№87

Податки & бухоблік, жовтень, 2020/№ 87 Інші номери журналу ›
  • Заповнення лікарняного: контрольні точки Тема сьогоднішнього номера — лікарняні і все про них: як правильно розрахувати суму лікарняних, як відображати їх у бухгалтерському та податковому обліку, як підрахувати страховий стаж працівникові та багато іншого. А почнемо ми із заповнення лікарняного листа. Помилки, допущені при заповненні лікарняного листа, можуть слугувати причиною відмови в оплаті періоду тимчасової непрацездатності. Саме тому контролери ФСС* дуже пильну увагу приділяють цьому питанню. У цій статті пройдемося по тих контрольних точках лікарняного листа, заповнення яких викликає запитання. А їх там чимало.
  • Страховий стаж для лікарняних: розраховуємо без проблем Розмір лікарняних залежить від страхового стажу працівника: загального — на день настання непрацездатності та страхового стажу за 12 місяців, що передують дню настання страхового випадку. Тому тут важливо не помилитися і порахувати його правильно. Але це завдання не завжди буває простим. Починаючи розраховувати страховий стаж, бухгалтер відразу стикається з проблемою. Адже за різні періоди роботи страховий стаж розраховують по-різному.
  • Встигнути в строк Доволі часто можна почути запитання: а чи є строки, в які працівник повинен надати лікарняний? Як швидко допомогу по тимчасовій непрацездатності повинна призначити комісія із соцстрахування? Чи поспішати з нарахуванням лікарняних, або ж вони можуть зачекати? В який строк подавати заяву-розрахунок? Що ж, розбираємося зі «строковими» питаннями.
  • Розрахунок лікарняних: ненудна теорія Краще бути здоровим та багатим, ну хоча б здоровим... Але скільки існує людство, стільки воно й хворіє. До того ж зараз дуже важкий час. Адже до сезонних хвороб додалася гостра респіраторна хвороба COVID-19, спричинена коронавірусом SARS-CoV-2. Тож листки непрацездатності потекли рікою до роботодавців. Отже, тема оплати лікарняних наразі дуже актуальна.
  • Практика покаже... Теорія. Там усе чітко, красиво, так би мовити середньостатистично. Але практика іноді підносить такі задачки з зірочками, до яких просто не розумієш, з якого боку підійти. Допомогти у пошуку рішення завжди готові «Податки & бухоблік». У цій статті ми узагальнили запитання наших читачів, що надійшли до нас у редакцію, та навели відповіді на них.
  • На лікарняному сумісник Сумісництво. Для одних — це додаткове джерело доходів, для інших — можливість отримати навички у новій професії. Робота за сумісництвом не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників. Проте «непрацездатне» законодавство встановлює окремі правила щодо нарахування лікарняних виплат. Розглянемо їх.
  • Лікарняні: бухоблік, оподаткування, звітність Як розрахувати суму лікарняних, ви вже знаєте. Тепер давайте з'ясуємо, як правильно відобразити суми лікарняних у бухгалтерському та податковому обліку і, звичайно ж, у звітності.
  • Хворіти у планах не було Правду кажуть: «Хочеш розсмішити Бога — розкажи йому про свої плани». Так, ми плануємо, домовляємося, купуємо квитки... — і летять усі плани шкереберть, бо захворів чи потрапив під ізоляцію.
  • Замість лікарняних зарплата Приводом для написання цієї статті стала наступна ситуація, у яку потрапив наш читач. Працівник підприємства тяжко захворів. Проте оскільки його страховий стаж був малий і сума лікарняних виявилася б мізерною, було прийнято рішення не проводити лікарняний, а нарахувати працівникові за період непрацездатності зарплату як за відпрацьовані дні. Так і зробили. Працівник одужав. Проте через деякий час до підприємства звернувся ФСС з проханням надати пояснення, чому не оплатили лікарняний…
  • Якщо хворіє підприємець Оскільки всі ФОП сплачують ЄСВ «за себе», вони, так само, як і наймані працівники, мають право на допомогу по тимчасовій непрацездатності. Про те, що потрібно зробити для того, щоб отримати фінансування з ФСС, розповімо далі.
  • Новий Порядок перевірок ФСС Постанова ФСС від 02.10.2020 р. № 23
  • Звільніть мене… на лікарняному Працівник написав заяву про звільнення за власним бажанням. Наказ видано, але в передостанній робочий день йому відкрили лікарняний у зв’язку з ізоляцією від COVID-19. Чи можна звільнити працівника? Як оплачувати лікарняний?
  • Порядок оплати днів тимчасової непрацездатності Бухгалтер — це професія, що потребує жорсткого тайм-менеджменту. Тож витрачати час на пошук потрібної інформації в законодавчих актах дуже не хочеться.
  • Календар бухгалтера на листопад 2020 року
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі