Теми статей
Обрати теми

Що проходить повз ф. № 20-ОПП

Нестеренко Максим, податковий експерт
У попередніх статтях ми розбиралися з питанням, яке саме майно та за яким принципом слід відображати у ф. № 20-ОПП. Ви переконалися, що цей звіт претендує на всеосяжність, тому інформації у ньому буде чимало. Зрозуміло, у такій ситуації виникає бажання зменшити обсяг роботи і дізнатися, яку інформацію можна не показувати у ф. № 20-ОПП. У цій статті поговоримо саме про це!

Об’єктами оподаткування та об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням, є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів. Такі об’єкти за кожним видом податку та збору визначаються згідно відповідних розділів ПКУ (п. 63.3 ПКУ; п. 8.2 Порядку № 1588).

Бути чи не бути… у ф. № 20-ОПП?

Ані ПКУ, ані Порядок № 1588 не уточнюють, про які об’єкти оподаткування платник може не зазначати інформацію у ф. № 20-ОПП. Лише констатується, що платник зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням (п. 63.3 ПКУ; п. 8.1 Порядку № 1588).

Однак ця вимога, вочевидь, зовсім не означає, що ф. № 20-ОПП — це єдиний спосіб повідомляти про об’єкти оподаткування. Для того, аби прояснити це питання, податківці видали спеціальну консультацію у БЗ 116.11. У ній вони дійшли висновку, що

не потрібно зазначати у ф. № 20-ОПП інформацію про ті об’єкти оподаткування, які платник вже зазначив у своїй податковій звітності

Здавалося б, цілком логічна відповідь. Якщо платник подав декларацію і зазначив у ній об’єкти оподаткування відповідним податком, для чого інформацію про ці об’єкти оподаткування ще раз дублювати у ф. № 20-ОПП? За такого підходу до ф. № 20-ОПП потрапляють тільки ті об’єкти оподаткування, які залишилися не охоплені податковою звітністю. І підтверджується функція ф. № 20-ОПП — не дублювати податкову звітність, а надавати податківцям додаткову інформацію про майно платника.

Думка податківців

У вже згаданій вище спеціальній консультації податківці посилаються на загальне визначення об’єкта оподаткування згідно з п. 22.1 ПКУ. Процитувавши його, фіскали заявляють: інформація про об’єкти оподаткування, такі як товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг) відображаються у відповідній податковій звітності платника, тому про такі об’єкти оподаткування не потрібно повідомляти у ф. № 20-ОПП.

Тож якщо виходити з логіки податківців, отримаємо, що ф. №20-ОПП призначена для деталізованої інформації саме про майно платника. Бо ж усі інші об’єкти оподаткування вже є у податковій звітності. І якщо подивитися на Довідник об’єктів оподаткування, цю логіку можна зрозуміти — там містяться виключно «майнові» об’єкти оподаткування.

Думка редакції

Цілком погоджуємося з податківцями в тому, що у ф. № 20-ОПП не потрібно відображати ті об’єкти оподаткування, які платник вже відобразив у своїй податковій звітності. Однак перелік об’єктів, які податківці зараховують до таких, що відображені у податковій звітності, викликає деякі запитання.

Так, дохід, прибуток і обсяги постачання дійсно відображаються у податкових деклараціях. Однак фахівці ДПСУ чомусь не згадали, наприклад, про земельні ділянки і об’єкти нерухомого майна, які теж відображаються у податковій звітності. Тож, на нашу думку, слід розглянути податкову звітність за кожним з податків. І зробити окремий висновок щодо того, яку інформацію про об’єкти оподаткування дає ця звітність і, відповідно, яку інформацію можна не дублювати у ф. № 20-ОПП.

Об’єкти оподаткування у податковій звітності й у ф. № 20-ОПП

Податкова звітність з податку

Об’єкт оподаткування, що є у звітності

Думка податківців

(ф. № 20-ОПП)

Думка редакції

(яку інформацію щодо податку зазначаємо у ф. № 20-ОПП)

Декларація з податку на прибуток

Прибуток, дохід з реалізації товарів, власне товари

Не подаємо

Згодні, інформація вже є у декларації*

* Незважаючи на те, що інформація про основні засоби фактично міститься у додатку АМ до декларації, зазначати такі основні засоби у ф. № 20-ОПП усе одно доводиться.

Декларація про майновий стан і доходи

Дохід фізичної особи

Не подаємо

Згодні, інформація вже є у декларації*

* Стосується як податкових агентів, так і ФОП-загальносистемників. Це, зокрема, актуально у випадках, коли фізична особа за трудовим чи цивільно-правовим договором працює в іншому місті. Подавати ф. № 20-ОПП і ставати на облік за неосновним місцем обліку через дохід такої фізособи роботодавцю не потрібно.

Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ

Дохід фізичної особи

Не подаємо

Згодні, інформація вже є у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ

Декларація з ПДВ

Операції з постачання, товари

Не подаємо

Згодні, інформація вже є у декларації

Декларація з акцизного податку

Операції з реалізації товарів, власне товари

Не подаємо, щодо товарів, подаємо щодо акцизних складів

Згодні, інформація про підакцизні товари вже є у декларації; додаткова інформація про акцизні склади необхідна для їх реєстрації в СЕАРПСЕ

Декларація платника ЄП

Дохід, обороти з реалізації товарів, земельні ділянки

Не подаємо

Згодні, інформація вже є у декларації

Декларація з екологічного податку

Обсяги забруднюючих речовин

Роз’яснень немає

Подавати ф. № 20-ОПП потрібно про джерела забруднюючих речовин (наприклад, котельні)

Декларації з рентної плати

Обсяги продукції, надр, використаної води та деревини, ширина радіочастотної смуги

Роз’яснень немає

Подавати ф. № 20-ОПП треба про об'єкт «ділянка надр» (код «711»), а також про місця зберігання ресурсів (нафтобаза, ставок, лісосклад, радіотрансляційний вузол тощо)

Декларації з майнових податків

Земельні ділянки; дорогі легкові автомобілі; об’єкти нерухомого майна

Подаємо

Не згодні, інформація про об’єкт оподаткування вже є у декларації юридичної особи*. Тож сміливі платники можуть її не дублювати

* Фізичним особам майнові податки нараховують самі податківці. Відтак ті з фізосіб, які є ФОП, декларації з майнових податків не подають і, відповідно, повинні повідомити про об’єкти оподаткування цими податками у ф. № 20-ОПП. Це ж рекомендуємо зробити обережним платникам — юридичним особам. Також вантажні автомобілі і легкові автомобілі, які не оподатковуються транспортним податком у ф. № 20-ОПП мають відображати всі платники, адже вони у декларації не зазначаються.

Декларація з туристичного збору

«Туристичні» місця тимчасового проживання (ночівлі)

Роз’яснень немає

Форму № 20-ОПП не подаємо, адже інформація про місця ночівлі (готель, кемпінг тощо) вже є у додатку до декларації*

* На нашу думку, ф. № 20-ОПП не подають ані платники (туристи), ані податкові агенти (власники «туристичних» місць проживання).

Декларація з паркувального збору

Земельні ділянки, виділені під паркування

Роз’яснень немає

Форму № 20-ОПП не подаємо, адже інформація про місця паркування вже є у декларації*

* До того ж власне земельна ділянка є частиною автомобільної дороги загального користування, а не власністю окремо взятого платника.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі