Теми статей
Обрати теми

Встигнути в строк

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Доволі часто можна почути запитання: а чи є строки, в які працівник повинен надати лікарняний? Як швидко допомогу по тимчасовій непрацездатності повинна призначити комісія із соцстрахування? Чи поспішати з нарахуванням лікарняних, або ж вони можуть зачекати? В який строк подавати заяву-розрахунок? Що ж, розбираємося зі «строковими» питаннями.

За загальним правилом, підставою для призначення лікарняних є оригінал листка непрацездатності.

Проте у разі роботи за сумісництвом лікарняні призначають на підставі копії листка непрацездатності, засвідченої підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

Увага! У допомоги по тимчасовій непрацездатності є строк давності (ч. 5 ст. 32 Закону № 1105). Її надають працівникам, якщо вони звернулися за призначенням такої допомоги не пізніше 12 повних місяців, наступних за місяцем, на який припадає день відновлення працездатності (встановлення інвалідності). Пропустив строк — залишився без допомоги по тимчасовій непрацездатності.

А ось для оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності строку давності не встановлено. Проте, сподіваємося, що працівники не будуть так довго ховати свої лікарняні листи та нададуть їх комісії (уповноваженому) із соцстрахування в розумні строки.

Комісія (уповноважений) розглядає документи для призначення лікарняних не більше 10 календарних днів з дня їх надходження.

Якщо особі відмовлено у призначенні виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, то повідомлення про це видається або надсилається їй не пізніше 5 днів після винесення відповідного рішення. У повідомленні зазначають причини відмови та порядок оскарження.

Як швидко бухгалтерія повинна розрахувати та нарахувати лікарняні? Так, щоб встигнути подати в строк заяву-розрахунок на отримання фінансування із ФСС. На подання такої заяви відведено 5 робочих днів з дати прийняття комісією (уповноваженим) із соцстрахування рішення про призначення лікарняних. Тож зволікати не варто.

Якщо заява-розрахунок пройшла перевірку у ФСС, роботодавець має отримати на спецрахунок фінансування від ФСС протягом 10 робочих днів після надходження до органу ФСС заяви-розрахунку. Це в теорії. На практиці ж часто-густо ці строки ФСС не дотримує.

Та припустимо, фінансування отримали. Допомогу виплачуємо працівникові після надходження фінансування від ФСС у найближчий строк виплати зарплати (за першу або за другу половину місяця) або раніше. На це звертає увагу Мінсоцполітики у листі від 19.11.2019 р. № 1680/0/206-19 та ФСС у листі від 04.12.2019 р. № 2452-03-7.

А ось суму оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок роботодавця, слід виплатити в найближчий після дня призначення строк виплати зарплати.

Та повернемося до допомоги по тимчасовій непрацездатності від ФСС. Про її виплату роботодавець зобов’язаний відзвітувати перед Фондом. Яким чином? Направивши повідомлення про те, що кошти виплачені в повному обсязі і в належний строк (строки).

Форму повідомлення можна знайти в додатку 2 до Порядку № 12. Строк подання — 1 місяць з дня виплати лікарняних.

Пропустили місячний строк? Не хвилюйтеся. У вас у запасі є два місяці для подання повідомлення. Річ у тому, що штраф за неподання повідомлення не передбачений.

Єдине, що може загрожувати забудькуватому роботодавцю, якщо він так і не повідомить про проведені виплати протягом 3 місяців з дня здійснення фінансування, — це позапланова перевірка ФСС з питань використання коштів Фонду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі