Теми статей
Обрати теми

Безлімітний алкоголь у ресторані

Децюра Сергій, податковий експерт
Щоб зацікавити клієнтів відвідувати ресторан, підприємство вирішило встановити в ньому безлімітне споживання алкоголю. Суть роботи такого закладу зводиться до того, що клієнт (фізособа) придбаває абонемент на перебування в ресторані, який у тому числі включає право отримати безлімітну кількість алкогольних напоїв та закусок до них у барі. Як правильно організувати таку роботу, а саме як проводити розрахунки і видавати чеки РРО?

Вимоги до об’єкта продажу

Суб’єкт господарювання, який збирається наливати своїм відвідувачам при придбанні відповідного виду абонемента у безлімітній кількості алкогольні напої, повинен розуміти, що він має справу з реалізацією вроздріб алкогольних напоїв. На це прямо вказує визначення роздрібної торгівлі із ст. 1 Закону № 481*.

* Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

Враховуючи це, суб’єкту господарювання, який вирішив організувати безлімітне споживання алкоголю, слід дотримуватися:

по-перше, загальних заборон, встановлених ст. 153 Закону № 481 для торгівлі такими товарами;

по-друге, слід дотримувати всі вимоги для здійснення роздрібної торгівлі алкоголем, а саме

1) продавати алкогольні напої на розлив для споживання на місці дозволяється лише (ст. 153 Закону № 481):

— закладам ресторанного господарства;

— спеціалізованим відділам, що мають заклади громадського харчування;

— суб’єктам господарювання з універсальним асортиментом товарів.

Отже,

безлімітно наливати клієнтам для споживання алкоголь можна, тільки якщо місце продажу алкоголю визнане закладом ресторанного господарства

До закладів ресторанного господарства відносять фабрики-кухні, фабрики-заготівельні, ресторани, бари, кафе, їдальні, закусочні, буфети, магазини кулінарних виробів, кафетерії (п. 1.5 Правил № 219**).

** Правила роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджені наказом Мінекономіки від 24.07.2002 р. № 219.

Отже, безлімітно наливати алкоголь у закладі можна тільки тоді, коли він оформлений, наприклад, у вигляді бару чи ресторану;

2) у суб’єкта, який відкриває такий заклад, має бути зареєстрований вид діяльності за кодами 56.10 — 56.30 згідно з КВЕД (БЗ 113.03);

3) ваш заклад має бути належним чином облаштований, а його відкриття слід узгодити з органами місцевого самоврядування, установами державної санітарно-епідеміологічної служби (п. 1.6 Правил № 219). Деталі шукайте у «Податки & бухоблік», 2017, № 48, с. 4.

На фасаді вашого закладу повинна розміщуватися вивіска із зазначенням його типу/класу/назви, найменування суб’єкта господарювання та режиму роботи (п. 1.7 Правил № 219). При цьому у назві закладу не обов’язково вказувати слова «кафе», «бар» або «ресторан» (113.03 БЗ);

4) у вашому закладі продаватиметься (розливатиметься) алкоголь, тому потрібно отримати ліцензію і проводити розрахунки через РРО.

Ліцензування

Оскільки у своєму закладі ви збираєтеся наливати клієнтам алкоголь, то без алкогольної ліцензії не обійтися. На це також прямо вказує п. 1.4 Правил № 219. Тобто

якщо хтось вирішить в ресторані розливати алкоголь, йому слід отримати ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями

Не потрібна ліцензія тільки при розливі вин столових (ч. тринадцята ст. 15 Закону № 481 та 113.03 БЗ). Але через те, що розливати у ресторані планується й інший алкоголь, на який ліцензія отримується, то без ліцензії не обійтися.

Звертаємо увагу також на те, що ч. чотирнадцята ст. 15 Закону № 481 дозволяє ресторану, в якого вже є алколіцензія, не придбавати ще одну — на право роздрібної торгівлі сидром і перрі (без додавання спирту).

Щоб отримати таку ліцензію, слід подати заяву до ГУ ДПС в областях та м. Києві, або до ЦОП за місцем провадження діяльності (БЗ 113.03).

Разом із заявою податківцям слід подати платіжний документ, що підтверджує сплату квартальної суми за таку ліцензію (ст. 16 Закону № 481, БЗ 113.03).

Плата за ліцензію справляється за кожний окремий, зазначений в ліцензії РРО (КОРО) щоквартально рівними частками.

Вартість ліцензії з роздрібної торгівлі алкоголем, крім сидру та перрі (без додавання спирту), становить 8000 грн на кожний окремий, зазначений в ліцензії РРО (КОРО), а якщо місце продажу знаходиться на території сіл і селищ, за винятком тих, що знаходяться у межах території міст, — 500 грн на кожний окремий, зазначений у ліцензії РРО (ст. 15 Закону № 481).

Ліцензію видають протягом 10 днів від дня подачі заяви строком на 1 рік.

Якщо ви будете розливати вина з додаванням спирту (виноматеріалів оброблених) виноградних власного виробництва ординарних та марочних з тари місткістю від 50 до 600 л, то вам слід враховувати такі вимоги (ч. восьма ст. 153 Закону № 481):

1) ви повинні бути суб’єктом господарювання первинного та змішаного виноробства;

2) вина на розлив продавати виключно за місцем свого розташування (тобто у межах міст, селищ, сіл) із сплатою акцизного податку;

3) у ліцензії про такий продаж має бути запис, внесений органом, що видав таку ліцензію;

4) річні обсяги продажу вин (виноматеріалів) на розлив не можуть перевищувати 20 % від річного обсягу вироблених виноматеріалів.

Якщо ж ви розливатимете вино із тари менше 50 л, то жодних особливостей отримання ліцензії на роздрібний продаж алкоголю не буде.

До відома! Роздрібна реалізація алкогольних напоїв оподатковується «роздрібним» акцизом (за ставкою 5 % згідно з п.п. 215.3.10 ПКУ).

Тобто ресторан підлягає реєстрації платником акцизного податку в податковій за своїм місцезнаходженням не пізніше граничного строку подання декларації акцизного податку за місяць, в якому здійснюється (почала здійснюватися) відповідна діяльність. А тому доведеться подавати декларацію з акцизного податку і сплачувати податок в бюджет.

Мінціни на алкоголь

Здійснюючи продаж алкоголю, слід пам’ятати, що певні види алкоголю не можна продавати дешевше мінімальних цін. Справа в тому, що відповідно до ст. 1 Закону № 481 продаж алкогольних напоїв потрапляє під держрегулювання. Отже, продавати алкоголь у ресторані потрібно за ціною, не нижчою за встановлену Кабміном, тобто не нижче мінімальних цін.

На сьогодні розмір мінцін на окремі види алкогольних напоїв можна відшукати в додатку до постанови КМУ від 30.10.2008 р. № 957. Деталі у «Податки & бухоблік», 2018, № 79, с. 6.

Ми ж скажемо тільки те, що на найбільш поширені види алкоголю, а саме на горілку, коньяк, віскі, мінціни встановлені. Тому визначати відпускну ціну на такі види алкоголю слід орієнтуючись на ці ціни.

До відома! За торгівлю алкоголем за цінами нижче встановлених мінцін на такі напої передбачений штраф у розмірі 100 % вартості отриманої партії товару, розрахованої виходячи з мінцін, але не менше 10000 грн (абзац чотирнадцятий ч. 2 ст. 17 Закону № 481).

Контролювати дотримання мінцін на продаж алкоголю суб’єкт має в момент отримання оплати за такий алкоголь і проведення її через РРО. Тому далі поговоримо, як оформити розрахунки за організацію споживання безлімітного алкоголю.

Розрахунки тільки через РРО

Оскільки у ресторані розрахунки будуть відбуватися у готівковій формі, або в безготівковій з допомогою платіжної карти, то продаж безлімітного абонемента на споживання алкоголю слід проводити через РРО.

Крім того, якщо у ресторані продаватимуть на розлив не тільки пиво, сидр, перрі (без додавання спирту) та столові вина, а й інші види алкоголю, які є підакцизним товаром, то організувати такий ресторан платник ЄП не зможе, оскільки в ньому будуть розливати не тільки дозволений алкоголь (пиво, сидр, перрі (без додавання спирту) та столові вина), а і заборонений на ЄП підакцизний алкоголь (горілку, коньяк тощо) (п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ).

Тому говорити про звільнення від використання РРО при здійсненні такої діяльності не можна.

Отже,

всім, хто забажає організувати ресторан, слід буде поставити в ньому РРО

При організації ресторану з продажем у ньому алкоголю на розлив найбільша проблема криється в оформленні чека РРО.

Річ у тім, що коли клієнт приходить до закладу, то продавець не знає, який саме алкоголь він буде йому наливати (продавати) і скільки. І він про це дізнається не при отриманні плати за безліміт при вході в ресторан, а тільки після того, як клієнт вирішить покинути ресторан і офіціант визначить розмір замовлення.

Тому у всіх, хто організовує безлімітне споживання алкоголю, постійно виникає запитання: як оформляти проведення операцій через РРО? Прямої відповіді на нього ви не відшукаєте. Тому, на наш погляд, щоб оформити чек РРО, слід виходити із загальних правил їх складання.

Розпочнемо з того, що клієнти, які хочуть споживати у ресторані алкоголь безлімітно, вносять оплату перед його споживанням. Тому виходить, що чек РРО в цьому випадку слід складати саме в той момент, коли клієнт заплатить кошти за відвідування ресторану. Річ у тім, що саме в цей момент відбувається розрахункова операція у розумінні ст. 2 Закону про РРО.

Водночас в момент отримання оплати від клієнта суб’єкт не має уявлення, скільки і якого алкоголю буде продано. Тому в цей момент видати чек РРО на продаж конкретного алкоголю не вдасться. Але без проведення такої суми через РРО не обійтися.

Тому, на наш погляд, в момент отримання коштів від клієнта слід через РРО проводити не продаж алкоголю, а продаж умовної послуги «абонемент на безлімітне споживання алкоголю». По суті, ця операція буде відображена через РРО за тим самим принципом, що і продаж подарункового сертифіката, але замість оплати за подарунковий сертифікат буде здійснена оплата за абонемент на безлімітне споживання алкоголю (109.02 БЗ).

До відома! Перед тим, як проводити продаж абонементів, слід заздалегідь запрограмувати в РРО такий вид товару, як абонемент за відвідування ресторану.

Операції з продажу товарів (алкоголю), що фактично будуть спожиті клієнтом під час перебування в ресторані, також слід проводити через РРО. Робити це слід в той момент, коли клієнт буде покидати ресторан. Чек на фактично спожитий алкоголь офіціант буде пробивати на основі своїх записів про замовлений за столик безлімітний алкоголь. Залишок суми, сплаченої за абонемент, яка не була зарахована в оплату спожитого алкоголю (якщо клієнт спожив алкоголю на суму меншу, ніж заплатив при вході в ресторан), піде в оплату вартості послуги з обслуговування. При цьому, на наш погляд, чек РРО на такі операції слід вибивати, вказуючи у реквізиті «форма оплати» фіскального касового чека «абонемент на відвідування ресторану» (див. БЗ 109.02).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі