням» передбачає готовність активу до його експлуатації відповідно до намірів керівництва. Тож під безпосередньо пов’язані витрати цілком можна підвести значні ремонти капхарактеру — поліпшення. Так само вважають міжнародні аудитори***, щоправда, щодо поліпшень орендованого об’єкта. Але це суті не змінює.

*** МСФО: точка зрения КПМГ. Практическое руководство по Международным стандартам финансовой отчетности. 2017/2018: в 4 ч. / Пер. с англ. — 14-е изд. — М.: ИПЦ «Маска», 2018, ч. 1, с. 581.

Про те, що витрати на капітальний ремонт можуть бути визнані капітальними інвестиціями і через однойменний рахунок 15 збільшити первісну вартість об’єкта ОЗ, говорить п. 30 Методрекомендацій № 561. Той же його пункт пояснює: капремонт визнають капінвестиціями, якщо ціна придбання активу вже спочатку

передбачає необхідність здійснити витрати для його приведення до придатного для використання стану

Наприклад, підприємство дешево придбало будівлю, від початку знаючи, що її доведеться капітально відремонтувати.

Тож витрати на капремонт і модернізацію ОЗ обґрунтовано можна віднести на збільшення первісної вартості і врахувати через амортизацію після введення об’єкта в експлуатацію.

Підсумуємо. У підприємства є маневр: відремонтувати об’єкт ОЗ (будівлю) або до введення її в експлуатацію, або після. Але, приймаючи рішення, оцініть податкові ризики. Адже для податкового обліку ОЗ застосовують бухоблікові правила формування і збільшення первісної вартості. Зрозуміло, щодо капітального ремонту фіскали будуть прихильнішими до витрат, що амортизують. Думайте!..

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі