Теми статей
Обрати теми

Якщо хворіє підприємець

Савченко Олена, налоговый эксперт
Оскільки всі ФОП сплачують ЄСВ «за себе», вони, так само, як і наймані працівники, мають право на допомогу по тимчасовій непрацездатності. Про те, що потрібно зробити для того, щоб отримати фінансування з ФСС, розповімо далі.

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є лікарняний лист. У загальному випадку він буде оформлений на підприємця. Але якщо ФОП ще й працює за трудовим договором в іншого роботодавця, то в листку непрацездатності в рядку з місцем роботи має бути найменування такого роботодавця. Оригінал лікарняного йому потрібно передати роботодавцеві і попросити в нього засвідчену копію такого листка непрацездатності для призначення допомоги безпосередньо ФОП. Адже працюючи «на себе і на того хлопця», ФОП має право розраховувати на отримання лікарняних і як найманий працівник, і як ФОП.

Призначає допомогу комісія (уповноважений) із соцстрахування. Для ФОП винятків із цього правила немає. Тому якщо в підприємця менше 15 працівників або він працює сам, то призначає уповноваженим із соцстрахування самого себе (лист ФТВП від 29.04.2016 р. № 2.4-46-674). Рішення про призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності він оформляє протоколом.

Суму лікарняних ФОП розраховує в загальному порядку. Перші 5 днів він хворіє за свої, а з 6-го дня хвороби може розраховувати на допомогу з ФСС. Наприклад, якщо ФОП хворіє 14 календарних днів, то він може отримати допомогу тільки за 9 календарних днів.

Для отримання фінансування на виплату допомоги з ФСС ФОП повинен скласти заяву-розрахунок, підготувати копії платіжок, що підтверджують сплату ЄСВ за розрахунковий період, або довідку з податкового органу про сплату ЄСВ. Не зайвою буде й копія листка непрацездатності. Усе це несемо до ФСС.

Але якщо підприємець уклав договір про подання електронних документів у ФСС, то може відправити заяву-розрахунок в електронному вигляді (з використанням ЕЦП).

Зверніть увагу: якщо ФОП уже склав протокол комісії, то заява-розрахунок має бути оформлена не пізніше 5 робочих днів з дати прийняття комісією (уповноваженим) рішення про призначення матеріального забезпечення (ч. 2 п. 2 Порядку № 12). Крім того, у ФОП має бути відкритий окремий банківський рахунок для зарахування допомоги з ФСС. Витрачати кошти безпосередньо зі спецрахунку не можна. Тому потрібно буде їх або зняти готівкою, або перекинути на непідприємницький рахунок. Про отримання допомоги ФОП потрібно повідомити ФСС за формою, наведеною в додатку 2 до Порядку № 12.

З оподаткуванням допомоги є проблема. Узагалі допомога — це громадянський, а не підприємницький дохід. Причому, на думку податківців, саме ФСС повинен утримати ПДФО і ВЗ з такого доходу. Водночас ФСС дотримується думки, що сплатити ПДФО і ВЗ повинен ФОП самостійно на підставі декларації. Якщо вас улаштовує позиція ФСС, зазначте суму отриманої допомоги в річній декларації, розрахуйте і сплатіть з неї ПДФО та ВЗ. Суму лікарняних зазначаємо в графі 3 рядка 10.10 декларації, ПДФО і ВЗ — у графах 6 і 7 того ж рядка. Якщо згодні з позицією податківців, то краще заручитися письмовою ІПК, що ви не зобов’язані сплачувати самостійно ПДФО і ВЗ.

ЄСВ окремо із суми допомоги сплачувати не потрібно. При цьому хвороба ніяк не позначиться на обов’язку ФОП сплатити ЄСВ за місяць у розмірі не нижче мінстрахвнеску.

У формі № 1ДФ, ЄСВ-звіті лікарняні, отримані ФОП для себе, показувати не потрібно.

ФОП-єдиноподатник групи 1 або 2 без найманих працівників, у якого хвороба тривала місяць або більше, може бути звільнений від сплати єдиного податку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі