Теми статей
Обрати теми

Новий Порядок перевірок ФСС

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Постанова ФСС від 02.10.2020 р. № 23

висновок документа

З 10.10.2020 р. діє новий Порядок перевірки правильності використання страхувальниками коштів ФСС

Карантин відклав «на потім» планові перевірки багатьох контролюючих органів. Проте такий мораторій не зачепив перевірки ФСС. Фонд активно проводить їх у період карантину. Так, плани-графіки перевірок на IV квартал 2020 року ви можете знайти на сайтах регіональних управлінь ФСС.

Тож давайте подивимося, що нам підготував Фонд у новому Порядку.

Посадові особи ФСС мають право проводити камеральні (у приміщенні ФСС) та документальні (планові або позапланові, виїзні або невиїзні) перевірки.

За результатами камеральних перевірок страхувальник, що зацікавив Фонд, може отримати документальну позапланову перевірку або потрапити до плану-графіка проведення документальних планових перевірок.

План-графік проведення документальних планових перевірок формується щоквартально. До нього відбираються страхувальники, в яких наявна хоча б одна з підстав, наведених у п. 2.7 Порядку, що коментується. Це, наприклад:

— зросла кількість оплачених листків непрацездатності та/або днів тимчасової непрацездатності (вагітності та пологів), та/або сум допомоги у звітному періоді порівняно з аналогічним періодом минулого року;

— застрахованим особам допомога в розрахунку на 1 день нараховується в межах, наближених до максимальних.

Як часто можуть проводитися документальні планові перевірки одного й того ж страхувальника, за якими спрацьовують названі критерії? Не частіше ніж один раз на рік.

Якщо ж за страхувальником відсутні підстави для включення до плану-графіка, то до нього з перевіркою можуть завітати не частіше ніж один раз на три роки.

Перевірятимуть документи за звітні періоди поточного та попередніх років, за які не здійснювалась перевірка (строків давності немає).

Документальні позапланові перевірки проводять за наявності підстав, перелічених у п. 2.9 Порядку, що коментується. Це, наприклад:

— виявлення ФСС за результатами камеральної перевірки даних про неправомірне використання коштів Фонду;

— неподання страхувальником повідомлення про виплату коштів застрахованим особам протягом трьох місяців з дня здійснення фінансування ФСС;

— подання страхувальником заяви про здійснення перевірки за його бажанням тощо.

Тривалість проведення:

— документальної планової перевірки не може перевищувати 10 робочих днів, а страхувальників — суб’єктів мікро-, малого підприємництва — 5 робочих днів;

— документальної позапланової перевірки страхувальників не може перевищувати 10 робочих днів, а страхувальників — суб’єктів мікро-, малого підприємництва — 2 робочих днів.

Зверніть увагу! Строки проведення документальної перевірки можуть бути продовжені за рішенням керівника (керівника відділення) робочого органу виконавчої дирекції Фонду. На скільки? Не більш ніж на 5 робочих днів, а щодо страхувальників — суб’єктів мікро-, малого підприємництва — не більш ніж на 2 робочих дні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі