Теми статей
Обрати теми

Недоплатили зарплату: смішно чи страшно?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Працівниці нарахували зарплату в повному обсязі, а виплатили на 5 грн менше. Що робити: створювати платіжку та виплачувати зараз чи додати до суми авансу та виплатити разом із зарплатою за 1-шу половину вересня? Податки сплачені у повній сумі. Чи є якісь межі для похибки в недоплатах зарплати?

Для початку давайте проаналізуємо масштаб лиха. В ситуації, описаній у запитанні, має місце таке порушення, як виплата заробітної плати не в повному обсязі. За нього абзацом четвертим ч. 2 ст. 265 КЗпП передбачений штраф у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення. Сьогодні це 15000 грн.

І хай вас не збиває незначний розмір недоплати. Верховний Суд наголошує: чинне законодавство України про працю не передбачає пом`якшуючих чи обтяжуючих обставин для звільнення від відповідальності роботодавців, які використовують найману працю, з урахуванням розміру порушення. Живий приклад — постанова ВС від 22.05.2020 р. у справі № П/811/1996/17*, згідно з якою за недоплату працівникам у 72 грн роботодавець отримав штраф 128000 грн.

* reyestr.court.gov.ua/Review/89395093

Та зачекайте з прийомом валеріанки чи чогось міцнішого. З часів «живого прикладу» змінилися положення ст. 265 КЗпП.

Тож тепер, якщо ви виплатите недоплачену суму (усунете порушення) до початку перевірки Держпраці чи після у визначені приписом строки, заходи щодо притягнення роботодавців до відповідальності не застосовуються. Це прямо зазначено у ч. 6 ст. 265 КЗпП.

У ситуації, описаній у запитанні, виплатити працівникові 5 грн можна як окремим платіжним дорученням (якщо хочете виправитися якнайшвидше), так і додавши їх до суми авансу за вересень (якщо світити помилку не хочете).

Від відповідальності на роботодавця за КЗпП перейдемо до адмінвідповідальності посадових осіб та ФОП за КпАП. У загальному випадку виплата зарплати не в повному обсязі коштує від 510 до 1700 грн.

Але! По-перше, не потрібно скидати з рахунків строки накладення адмінстягнення. Так, якщо справи про адміністративні правопорушення підвідомчі суду (а це наш варіант), стягнення може бути накладено не пізніше як через три місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні — не пізніше трьох місяців з дня його виявлення.

Виплата зарплати не в повному обсязі — це триваюче правопорушення**, тобто порушення, пов’язане з триваючим, безперервним невиконанням обов’язків, передбачених законом. Таке правопорушення припиняється у випадку виконання цього обов’язку або припиненням дії відповідної норми закону.

** Але у судовій практиці зустрічаються випадки, коли такі порушення визнають разовими (див., наприклад, постанову Чутівського районного суду Полтавської області від 11.07.2019 р. у справі № 550/408/19 // www.reyestr.court.gov.ua/Review/82982413).

Тобто у разі виплати недоплаченої суми порушення з триваючого перетвориться на разове. А далі є три місяці з моменту здійснення виплати протягом яких до посадових осіб роботодавця (ФОП) може бути застосовано адмінвідповідальність у зазначеному вище розмірі.

Та скоріш за все тут спрацює «по-друге»: КпАП містить чудову ст. 22. Вона дозволяє суду звільнити порушника від адміністративної відповідальності і обмежитись усним зауваженням при малозначності вчиненого адміністративного правопорушення.

Зауважимо, що малозначність суд визначає на підставі внутрішнього переконання. Проте, в порівнянні з тим, що сьогодні банкіри вважають, що Україні не вистачає купюр 2000 та 5000 грн, оті недоплачені 5 грн із запитання виглядають непристойно малозначимими.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі