Теми статей
Обрати теми

«Не називай мене більше так»: зміна імені в трудовій книжці

Чернишова Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Ваш працівник змінив своє прізвище, ім’я чи по батькові? Ну що ж, це звичайна річ. Щоправда, тепер вам належить унести відповідні зміни до кадрової документації підприємства, зокрема до трудової книжки працівника. Звісно, це зайвий клопіт. Але повірте, здійснити таке коригування досить просто. Переконайтеся в цьому самі!

Іноді на зміну прізвища, імені, по батькові особу штовхають їх неблагозвучність, складність вимови, невдале поєднання або мода. Проте найчастіше через таку процедуру проходять громадяни (а в більшості випадків — громадянки ☺) у зв’язку з реєстрацією/розірванням шлюбу.

Вивчаємо рецепт

У разі зміни працівником прізвища, імені, по батькові роботодавцеві слід звернути свою увагу на п. 2.13 Інструкції № 58. Саме в ньому міститься рецепт щасливої зміни запису в трудовій книжці про прізвище, ім’я, по батькові та дату народження працівника.

Як же діяти в такій ситуації?

Роботодавцеві за його останнім місцем роботи працівника необхідно на першій сторінці (титульному аркуші) трудової книжки колишні дані працівника закреслити однією рискою і вписати нові дані. Зверніть увагу:

нові дані вписують внизу (під закресленими) або на тому ж рядку, якщо є місце

Важливо! Колишні (закреслені) дані працівника повинні легко читатися. Тому заклеювати або замазувати їх коригувальною рідиною не можна. На внутрішньому боці обкладинки проставляють посилання на документ, який слугує підставою для внесення змін (паспорт, свідоцтво про народження, про шлюб, про розірвання шлюбу, про зміну імені тощо), зазначають його номер і дату видачі, а також найменування органу, що видав його. Це посилання засвідчує своїм підписом керівник підприємства або спеціально уповноважена ним особа (спеціаліст кадрової служби). Тут же проставляють печатку підприємства (за її наявності) або відділу кадрів.

У такому ж порядку діють, якщо виявилося, що в трудовій книжці прізвище, ім’я, по батькові або дата народження працівника записані неправильно.

Ви можете побачити зразок унесення змін до трудової книжки працівника, який змінив прізвище.

img 1

Зауважте:

якщо трудова книжка доповнена вкладишем, дані працівника слід змінити не лише на титульному аркуші трудової книжки, а й на титульному аркуші вкладиша

Порядок унесення змін до вкладиша аналогічний наведеному вище.

Зауважимо, роботодавець повинен виправити дані в трудовій книжці в тижневий строк після отримання від працівника відповідних документів (тобто в такий же строк, як і при заповненні основних даних згідно з п. 2.4 Інструкції № 58).

А як бути, якщо працівник змінив ім’я після звільнення з попереднього місця роботи і до прийняття на нове? У цьому випадку працівник повинен звернутися до колишнього роботодавця з проханням внести зміни до трудової книжки.

Ускладнимо ситуацію. Колишній роботодавець ліквідувався (розреєструвався) і правонаступників немає. Як бути? Відповідь на це запитання ви не знайдете в Інструкції № 58 (ср. ). На наш погляд, у такій ситуації відомості про зміну імені повинен внести до трудової книжки нинішній роботодавець працівника.

Зміни в Книзі обліку руху трудових книжок

Зміни доведеться внести й до Книги обліку руху трудових книжок і вкладишів до них (типова форма № П-10). Яким чином?

На наш погляд, у цьому випадку достатньо закреслити колишнє прізвище (ім’я, по батькові) працівника і вписати нове.

Тут же або в полі Книги навпроти змінених даних працівника (якщо немає вільного місця в графі зі зміненими даними) кадровик повинен проставити дату внесення змін, свій підпис і реквізити документа, на підставі якого внесено зміни.

висновки

  • У разі зміни прізвища, імені, по батькові працівником відповідні зміни до його трудової книжки вносить роботодавець за останнім місцем роботи цього працівника.
  • Роботодавець повинен виправити дані в трудовій книжці в тижневий строк після отримання від працівника відповідних документів.
  • Нові дані працівника мають бути внесені й до Книги обліку руху трудових книжок і вкладишів до них.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі