Теми статей
Обрати теми

ІТ-послуги нерезиденту: пільга чи не об’єкт?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Лист ДПСУ від 17.08.2020 р. № 3390/ІПК/99-00-05-06-02-06

висновок документа

Якщо розробник (резидент) не отримує права власності на створювану програмну продукцію (ПП), послуги з розробки ПП для нерезидента не є об’єктом оподаткування ПДВ (за п. 186.3 ПКУ місце постачання «за межами»). Якщо отримує — постачання ПП нерезиденту, на думку податківців, звільняється від ПДВ (ІТ-пільга за п. 261) або не є об’єктом оподаткування ПДВ (за п.п. 196.1.6, якщо платежі вписуються в роялті)

Податківці з різних боків спробували розглянути випадок розробки ПП для нерезидента. Проте чи всі озвучені ними висновки коректні?

Так, податківці, як і раніше, пов’язують можливість застосування програмної ПДВ-пільги (за п. 261 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ) з правом власності на створювану ПП. І в дусі «програмної» УПК, затвердженої наказом Міндоходів від 07.10.2013 р. № 536, не визнають ІТ-пільгу у «безправних» розробників ПП (якщо власником після завершення робіт є замовник). У такому разі, на думку фіскалів, постачання ПП не відбувається, а є постачання послуг з розробки. Місце постачання таких послуг визначають за правилами п.п. «в» п. 186.3 ПКУ, тобто за отримувачем. Ну а оскільки він нерезидент (місце постачання «за межами»), послуги з розробки ПП для нерезидента не є об’єктом оподаткування ПДВ. І в цьому жодних сумнівів немає.

Проте далі перебіг міркувань контролерів дивує. У разі, якщо власником створюваної ПП виступає розробник, який цю програму (майнові права на неї) надалі продає, то в наявності — постачання ПП. А отже, можна застосувати пільговий режим оподаткування, причому, на думку податківців, навіть у разі постачання ПП нерезиденту?! Зважаючи на це — продовжують контролери — пільгове постачання треба показати в пільговому ряд. 5.1 декларації з ПДВ і розрахувати суму пільг у таблиці 2 додатка Д6. І з цим уже погодитися складно. Чому?

Річ у тім, що з позицій ПДВ-обліку що послуги з розробки ПП (перший випадок), що операції з постачання ПП (другий випадок) є нічим іншим, як постачанням послуг. Тому місце їх постачання визначають за правилами «послугового» п. 186.3 ПКУ (тобто за отримувачем). З тією тільки відмінністю, що для послуг з розробки ПЗ — за п.п. «в», а для постачання ПП (з передачею майнових прав) — за п.п. «а» (але це особливої ролі не відіграє, оскільки підхід єдиний). Ну а оскільки отримувач у цьому випадку — нерезидент, то у послуг місце постачання «за межами». Тому неважливо: розробляємо ПП або продаємо нерезиденту — у будь-якому разі операції не є об’єктом оподаткування ПДВ. А отже, застосувати до них ІТ-пільгу неможливо. Проте це чомусь фіскали випустили з уваги і з висновком заплуталися.

Хоча у БЗ 101.13, відповідаючи на запитання про те, як відображати в ПДВ-обліку операції з розробки або постачання ПП нерезиденту — як пільгові чи як необ’єктні — податківці доходять правильного висновку й однозначно говорять: як необ’єктні. Причому посилаються на ті ж пп. «а» та «в» п. 186.3 ПКУ. І пояснюють: ІТ-пільга тут незастосовна, оскільки застосовувати її можна тільки за наявності об’єкта оподаткування (тобто якщо операції підпадають під об’єкт).

У нас же (і у першому, і в другому випадку — розробка ПП/постачання ПП), як ми з’ясували, — операції необ’єктні. Тому їх треба показати у безПДВшному ряд. 5 декларації з ПДВ і в таблиці 1 додатка Д6. А от ані в пільговому ряд. 5.1, ані в таблиці 2 додатка Д6 (де розраховують ПДВ-пільги) їм не місце.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі