Теми статей
Обрати теми

Визначаємо код типу об’єкта

Децюра Сергій, податковий експерт
Щоб заповнити ф. № 20-ОПП, платнику податку потрібно не тільки мати на руках інформацію про свій об’єкт оподаткування, а й ще й правильно обрати код типів об’єктів саме для свого майна. Цей код стане у пригоді платнику для заповнення аж цілих двох граф цієї форми. Про те, що це за код та як його обрати, поговоримо далі.

Значення Довідника

Тільки-но платник податку приступає до заповнення ф. № 20-ОПП, у нього точно виникнуть запитання щодо заповнення гр. 3 «Тип об’єкта оподаткування» та гр. 5 «Ідентифікатор об’єкта оподаткування». Про правила заповнення цих граф читайте «Правила заповнення форми № 20-ОПП» цього номера. Із цих правил випливає, що основою для їх заповнення є інформація про тип певного об’єкта (тобто код) із рекомендованого Довідника типів об’єктів оподаткування, що оприлюднений на офіційному вебпорталі ДПС (tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/127294.html) та розміщується на інформаційних стендах у податковій.

Не таємниця, що у Довіднику просто гамузом, без жодної логіки, зазначено назви і коди для різних об’єктів. При цьому там наведено саме ті об’єкти, які, на думку фіскалів, є об’єктами оподаткування.

Як має бути за ПКУ. Нагадаємо, що п. 63.3 ПКУ вказує на те, що ф. № 20-ОПП подають щодо всіх об’єктів оподаткування та об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, тобто щодо майна та дій, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів. При цьому такі об’єкти за кожним видом податку та збору визначаються згідно з відповідним розділом ПКУ.

Тобто щоб зрозуміти, за які об’єкти слід подавати ф. № 20-ОПП, а за які ні, по суті, слід брати кожен окремий об’єкт та співвідносити його характеристики з вимогами до об’єктів оподаткування, які визначені у ПКУ.

Точно відомо, що фіскали (БЗ 116.11) дозволяють не подавати ф. № 20-ОПП щодо об’єктів оподаткування, таких як товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг) та операції з їх постачання, які відображаються у відповідній податковій звітності. Тому й не дивно, чому таких об’єктів оподаткування у Довіднику немає.

Якщо відкинути всі ці дрібні «оборотні» об’єкти оподаткування, то за фактом серед об’єктів, про які слід подати ф. № 20-ОПП, лишаються тільки великогабаритні об’єкти. Зокрема, це все нерухоме майно (будинки, споруди, землі тощо) і частина великого рухомого майна (автівки, техніка тощо).

Тому взагалі в цьому Довіднику мали б бути зібрані всі коди, які присвоюються об’єктам оподаткування за ПКУ.

Як воно за Довідником. Але, на жаль, це не так.

При формуванні Довідника податківці вирішили не брати назви об’єктів оподаткування, що фігурують у ПКУ, а заповнили цей Довідник простонародними назвами

Так, наприклад, у Довіднику ви не відшукаєте такого об’єкта, як нежитлова нерухомість, яка є об’єктом оподаткування для податку на нерухомість. Водночас у ньому згадується ціла низка похідних об’єктів, наприклад житловий будинок (код 685), будинок торгівлі (код 102) тощо. І таких випадків безліч.

Якщо детально вивчити цей Довідник, то в ньому ви відшукаєте небагато саме чисто об’єктів оподаткування, визначених ПКУ. У ньому переважно загадують об’єкти, через які платник податків здійснює свою діяльність. Наприклад, у Довіднику, ви може знайти бутік (109), цех (код 148), відділення магазину (код 156) тощо.

Враховуючи це, не рідкість, коли платник у Довіднику не відшукає певних об’єктів, які, за правилами ПКУ, є об’єктами оподаткування. Тому далі поговоримо, як бути в цьому випадку.

Якщо у Довіднику нема коду

Доволі часто платники не можуть відшукати у Довіднику код для свого об’єкта. Тому можна говорити, що коли коду немає, то й дані про об'єкт у ф. № 20-ОПП зазначати не слід. Але, знаючи про наслідки, які можуть очікувати на платника за це, краще все-таки дані про об'єкт показати. Але як це зробити?

Традиційно, коли у Довіднику не було коду для вашого об'єкта, податківці рекомендували (БЗ 116.11) для заповнення ф. № 20-ОПП брати із Довідника той тип об’єкта оподаткування, який за своїм функціональним призначенням найбільш відповідає вашому об’єкту.

Так, наприклад, якщо підприємство придбало верстат, який знаходиться у цеху з виробництва взуття, то слід включати фантазію й шукати у Довіднику об’єкти, які за функціональним призначенням подібні до нього. Такий об’єкт, близький за функціональним призначенням до верстата, є, наприклад, під кодом «19» — «Автомати». У зв’язку з цим у ф. № 20-ОПП особа, яка придбала верстат, мала показати його так, як на рисунку нижче.

img 1

Але ця консультація не чинна з 27.07.2020 р. Зараз на подібне питання фіскали відповідають трохи інакше. Так, у категорії 116.11 БЗ фіскали зазначають, що, керуючись принципом укрупнення інформації про об’єкти оподаткування та враховуючи, що таке обладнання, розміщене в приміщенні чи на території, пристосованих для їх функціонування, типи об’єктів оподаткування «верстат», «технологічне обладнання», «технічні агрегати» можливо віднести до наявного у суб’єкта господарювання типу об’єкта оподаткування, який найбільш відповідає визначенню місця знаходження/зберігання такого обладнання, наприклад «148» — «Цех», «587» — «Виробнича ділянка», «325» — «Майстерня, «327» — «Майстерня швейна», про який, у разі відсутності інформації про нього в контролюючому органі, суб’єкту господарювання необхідно повідомити як про об’єкт оподаткування.

Отже,

якщо заповнюєте ф. № 20-ОПП щодо об’єкта, якого немає у Довіднику, то вам за принципом укрупнення слід зазначати код не самого об’єкта, а код об’єкта, де актив знаходиться

Так слід робити й коли в Довіднику немає коду для вашого об'єкта (БЗ 116.11).

Враховуючи це, коли платник уже подав інформацію про те, що у нього, наприклад, є цех і після того він придбав верстат, який стоятиме у цьому цеху та для якого немає окремого коду типу об’єкта, то йому окремо інформувати про нього фіскалів не слід. Бо він уже подав дані про цех до податкової й одночасно, виходить, повідомив і про верстат, що в ньому стоїть.

Логіка працює доти, доки якийсь із об’єктів, за яким немає коду у Довіднику та який укрупнили під одним об’єктом (наприклад, цех), не змінить стан: наприклад, передадуть іншій особі в оренду. От тоді, напевно, слід виокремити верстат як окремий об’єкт і подати щодо нього ф. № 20-ОПП з даними про те, що його передано в оренду. І тоді ми знову повертаємося до визначення коду такого об’єкта. На наш погляд, тут краще визначити такий код за давнім звичаєм: опираючись на функціональне призначенням тих об’єктів, які є у Довіднику.

Тобто при передачі в оренду об’єкта, для якого немає коду, вам слід у Довіднику знайти той код, який за своїм функціональним призначенням найбільш відповідає вашому об’єкту оподаткування. Якщо це верстат, то таким кодом, як ми з’ясували вище, може бути код «19» — «Автомати».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі