Теми статей
Обрати теми

На лікарняному сумісник

Вишневський Михайло, податковий експерт
Сумісництво. Для одних — це додаткове джерело доходів, для інших — можливість отримати навички у новій професії. Робота за сумісництвом не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників. Проте «непрацездатне» законодавство встановлює окремі правила щодо нарахування лікарняних виплат. Розглянемо їх.

Право. У разі настання тимчасової непрацездатності працівник-сумісник має право на лікарняні за місцем роботи за сумісництвом. Це прямо зазначено в абз. 1 ч. 1 ст. 30 Закону № 1105.

Призначення. Рішення про призначення лікарняних сумісникові комісія (уповноважений) із соцстрахування приймає на підставі поданої працівником копії листка непрацездатності, засвідченої підписом керівника і печаткою за його основним місцем роботи.

Причому ФСС наполягає, що для внутрішніх сумісників тут винятків немає (див. лист від 17.01.2017 р. № 5.2-28-65). Просто в цьому випадку ви самі собі робите копію лікарняного та засвідчуєте її підписом керівника і печаткою підприємства.

На підставі оригіналу листка комісія із соцстрахування призначає лікарняні за основним місцем роботи, на підставі копії — за внутрішнім сумісництвом.

Ще один момент, який стосується внутрішніх сумісників. У протоколі комісії (уповноваженого) із соцстрахування відомості про призначення допомоги за місцем роботи за сумісництвом мають бути відображені в окремому рядку.

Розрахунок. Розрахунок і нарахування лікарняних суміснику здійснюємо окремо від лікарняних за основним місцем роботи. Окремо визначаємо розрахунковий період. У розрахунок беремо зарплатні виплати, нараховані саме за сумісництвом у розрахунковому періоді.

Проте сумарна заробітна плата, з якої розраховуються виплати, за місяцями розрахункового періоду за основним місцем роботи і за сумісництвом не може перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ (у 2019 році — 62595 грн, з січня по серпень 2020 року — 70845 грн, з вересня по грудень 2020 року — 75000 грн).

Щоб цю вимогу виконати при розрахунку лікарняних на роботі за сумісництвом, працівник повинен принести з основного місця роботи довідку про зарплату, нараховану йому в місяцях розрахункового періоду*. Форма довідки наведена в додатку до Порядку № 1266.

* Якщо працівник працює на умовах сумісництва в декількох роботодавців, то він повинен надати довідки про зарплату з усіх своїх місць роботи.

Зверніть увагу: якщо сумісник захворів у перший робочий день, попросіть, щоб роботодавець за основним місцем роботи уключив до довідки про зарплату інформацію про суму зарплати, що буде нарахована працівнику в місяці настання страхового випадку. Так діяти рекомендує Мінсоцполітики в листі від 17.09.2015 р. № 529/18/99-15.

Також не забуваємо застосовувати спецобмеження за сумою лікарняних, якщо в працівника страховий стаж за 12 місяців перед настанням тимчасової непрацездатності менше 6 місяців (див. «Розрахунок лікарняних: ненудна теорія» цього номера).

Може, це здасться комусь кумедним, але (!) Фонд соцстраху в листі від 17.01.2017 р. № 5.2-28-65 наполягає: довідка про зарплату за основним місцем роботи має бути, навіть якщо ви нараховуєте «непрацездатні» виплати внутрішньому сумісникові. Просто в цьому випадку ви надаєте її самі собі і підколюєте під розрахунок ☺.

Приклад розрахунку суми лікарняних внутрішньому суміснику ми навели у статті «Практика покаже...» цього номера.

Тут зазначимо, що в заяві-розрахунку допомогу суміснику зазнаєте в окремому рядку.

Що ж, не зупиняємося! Крокуємо далі разом. У наступній статті розберемо звітно-облікові моменти.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі