Теми статей
Обрати теми

Календар робочого часу — 2021

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
З карантинними заморочками та постійними змінами в законодавстві час біжить дуже швидко. Ось вже й літо-2020 стало історією. А це означає, що пора складати календар робочого часу (виробничий календар) на наступний 2021 рік. Поставитися до цієї роботи слід відповідально. Адже цей документ дуже полюбляють інспектори праці.

Складає календар робочого часу кожен роботодавець самостійно. Орієнтир тут — установлені на підприємстві тривалість робочого тижня (п’ятиденний чи шестиденний), вихідні дні, тривалість щоденної роботи (зміни). Тобто єдиного для усіх роботодавців календаря робочого часу не існує.

Як скласти календар? Пропонуємо покроковий алгоритм.

Крок 1. Визначаємося з нормою робочого часу. Пам’ятаємо, що його нормальна тривалість не може перевищувати 40 годин на тиждень. Проте окремим працівникам встановлюється скорочена тривалість робочого часу (ст. 51 КЗпП).

Крок 2. Визначаємося з тривалістю робочого тижня (п’ятиденний чи шестиденний), вихідними днями, тривалістю щоденної роботи працівників.

Крок 3. Для кожного місяця календарного року і всього за 2021 рік визначаємо:

— кількість календарних днів;

— кількість святкових і неробочих днів. Відповідно до ст. 73 КЗпП у 2021 році робота не проводиться у такі святкові та неробочі дні: 1 січня — Новий рік; 7 січня — Різдво Христове; 8 березня — Міжнародний жіночий день; 1 травня — День праці; 2 травня — Пасха; 9 травня — День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги); 20 червня — Трійця; 28 червня — День Конституції України; 24 серпня — День незалежності України; 14 жовтня — День захисника України; 25 грудня — Різдво Христове;

— кількість вихідних днів. Важливо! Якщо святковий/неробочий день (див. вище) збігається з вихідним, вихідний день переноситься на наступний робочий день (ч. 3 ст. 67 КЗпП). Саме тому у 2021 році при п’ятиденному робочому тижні з вихідними днями в суботу та неділю вихідні дні у суботу та неділю 1 і 2 травня переносяться на понеділок та вівторок 3 і 4 травня, вихідний день у неділю 9 травня — на понеділок 10 травня, вихідний день у неділю 20 червня — на понеділок 21 червня і вихідний день у суботу 25 грудня — на понеділок 27 грудня;

— кількість днів, робота в які не проводиться (тобто кількість вихідних, святкових/неробочих днів);

— кількість робочих днів;

— кількість робочих днів, що передують святковим і неробочим (число місяця, в яке скорочується тривалість робочого дня). В такі дні тривалість робочого дня (зміни) працівників з нормальною тривалістю робочого часу зменшується на 1 годину.

Крок 4. Озброївшись показниками тривалості робочого дня протягом робочого тижня, а також враховуючи кількість звичайних робочих днів і робочих днів, що передують святковим і неробочим, підраховуємо норму робочого часу для різних категорій працівників, залежно від тривалості робочого часу на робочий тиждень.

Проте якщо у вас є працівники, які працюють за календарем п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу і неділю з однаковою тривалістю робочого часу на день протягом робочого тижня, або ви використовуєте такий режим роботи для розрахунку календарної норми робочого часу працівникам із підсумованим обліком робочого часу, то вважайте, що вам пощастило! Ви можете скористатися розрахунками, наведеними Мінекономрозвитку на сайті me.gov.ua.

Розрахунок норми тривалості робочого часу на 2021 рік, розрахованої за календарем п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними в суботу та неділю з однаковою тривалістю часу роботи за день протягом робочого тижня

img 1

завантажити файл

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі