Теми статей
Обрати теми

Безоплатне «в обтяження»: МСФЗ-особливості доходу

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємства, що працюють за МСФЗ, теж стикаються з безоплатними передачами. Однак для них у деяких випадках існують дещо специфічні правила обліку таких операцій. Зокрема, щодо відображення доходу. Давайте поговоримо про них!

Звичайна безоплатна передача не містить для підприємства-дарувальника ніяких «дохідних» наслідків. Вважається, що в такій операції немає комерційної сутності (див. § 9 МСФЗ 15 «Дохід від договорів з клієнтами»). Відтак, якщо МСФЗшник здійснює просту безоплатну передачу, в нього немає підстав застосовувати МСФЗ 15.

Інша справа, якщо безоплатна передача здійснюється не просто так, а у зв’язку із іншою операцією — тією, яка має комерційну сутність. Саме тут і починаються МСФЗшні особливості визначення доходу.

Скільки зобов’язань?

Для прикладу візьмемо класичну ситуацію, коли МСФЗшник постачає покупцю свій товар (скажімо, техніку чи обладнання). Звичайно, товар постачається за гроші, тобто з визначеною відповідно до умов договору грошовою компенсацією. Водночас договором передбачено обов’язок продавця-МСФЗшника безоплатно здійснити монтаж обладнання, а в подальшому рік здійснювати його післяпродажне технічне обслуговування.

Одиницею обліку для цілей МСФЗ 15 є відокремлені зобов’язання щодо виконання. Кожен відокремлений товар чи послугу за договором ми повинні визнавати як окреме зобов’язання щодо виконання. Тобто

дохід МСФЗшнику слід визнавати окремо за кожним відокремленим товаром/послугою

Відтак, важливо визначити, скільки відокремлених зобов’язань щодо виконання міститься в нашому випадку у договорі МСФЗшника з покупцем. Бо ж те, що покупець нічого не платить за монтаж і техобслуговування, зовсім не означає, що за такими зобов’язаннями МСФЗшник не відображає дохід. Навпаки, враховуючи той факт, що надані безоплатно послуги з монтажу і техобслуговування — це обтяження, які МСФЗшник взяв на себе внаслідок виконання основного зобов’язання (постачання товарів за гроші), за такими зобов’язаннями має відображатися окремий дохід.

Механізмом для такого відображення доходу для МСФЗшника є розподіл ціни операції між основним зобов’язанням і додатковими зобов’язаннями-обтяженнями. І якщо згідно з умовами договору покупець платить усю суму за товар, а послуги-обтяження дістаються йому безоплатно, то продавець-МСФЗшник не ставить у дохід усю суму вартості товарів за фактом їх передачі покупцю. У цей момент до доходу потрапляє лише частина вартості товарів. Решта ж їх вартості вважається такою, що припадає на дохід від надання послуг-обтяжень, відтак відобразиться пізніше — за фактом їх надання.

Отже, послуги «в обтяження» в обліку МСФЗшника можна назвати безоплатно наданими лише умовно. Фактично вони обліковуються як надані за плату — з відображенням доходу. Звичайно, за умови, що є відокремленими зобов’язаннями щодо виконання. У нашому прикладі товар (обладнання чи техніка), його монтаж та технічне обслуговування — це три відокремлених зобов’язання. Відповідно і дохід потрібно буде розподіляти на три частини.

Як розподіляти?

Ціну операції розподіляють на кожне зобов’язання щодо виконання (або відокремлений товар/послугу) у сумі, яка відображає суму компенсації, яку підприємство сподівається отримати в обмін на передачу обіцяних товарів або послуг клієнтові. Згідно з § 74 МСФЗ 15

розподіл ціни операції здійснюється виходячи з відносної окремо взятої ціни продажу

Окремо взята ціна продажу — це ціна, за якою підприємство продало б обіцяний товар або послуги клієнтові окремо. Кращим підтвердженням окремо взятої ціни продажу є ціна товару або послуги, яку спостерігають за такий товар/послугу, коли його продають окремо за подібних обставин та подібним клієнтам.

Часто окремо взятої ціни послуг-обтяжень у продавця немає. Тоді вона визначається розрахунковим шляхом із застосуванням одного з трьох методів: (1) скоригованої оцінки ринку; (2) «очікувані витрати плюс маржа»; (3) залишковий підхід.

Припустимо, що обладнання коштує 500 тис. грн, а на монтаж обладнання і його технічне обслуговування окремої ціни у підприємства немає. За допомогою методу «очікувані витрати плюс маржа»* підприємство визначило, що для послуги монтажу обладнання окрема ціна буде 30 тис. грн, а для технічного обслуговування на рік — 20 тис. грн. У такому випадку розподіл ціни операції здійснюватиметься так, як показано у таблиці.

* Тобто з урахуванням очікуваних витрат, пов’язаних із задоволенням зобов’язання щодо виконання, і маржі для відповідного товару або послуги.

Розподіл ціни операції між відокремленими зобов’язаннями

Відокремлений товар/послуга

Ціна операції, грн

Окремо взята ціна, грн

Частка, %

Ціна після розподілу, грн

Обладнання

500000

500000

91%

(500000:550000)

455000

(500000 х 91 %)

Монтаж

30000

5%

(30000:550000)

25000

(500000 х 5 %)

Техобслуговування

20000

4%

(20000:550000)

20000

(500000 х 4 %)

Всього

500000

550000

100

500000

Відтак, у нашому прикладі МСФЗшник при передачі покупцю обладнання визнає дохід у сумі 455000 грн, а решту доходу визнає при наданні послуг монтажу й технічного обслуговування цього обладнання.

Дохід за МСФЗ 15 визнається (§ 38, 39 МСФЗ 15):

— або в певний момент часу (у момент передачі контролю), тобто одномоментно після повного виконання зобов’язання;

— або протягом періоду виконання зобов’язання (виходячи зі ступеня завершеності його виконання).

У нашому прикладі постачання власне обладнання супроводжуватиметься визнанням доходу в певний момент часу (виняток — якщо це обладнання виготовлялося МСФЗшником на замовлення). Відповідно дохід у сумі 455000 грн МСФЗшнику потрібно визначити в момент, коли він передав покупцю контроль за цим обладнанням відповідно до § 38 МСФЗ 15 (ср. ).

Натомість монтаж і технічне обслуговування — зобов’язання, що задовольняються з плином часу. Відтак, дохід у сумі 25000 грн та 20000 грн відповідно визначатиметься виходячи зі ступеня завершеності цих робіт на дату балансу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі