Теми статей
Обрати теми

Авіаквиток через TICKETS.UA: відшкодовуємо витрати

Адамович Наталія, податковий експерт
Працівник з корпоративної картки оплатив авіаквиток на інтернет-сервісі TICKETS.UA. Після повернення з відрядження надав: (1) роздруківку маршрут-квитанції, в якій окремо виділено: тариф (включаючи збір аеропорту) в сумі 1700 грн і загальну суму оплати за квиток — 2700 грн та посадковий талон. Ані чека РРО, ані квитанції про проведені розрахунки немає. При цьому у виписці з карткового рахунку сума списання на користь TICKETS. UA становить 2790 грн. В якій із цих сум компенсувати працівникові витрати на проїзд? Розбиратимемося.

Правила компенсації проїзду

Придбаваючи авіаквиток через Інтернет з корпоративної картки, працівник зазвичай витрачається (1) на послуги з бронювання, (2) оформлення та придбання квитка, а так само, можливо, (3) інші додаткові послуги, що пов’язані з перельотом і надаються за допомогою технічних можливостей сайту. По суті, всі ці витрати підлягають компенсації.

Як передбачено п.п. «а» п.п. 170.9.1 ПКУ, підприємство може компенсувати працівникові витрати на проїзд (у тому числі на перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) як до місця відрядження та назад, так і за місцем відрядження (у тому числі на орендованому транспорті) без утримання ПДФО і військового збору (ВЗ).

Якщо зазирнути до Інструкції № 59*, витрати на проїзд відшкодовують у розмірі вартості проїзду туди та назад повітряним, залізничним, водним і автомобільним транспортом загального користування з урахуванням (!) усіх витрат, пов’язаних з придбанням проїзних квитків (п. 6 розд. II і п. 9 розд. III Інструкції № 59).

* Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59.

Щоправда, згідно з п. 5 розд. I Інструкції № 59 керівник своїм наказом може встановлювати додаткові обмеження щодо транспортних та інших витрат: зокрема, й на оплату вартості послуг із здійснення інтернет-замовлення та придбання електронних проїзних документів на транспортні засоби. Але ці обмеження стосуються лише бюджетників і держслужбовців.

Працівникові звичайного підприємства витрати на оплату послуг із здійснення інтернет-замовлення та придбання електронних квитків можна не обмежувати

Для цього достатньо застереження про повну компенсацію витрат, пов’язаних з інтернет-замовленням та придбанням електронних транспортних квитків у внутрішньому Положенні про відрядження.

Проте при цьому головна умова неоподаткування ПДФО і ВЗ суми компенсації вартості інтернет-замовлення електронного авіаквитка — наявність оригіналів документів, що підтверджують вартість таких витрат.

Для підтвердження витрачання грошових коштів при придбанні послуг на інтернет-сайтах з оплатою їх за допомогою електронного платіжного засобу (у тому числі й КПК), як пояснюють податківці (див. лист ДФСУ від 13.06.2018 р. № 2584/6/99-99-15-01-01-15/ІПК), необхідно мати:

1) виписку банку, що випустив платіжну картку, з якої списувалися грошові кошти в оплату послуг;

2) відповідний документ, квитанцію, товарний або касовий чек, квиток, талон тощо, наданий постачальником послуги.

А якщо це придбання авіаквитка, то, враховуючи норми п. 12 розд. II і п. 11 розд. III Інструкції № 59, такими документами мають бути:

— роздруківка на папері частини електронного авіаквитка із зазначеним маршрутом (маршрут/квитанція);

— оригінал відривної частини посадкового талона пасажира або роздрукований на паперовому носії електронний посадковий талон, отриманий під час онлайн-реєстрації на авіарейс

— і обов’язково документ про оплату (платіжне доручення, розрахунковий чек, касовий чек, розрахункова квитанція, виписка з карткового рахунку, квитанція до прибуткового касового ордера).

Давайте розберемося, які документи надає сервіс TICKETS.UA на підтвердження вартості авіаквитків та своїх послуг.

Квиток через TICKETS.UA

Для того щоб розібратися, в якій же сумі компенсувати відрядженому працівникові витрати, понесені при замовленні авіаквитка, та які документи слугуватимуть підставою, звернемося до Договору публічної оферти з TICKETS.UA (далі — Договір)**.

** Детально ознайомитися можна за посиланням: tickets.ua/content/agreement-bookings-creation-and-cancellation.html

Його умови відряджений працівник, як замовник, приймав при реєстрації та оформленні Замовлення/бронювання авіаквитка на сайті. Із його положень можна виокремити декілька важливих моментів.

Організація роботи. Сервіс TICKETS.UA дає змогу бронювання, оформлення, продажу квитків/інших послуг, пов’язаних із перельотом, виступаючи посередником при реалізації авіаквитків перевізників. Надаючи при цьому такий комплекс дій: відображення на сайті інформації для користувачів про квитки; надання технічної можливості створення замовлення на бронювання та придбання квитка; надання додаткових можливостей при придбанні квитка або на етапі повернення/скасування бронювання (пп. 2.8 і 3.6 Договору).

У межах агентських договорів здійснює лише оформлення та передачу деталей замовлення/повернення електронних документів, приймання коштів і перерахування їх перевізникові. Послугу авіаперевезення надає пасажирам, які забронювали та оплатили квиток через TICKETS.UA, безпосередньо перевізник, без будь-якої участі сервісу.

Оформлення замовлення. Для того щоб придбати авіаквиток, покупцеві необхідно зайти на сервіс, обрати необхідний рейс, замовити на нього квиток і оплатити його. Для оплати пропонується декілька варіантів, у тому числі й за допомогою платіжної картки (її реквізитів).

Зверніть увагу: розрахунок у такий спосіб передбачає, що підприємство, яке спеціалізується на онлайн-продажу авіаквитків і пов’язаних супутніх послуг (бронювання місць у салоні літака, бронювання послуг з обслуговування у VIP-залах аеропортів тощо) надає послуги та отримує плату за них виключно дистанційно (через Інтернет), без будь-яких прямих контактів із споживачами. Відповідно розрахункова операція проходить без використання РРО (видачі чека РРО).

Із цим нещодавно погодилися й податківці за участю бізнес-омбудсмена***. Тому в покупця

*** visnuk.com.ua/uk/news/100019858-rro-za-pidtrimki-radi-biznes-ombudsmena-biznes-oderzhav-spriyatlive-dlya-sebe-rozyasnennya-podatkovogo-organu

документом, що підтверджує оплату авіаперельоту, буде виписка банку про списання коштів з платіжної картки на користь TICKETS.UA

Після оплати авіаквитка через Інтернет за допомогою КПК на електронну пошту покупець отримує електронну маршрут-квитанцію, яка є підтвердженням придбання авіаквитка і надає право зазначеній у ній особі скористатися послугою авіаперельоту.

Причому залежно від змісту й повноти замовлення на підтвердження оплачених послуг на сайті TICKETS.UA покупець може отримати на свою електронну скриньку і електронний ваучер, і страховий поліс, і навіть бланк бронювання.

Тож проблем із документами, що підтверджують вартість квитка і пов’язаних супутніх послуг (бронювання місць у салоні літака, бронювання послуг з обслуговування в VIP-залах аеропортів, страхування) та придбаваються в цілях відрядження через сервіс TICKETS.UA, виникати не повинно.

Вартість авіаквитка/послуги. Обсяг і вартість послуг перевізника/послуг сервісу TICKETS.UA повідомляються замовникові при оформленні замовлення та при оплаті може зазначатися як сервісний збір:

1) у складі вартості авіаквитка разом із тарифами, таксами і зборами, встановленими перевізником та аеропортами (п.п. 7.3.1 Договору).

При цьому зауважте: загальна вартість авіаквитка доступна в Системі бронювання і при придбанні може відрізнятися залежно від обраного методу оплати (п. 7.3 Договору).

Оплативши замовлення, клієнт на підтвердження отримає електронний квиток (маршрут-квитанцію). В електронному квитку (маршрут-квитанції), крім відомостей про пасажира, перевізника і рейс, як правило, зазначено:

— тариф перевізника з урахуванням податків і зборів (повна вартість квитка, відображена в глобальній дистриб’юторській системі);

— еквівалент тарифу у валюті місцезнаходження агентства продажу квитка;

— сервісний збір або знижка агентства;

загальна сума оплати із зазначенням форми оплати.

Зверніть увагу: вартість авіаквитка складається не лише з тарифу перевізника з урахуванням податків і зборів, а й інших додаткових опцій, таких як сервісний збір або знижка агентства, валюта і метод оплати.

Тому для відшкодування відрядженому працівникові вартості придбаного (у тому числі і за допомогою сайта) електронного авіаквитка

слід орієнтуватися на загальну суму оплати квитка, зазначену в маршрут-квитанції

2) як складова вартості додаткової послуги авіакомпанії разом із тарифами, таксами і зборами, встановленими перевізником та аеропортами.

Так, наприклад, оплативши замовлення на провезення понаднормового багажу, на підтвердження зборів, комісій і додаткової послуги авіакомпанії, прив’язаної до конкретного рейсу, і тієї, що не потрапила до вартості авіаквитка, покупець отримає електронну квитанцію різних зборів.

Тож у вашому випадку за наявності виписки з корпоративного карткового рахунку та електронного квитка відрядженого працівника (маршрут-квитанції) з посадковим талоном, загальна сума оплати квитка, зазначена в маршрут-квитанції, не вважатиметься додатковим благом працівника на підставі п.п. 170.9.1 ПКУ. Відповідно оподатковувати її ПДФО і військовим збором не потрібно.

Додаткова комісія за транзакцію. Загальна сума оплати за авіаквиток (вартість квитка), зазначена в маршрут-квитанції, може відрізнятися (бути меншою) від суми, списаної з платіжної картки. Різниця, що виникла, є додатковою комісією банку-емітента платіжної картки за обробку платіжної транзакції при оплаті вартості авіаквитка. І за Договором оферти покупець несе повну й одноосібну відповідальність за всі комісійні витрати, суми можливих переходів і курсових різниць та інші певні витрати, які можуть бути додані до вартості замовлення емітентом платіжної картки (п.п. 6.2.7 Договору). Агент витрати на її оплату покупцеві не відшкодовує.

На момент оплати авіаквитка за допомогою платіжної картки через Інтернет сума комісії за транзакцію зазвичай не відома (не фігурує ані в сумі до оплати замовлення, ані потім у самому квитку). Її розмір можна побачити тільки у виписці банку емітента платіжної картки, яку, між іншим, TICKETS.UA має право запитати при вирішенні спірних фінансових питань (п.п. 6.2.2 Договору).

Що це за витрати і якими документами їх підтверджувати? Судячи з умов Договору, підтверджуючим документом для суми додаткової комісії за транзакцію, проведену в оплату авіаквитка, буде банківська виписка за картковим рахунком (виписка з КПК).

Причому виписку з карткового рахунку може отримати тільки підприємство, яке має договірні відносини з банком — емітентом такої корпоративної картки.

Сама по собі КПК просто дає можливість її користувачу (відрядженому працівникові) здійснювати операції за рахунком суб'єкта господарювання. І незважаючи на те, що при проведенні безготівкових розрахунків із застосуванням КПК списані кошти вважаються виданими під звіт, вважаємо,

відносити суму додаткової комісії банку за проведення транзакції з КПК у підзвіт відрядженому працівнику не потрібно

Відряджений працівник, розрахувавшись за авіаквиток на сайті TICKETS.UA корпоративною карткою, навряд чи в змозі проконтролювати суму такої додаткової комісії або якось документально її підтвердити.

Щось подібне відбувається з обліком сумових різниць при оплаті відрядженим працівником за кордон з гривневої КПК вартості проживання у готелі або знятті в банкоматі валюти за кордоном, а також комісійної винагороди за покупку банком інвалюти (див. «Податки & бухоблік», 2018, № 42, с. 11).

Тому відзвітувати в цьому випадку працівник підприємства повинен тільки за авіаквиток.

А додаткову комісію за транзакцію, яка додана до загальної вартості авіаквитка (вартості замовлення) емітентом платіжної корпоративної картки, слід розглядати як оплату за розрахунково-касове обслуговування (РКО) і прямо списувати до складу адміністративних витрат підприємства, тобто на рахунок 92 (п. 18 П(С)БО 16).

Щоправда, з виписки банку (якщо вона не розгорнута) не видно, чому комісія додана до оплати вартості самого квитка.

Тому для того щоб підтвердити зміст виписки банку та відповідні бухпроводки про списання такої комісії як оплату за РКО прямо на витрати підприємства, а не до підзвітної суми відрядженого працівника, вам знадобиться додатково бухгалтерська довідка. Вона складається в довільній формі, проте повинна містити реквізити первинного документа, передбачені ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV (ср. ).

Крім того, у цьому випадку бухгалтерська довідка обов’язково повинна містити посилання на відповідний пункт угоди (Договір оферти), якою передбачено, що додаткова комісія за транзакцію утримується емітентом платіжної картки саме таким чином і лягає на плечі покупця (див. пп. 6.2.2, 6.2.7 Договору).

висновки

  • Компенсацію витрат на оплату послуг із здійснення інтернет-замовлення та придбання електронних квитків можна не обмежувати.
  • Для відшкодування працівникові вартості авіаквитка орієнтуємося на загальну суму оплати, зазначену в маршрут-квитанції.
  • Комісію банку-емітента платіжної картки за її використання при розрахунках до підзвітної суми працівникові не відносимо, а списуємо одразу на витрати.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі