Теми статей
Обрати теми

Замість лікарняних зарплата

Вишневський Михайло, податковий експерт
Приводом для написання цієї статті стала наступна ситуація, у яку потрапив наш читач. Працівник підприємства тяжко захворів. Проте оскільки його страховий стаж був малий і сума лікарняних виявилася б мізерною, було прийнято рішення не проводити лікарняний, а нарахувати працівникові за період непрацездатності зарплату як за відпрацьовані дні. Так і зробили. Працівник одужав. Проте через деякий час до підприємства звернувся ФСС з проханням надати пояснення, чому не оплатили лікарняний…

Почнемо наш «розбір польотів» з ФСС. Він регулярно перевіряє правильність надання лікарняних листів та їх оплату. Тож виявити відкриті на роботодавця, але не оплачені листки непрацездатності ФСС під силу.

Чому Фонд звертає увагу на оплату? Тому що були випадки, коли роботодавці відмовляли працівникам в оплаті лікарняних листів. У результаті права працівників порушувалися.

Проте змусити прийняти лікарняний лист до оплати ФСС не може. Його такими функціями законодавець не наділив. Але! Є контролюючий орган, якому це під силу, — Держпраці.

Тож, приймаючи будь-які рішення щодо оплати періоду тимчасової непрацездатності працівника «за свої», а не за рахунок ФСС, треба враховувати цей момент контролю.

Які є варіанти, щоб і працівнику допомогти, і не наразити роботодавця на небезпеку?

Варіант 1 — лікарняний лист оплачувати за загальними правилами + встановити у внутрішньому нормативному документі роботодавця, що регулює питання оплати праці, компенсацію втраченого заробітку у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю працівника.

Зверніть увагу: за потреби ви можете прописати випадки, при настанні яких з’являється право на цю доплату.

Варіант 2 — робота замість лікарняного. Виходимо з того, що допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати, у разі настання страхового випадку.

Відповідно якщо працівник відкрив листок непрацездатності, проте не скористався своїм правом полікуватися на лікарняному, а ударно працював (можливо, тільки на папері), то йому виплати у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності не світять.

Проте все потрібно правильно оформити. У табелі обліку робочого часу слід проставити робочі години. Працівник повинен надати лікарняний лист, а комісія із соціального страхування відмовити в призначенні лікарняних.

Варіант 3 — коли вже все сталося, а ФСС хоче пояснень. Виходимо з того, що роботодавець помилився, а працівник загубив лікарняний. Цей варіант підходить для госпрозрахункових підприємств (ФОП) у разі, коли допомогти вирішили окремому працівникові, а прикритися роботою не вийде, наприклад, тому що такий працівник був прикутий до ліжка й не міг працювати. Як діємо?

У табелі обліку робочого часу зазначаємо, що працівник був відсутній з невияснених причин, проте нараховуємо зарплату. Після одужання працівник надає пояснювальну записку, що він хворів, але лікарняні листи загублені й отримувати дублікати він відмовляється. Нема листка непрацездатності — немає лікарняних.

Зарплату з працівника не утримуємо. Виходимо з того, що оскільки вона виплачена працівникові добровільно, за відсутності лічильної помилки, з боку роботодавця, і недобросовісності, з боку працівника, то вона поверненню не підлягає (ст. 1215 ЦКУ).

Звісно, тут може виникнути питання щодо матеріальної відповідальності особи, яка допустила виплату зарплати у більшій сумі. Тому такі дії краще заздалегідь погоджувати з власниками/керіництвом підприємтсва.

Але з боку Держпраці претензій бути не повинно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі