№42

Податки та бухгалтерський облік, травень, 2018/№ 42 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Базові знання про відрядження На полі активної конкурентної боротьби кожне підприємство прагне до найкращих, постійно прогресуючих результатів своєї діяльності. У зв’язку із цим суб’єкти господарювання шукають нові ринки збуту, нових контрагентів, опановують сучасні технології, покращують професійні навички своїх працівників. Дуже часто це пов’язано з направленням у відрядження відповідних співробітників до різних міст України та за кордон. У цьому спецвипуску ми розглянемо основні організаційно-облікові моменти, пов’язані з відрядженнями. Зокрема, ви дізнаєтеся про законодавчо встановлені правила відряджання, гарантії, передбачені для відряджених працівників, та обов’язки, які на них накладаються. Крім того, ми нагадаємо, які витрати, понесені у відрядженні, можна компенсувати та які документи при цьому повинен надати ваш співробітник. Не обійдемо стороною і податково-бухгалтерський облік витрат на відрядження. А також поговоримо про особливості застосування платіжних карток у службовій поїздці. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, податкові експерти Наталія Чернишова й Олена Савченко, експерт з питань оплати праці Лілія Ушакова.
  • Гарантії відрядженим працівникам Вирушаючи у відрядження, працівник повинен чітко розуміти, які пільги і гарантії встановлені для нього на цей період чинним законодавством. Володіти цією інформацією також необхідно і його роботодавцеві. Адже пільги і гарантії, про які йтиметься далі, встановлені, зокрема, ст. 121 КЗпП. А порушення/недотримання вимог трудового законодавства зараз ой як дорого коштує! Розкласти все по поличках і не проґавити важливе — наша з вами сьогоднішня мета. Тож зібралися із силами і побігли «розгрібати» гарантії!
  • Компенсуємо витрати на відрядження Відрядження — не розважальна прогулянка, а виробнича необхідність. І, звісно, працівники мають право на відшкодування витрат, пов’язаних з такими службовими поїздками. До цих витрат належать добові, вартість проїзду до місця призначення і назад, витрати на найм житлового приміщення, інші витрати. Порядок їх відшкодування має певні особливості. А деякі витрати компенсації не підлягають зовсім. Важливо і те, які документи працівник повинен привезти з відрядження для підтвердження своїх витрат. Детальніше всі ці нюанси обговоримо прямо зараз.
  • Особливості компенсації витрат на закордонне відрядження Мабуть, мало який працівник не бажав би вирушити у відрядження за кордон. Адже це така можливість відвідати іншу країну за чужий рахунок (хай і з робочим ухилом)! Але ось тільки його роботодавцеві в цьому випадку необхідно бути вкрай пильним і врахувати всі нюанси, що стосуються компенсації витрат на закордонне відрядження*. Про них і говоритимемо в цьому розділі.
  • Податковий і бухгалтерський облік витрат на відрядження Ну що ж, основні організаційні питання, пов’язані з відрядженнями працівників, позаду. Тепер перенаправимо нашу увагу на податково-бухгалтерське поле відряджувальних процесів. У цьому розділі розглянемо, як витрати на відрядження в межах України і за кордон слід відображати в податковому і бухгалтерському обліку.
  • Використання платіжних карток у відрядженнях Дедалі частіше сучасні роботодавці, що крокують у ногу з часом, користуються більш «просунутим», ніж видача готівки, способом видачі авансу на відрядження — перерахуванням грошових коштів на відповідний рахунок для використання із застосуванням платіжних карток. Про організаційні й облікові особливості такого безготівкового авансування і буде наша подальша розмова.
  • Витрати на відрядження в роз’ясненнях ДФСУ При розгляді питань, пов’язаних з відрядженнями, ми неодноразово згадували про консультації податківців. На закінчення спецвипуску ми хочемо ознайомити вас з найцікавішими з них, супроводивши їх своїми коментарями. При цьому пам’ятайте: щоб безбоязно користуватися наведеними в роз’ясненнях висновками, слід отримати для себе індивідуальну податкову консультацію такого ж змісту.
  • Перелік використаних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі