Теми статей
Обрати теми

Профспілка, маски та дохід. Шукаємо правду

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Лист ДПСУ від 19.08.2020 р. № 3464/ІПК/99-00-04-05-03-06

Висновок документа

Вартість засобів індивідуального захисту, якими профспілка забезпечує своїх членів, оподатковується ПДФО та ВЗ на загальних підставах як дохід у вигляді додаткового блага, за умови, що зазначений дохід отримується конкретним платником податків

Лист, що коментується, подвійно цікавий.

Почнемо з цікавинки, що засмучує. Та спочатку опишемо ситуацію. Первинна профспілкова організація вирішила надати своїм членам захисні маски. Мета — благородна. Тим більш, якщо їх використовувати так, як слід (змінювати кожні чотири години або раніше, якщо маска стала вологою), то сума, яку потрібно буде витратити на маски, набіжить чималенька.

А що з оподаткуванням? Чи потрібно дохід у вигляді вартості захисних масок оподатковувати ПДФО та ВЗ? З цим запитанням профспілка звернулася до ДПСУ.

Що відповіли податківці? Особливо не заморочуючись, вони припустили з місця в кар’єр. Розповіли, хто такі роботодавці, працівники та профспілкові організації. Навели текст «охоронно-трудового» п.п. 165.1.9 ПКУ, де йде мова про лікувально-профілактичне харчування, спецодяг та інші засоби індивідуального захисту, якими роботодавець забезпечує працівників відповідно до закону. Далі зробили висновок, що профспілка — це не роботодавець, тому вартість захисних масок, які вона видала своїм членам, то їх оподатковуваний дохід.

Але постривайте! До чого тут той п.п. 165.1.9 ПКУ? Звісно, захисні маски від профспілки її членам під цю норму не потраплять. Більш того, далеко не всі роботодавці зможуть «завести» захисні маски, що видаються працівникам, під «охоронно-трудовий» п.п. 165.1.9 ПКУ.

Так, захисні маски є засобом індивідуального захисту. Але щоб потрапити під охорону праці, вони повинні бути вказані в нормах видачі залежно від характеру та умов робіт, що виконуються.

Тож податківці трошки не туди «закермували». Тут на перше місце повинен виходити профільний для профспілок п.п. 165.1.47 ПКУ.

Ця норма відносить до неоподатковуваних доходів суми виплат чи відшкодувань (крім зарплати чи інших виплат за цивільно-правовими договорами), що здійснюються за рішенням профспілки, її об’єднання та/або організації профспілки, прийнятим в установленому порядку, на користь члена такої профспілки, якщо їх величина сукупно за 2020 рік не перевищує 2940 грн.

І тільки якщо вартість масок, що видаються, перевищить неоподатковувану межу, може постати питання щодо оподаткування суми перевищення. Проте навіщо доходити до таких крайнощів? Адже поряд з п.п. 165.1.47 ПКУ профспілка може користуватися й іншими нормами цього Кодексу, які також дозволяють пом’якшити податковий тягар, а то й зовсім уникнути його.

Наприклад, профспілка може запросто подарувати захисні маски своїм членам та скористатися п.п. 165.1.39 ПКУ. Він виводить з-під оподаткування вартість негрошових дарунків у частині, що не перевищує у 2020 році 1180,75 грн (у розрахунку на місяць).

Тож варіанти неоподаткування є.

І на позитиві переходимо до хорошої цікавинки листа, що коментується. Зверніть увагу, податківці зазначили: дохід буде за умови, що він отримується конкретним платником податків. Відповідно якщо персоніфікації немає — доходу немає. Тож невже ДПСУ відходить від практики шукати дохід, навіть коли персоніфікація відсутня?

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі