Теми статей
Обрати теми

Часткове безробіття + лікарняний = ?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Лист Мінсоцполітики від 26.08.2020 р. № 8076/0/290-20

висновок документа

У період тимчасової непрацездатності (відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами) допомога по частковому безробіттю не надається. Натомість здійснюється виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності (по вагітності та пологах) згідно із законом

На період карантину багато роботодавців скористалися можливістю отримати для працівників допомогу по частковому безробіттю. Право на таку допомогу виникає у разі втрати працівниками частини зарплати внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) діяльності.

Також з 16.07.2020 р. отримати допомогу по частковому безробіттю на період карантину можна на працівників, які отримують оплату часу простою (крім періоду освоєння нового виробництва) або перебувають у карантинних відпустках за свій рахунок.

Звісно, отримання допомоги по частковому безробіттю не виключає можливості того, що працівник захворіє в цей період. Та й вагітність і пологи ніхто не відміняв. Тож цілком законно виникає запитання, на яку виплату має право непрацездатний працівник: і далі на допомогу по частковому безробіттю разом з іншими працівниками чи на непрацездатну допомогу?

З цим питанням ми звернулися до Мінсоцполітики. Адже на місцях ФСС відмовляв в оплаті лікарняних, у тому числі у зв’язку з вагітністю та пологами, аргументуючи тим, що одночасне отримання двох допомог (по частковому безробіттю та по непрацездатності (вагітності та пологах)) неможливе. Тож отримуйте, любі друзі, допомогу по частковому безробіттю.

Що ж говорить Мінсоцполітики? Дійсно, всидіти на двох стільцях не вийде. Адже кожен з видів названих допомог є компенсацією застрахованій особі втраченого заробітку в разі настання відповідних обставин (страхового випадку). І одночасна їх виплата законодавством не передбачена.

Проте за період непрацездатності (відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами) застрахована особа повинна отримати лікарняні (допомогу по вагітності та пологах) згідно із законом.

Що нам говорить Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV? Що лікарняні не світять працівникові, у якого тимчасова непрацездатність збіглася з відпусткою за свій рахунок. Тож такому працівникові є сенс або зовсім не оформлювати свій лікарняний і продовжувати отримувати допомогу по частковому безробіттю або ж домовлятися з роботодавцем, щоб він перервав відпустку за свій рахунок до початку лікарняного.

А ось настання тимчасової непрацездатності, у тому числі у зв’язку з вагітністю та пологами, у період скорочення (зупинення) діяльності, простою не є підставою для відмови у виплаті лікарняних (допомоги по вагітності та пологах).

Також у разі настання права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами у період відпустки за свій рахунок, допомога по вагітності та пологах надається з дня виникнення права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

І тут головне — правильно заповнити Табель обліку робочого часу. Оплачувану непрацездатність в Табелі позначаємо кодом «ТН», а час відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами — «ВП». Тоді сумнівів не виникає — працівник за цей період має право на отримання лікарняних (декретних). А на «безробітну» допомогу за цей період він вже розраховувати не може.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі