Теми статей
Обрати теми

«Пливи, рибо, пливи»: вносимо до трудової книжки запис про звільнення

Чернишова Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Рано чи пізно настає момент, коли з працівником з тих чи інших причин доводиться попрощатися. Але відправити його в добру путь із порожніми руками не можна: потрібно видати йому його трудову книжку (якщо співробітник працював на підприємстві за основним місцем роботи). А спершу — внести до цього важливого документа відповідний «звільнювальний» запис. Про те, як правильно це зробити, — наша подальша розповідь.

Звільняємо працівника правильно

Дотримуємося порядку. Перше правило тут: записи в трудовій книжці про причини звільнення повинні точно відповідати формулюванням чинного законодавства.

При цьому, виконуючи запис, роботодавець повинен послатися на відповідні пункт, статтю КЗпП або іншого закону, який прямо передбачає підставу для звільнення (п. 2.26 Інструкції № 58).

У випадку розірвання трудового договору за ініціативою працівника з причин, з якими законодавство пов’язує надання певних пільг і переваг, у записі про звільнення в трудовій книжці зазначають ці причини.

Важливо! Для осіб працездатного віку не забудьте зазначити в трудовій книжці час, тривалість і місце проходження підвищення кваліфікації, яке працівник пройшов за останні два роки перед звільненням (п. 4.1 Інструкції № 58).

Вносимо та засвідчуємо запис. Унесення запису про звільнення до розділу «Відомості про роботу» здійснюють у такому порядку (п. 2.27 Інструкції № 58):

— у графі 1 проставляють порядковий номер запису — наступний за попереднім записом;

— у графі 2 зазначають дату звільнення. Нагадуємо: цю дату записують арабськими цифрами: число та місяць — двозначними, а рік — чотиризначними. Так, наприклад, якщо ви звільняєте працівника 10 вересня 2020 року, то до цієї графи трудової книжки необхідно вписати: «10.09.2020»;

— у графі 3 роблять власне запис про звільнення. Тут обов’язково зазначають причину звільнення і посилаються на відповідні «звільнювальний» пункт, статтю закону (детальніше про заповнення цієї графи див. далі);

— у графі 4 зазначають назву документа (наказ/розпорядження керівника підприємства), на підставі якого внесено запис, його дату та номер. Це може виглядати, наприклад, так: «Наказ від 10.09.2020 № 46-ос».

На заповненні графи 3 зупинимося трохи детальніше. Кожен «звільнювальний» запис у графі 3 починають словом «Звільнений (а)», продовжують словами «у зв’язку» або «за», а завершують зазначенням конкретної причини звільнення з посиланням на норму закону.

У трудовій книжці працівника, що помер, у графі 3 записують: «Роботу припинено у зв’язку зі смертю», у графі 4 зазначають дату і номер наказу (розпорядження). До речі, у цьому випадку датою припинення трудового договору, яку зазначають у графі 2 трудової книжки, буде дата смерті працівника, незалежно від того, працював у цей день працівник чи ні (див. лист Мінпраці від 31.12.2010 р. № 284/06/186-10).

Засвідчуємо запис. Унесений до трудової книжки запис про звільнення потрібно засвідчити (п. 4.1 Інструкції № 58). Для цього рядком нижче цього запису в графі 3:

— зазначають посаду відповідальної особи, яка уповноважена засвідчувати записи в трудових книжках;

— навпроти посади керівник (або відповідальна особа) проставляє свій підпис;

— поряд із підписом вписують ініціали та прізвище керівника (або відповідальної особи);

— нижче підпису керівника (або відповідальної особи) проставляють відбиток печатки підприємства (за наявності) або відділу кадрів.

Видаємо трудову книжку. У день звільнення роботодавець зобов’язаний видати працівникові трудову книжку з унесеним до неї відповідним записом (ст. 47 КЗпП, пп. 2.4 і 4.1 Інструкції № 58).

Тобто запис про звільнення вносять до трудової книжки в день звільнення працівника. При цьому, у загальному випадку, день звільнення вважається останнім днем роботи працівника.

Дата запису в трудовій книжці про звільнення повинна збігатися з датою звільнення

Важливо! Не радимо вносити запис про звільнення заздалегідь (наприклад, за день або за тиждень), навіть якщо конкретна дата звільнення точно відома. Адже до призначеного дня багато що може змінитися — працівник може захворіти, через що доведеться перенести дату звільнення (якщо йдеться про звільнення за ініціативою роботодавця), а то й зовсім може передумати звільнятися (це допускають ст. 38, п. 1 ст. 36 КЗпП).

Тому щоб потім не довелося заздалегідь зроблений запис визнавати недійсним, за заповнення трудової книжки беріться тільки в день звільнення працівника, тобто в останній день його роботи.

А якщо працівник у день звільнення відсутній на роботі? Тоді направте йому цього дня поштове повідомлення із зазначенням на необхідність отримати трудову книжку.

Хочете переслати трудову книжку поштою з доставкою за зазначеною адресою? Знайте: ви можете зробити це тільки з письмової згоди працівника.

Трудову книжку працівника, що помер, віддають на руки його близьким родичам під розписку або на їх вимогу надсилають поштою (п. 4.3 Інструкції № 58).

Що робити з незатребуваною трудовою книжкою? Ваш колишній працівник (родичі працівника, що помер) не забрав свою трудову книжку при звільненні? Тоді цей документ вам належить зберігати в себе протягом 2 років окремо від трудових книжок інших працівників. Після закінчення цього строку незатребувану трудову книжку передайте до архіву підприємства. Там її потрібно зберігати не менше 50 років, а згодом — знищити (п. 6.2 Інструкції № 58).

Чим загрожує роботодавцеві затримка у видачі трудової книжки? У такому разі йому доведеться виплатити працівникові середній заробіток за весь час вимушеного прогулу (п. 4.1 Інструкції № 58). Днем звільнення при цьому вважатиметься день видачі трудової книжки. Про новий день звільнення необхідно видати наказ і внести запис до трудової книжки працівника. Раніше внесений запис про день звільнення визнають недійсним у порядку, встановленому п. 2.10 Інструкції № 58.

Приклади заповнення трудової книжки при звільненні

А тепер перейдемо до «солодкого». Ви можете побачити приклади заповнення трудових книжок залежноі від підстави припинення трудового договору.

img 1

img 2

висновки

  • Записи в трудовій книжці про причини звільнення повинні точно відповідати формулюванням чинного законодавства.
  • Запис про звільнення вносять до трудової книжки в день звільнення працівника.
  • У разі затримки видачі трудової книжки роботодавець повинен виплатити працівникові середній заробіток за весь час вимушеного прогулу.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі