Теми статей
Обрати теми

Об’єкти на колесах: 20-ОППшні особливості

Нестеренко Максим, податковий експерт
Транспортні засоби теж є об’єктами оподаткування. Відповідно вони теж повинні зайняти своє місце у ф. № 20-ОПП кожного платника, в якого вони є. При цьому внесення у ф. № 20-ОПП інформації про транспортні засоби має свої особливості. У цій статті з’ясуємо, які саме.

«Транспортних» типів об’єктів оподаткування у Довіднику — величезна кількість. Тут і автомобіль (код «20»), і причеп (код «26»)*, і фургон (код «36»), і автобус (код «304»), і тролейбус (код «647»), і трамвай (код «681»), і навіть трейлер, цебто «дім на колесах» (код «35»).

* Під цим кодом, на нашу думку, слід зазначати й напівпричепи.

Серед господарського транспорту слід відзначити відповідно гусеничну (код «709») та колісну (код «710») техніку**. А ще є: авіаційний транспорт, наприклад, літаки (код «689»); залізничний транспорт, цебто потяги (код «671») чи вагони (код «716»); водний транспорт, зокрема, катери (код «603»), пороми (код «604») чи судна (код «610»).

** Щоправда, є окремий код для колісних тракторів (код «703»).

Які особливості чекають на цього платника при заповненні ф. № 20-ОПП?

Де місцезнаходження?

Головне запитання, яке виникає у зв’язку із такими об’єктами оподаткування, — це їх місцезнаходження. Адже автомобілі та інші транспортні засоби — це рухоме майно, яке може постійно переміщуватися і використовуватися платником у діяльності по всій території України чи навіть за кордоном.

Тож у кожного платника, який відображає у ф. № 20-ОПП інформацію про транспортні засоби, неминуче постане проблема: що відображати у графі 8 «Місцезнаходження об’єкта оподаткування»?

На нашу думку, тут потрібно виходити з того, що транспортні засоби — це майно, яке підлягає державній реєстрації (ст. 34 Закону про дорожній рух). Звернутися із заявою про здійснення такої держреєстрації платник може до будь-якого сервісного центру МВС або центру надання адмінпослуг (п. 6 Порядку № 1388). Однак у реєстраційних документах неодмінно буде зазначено місце реєстрації.

Для підприємства ним буде місцезнаходження (тобто податкова адреса) власне юридичної особи та її стоянки***, а для фізичної особи — місце проживання (п. 24 Порядку № 1388). Це й буде місце реєстрації транспортного засобу, яке потрібно зазначати у графі 8 ф. № 20-ОПП. Нагадаємо, що транспортний засіб, який на «підприємницьких» правах належить ФОП, усе одно реєструється на нього як на фізичну особу (абзац третій п. 6 Порядку № 1388). Тому ФОП фактично зазначають місцезнаходженням транспортних засобів місце свого проживання, адресу, за якою їм зареєстрували транспортний засіб.

*** Якщо транспортний засіб зареєстрований на філію, його місцезнаходженням, звичайно ж, буде місце реєстрації філії (п. 8.2 Порядку № 1588).

Також можлива ситуація, коли власник транспортного засобу офіційно передав право користування ним іншій особі (фізичній чи юридичній). Тобто транспортний засіб зареєстровано на одну особу, але право керування при цьому належить іншій особі. Підтвердженням такого права є тимчасовий реєстраційний талон (п. 16 Порядку № 1388). За таких обставин до графи 8 ф. № 20-ОПП можна, на нашу думку, записати адресу, що її зазначено у такому тимчасовому талоні.

А якщо адреса реєстрації автомобіля та адреса стоянки (парковки, гаража тощо), де він постійно зберігається у неробочий час, не збігаються? Таке теж трапляється. На нашу думку, буквальне прочитання п. 24 Порядку № 1388 тут зайве. Адже в цілому із цього Порядку випливає, що місцем реєстрації автомобіля юридичної особи є саме місцезнаходження (тобто податкова адреса) такої особи.

Натомість адреса гаража (яка не збігається з місцем реєстрації транспортного засобу), на нашу думку, не повинна потрапляти до ф. № 20-ОПП як місцезнаходження цього транспортного засобу. Гараж та стоянка — це окремі об’єкти оподаткування, і їх адресу у ф. № 20-ОПП потрібно зазначати, коли подаємо інформацію саме про об’єкт «автостоянка» (код «33») чи «гараж» (код «659»).

Отже,

місцезнаходженням транспортного засобу є місце його реєстрації

Якщо ви орендуєте транспортний засіб, але тимчасовий реєстраційний талон у зв’язку із цим не отримували, вам потрібно зазначити місцезнаходженням транспортного засобу місце його реєстрації у орендодавця.

А що ж податківці? Відповідаючи на пряме запитання щодо графи 8 у одній із консультацій БЗ 116.11, податківці ухилилися від відповіді у стилі «масло масляне», відказавши: у графі 8 потрібно зазначити адресу місцезнаходження транспортного засобу. Натомість у іншій консультації у них таки промайнуло: у графі 8 потрібно зазначати адресу місця реєстрації транспортного засобу (БЗ 116.11).

Реєстраційний номер

Оскільки транспортні засоби підлягають державній реєстрації при їх зазначенні у ф. № 20-ОПП, вочевидь, має бути заповнено графу 12 «Реєстраційний номер об’єкта оподаткування». Згідно з додатком до власне ф. № 20-ОПП у цій графі потрібно зазначати номер кузова транспортного засобу — для легкового автомобіля і номер шасі транспортного засобу — для вантажного автомобіля та причепа. Для водного транспорту зазначається бортовий реєстраційний номер, а для авіаційного — реєстраційний знак.

Виходячи з такої логіки, треба думати, що принцип укрупнення інформації до транспортних засобів жодним чином не застосовується й у ф. № 20-ОПП потрібно зазначати інформацію про кожен транспортний засіб окремо. І донедавна так воно й було. Однак після останніх змін до Порядку № 1588 з’явилася можливість застосовувати «горизонтальне» укрупнення до інформації про однотипні (за видом, використанням, станом та видом права власності) автомобільні транспортні засоби.

Інформацію про такі транспортні засоби можна узагальнити, а в графі 12 зазначити кількість однотипних транспортних засобів

Порядок № 1588 пропонує узагальнений об’єкт оподаткування «автомобільні транспортні засоби». Однак такого об’єкта оподаткування у ф. № 20-ОПП немає. Тому для горизонтального укрупнення застосовуємо об’єкт «автотранспорт» (код «34») чи «автогосподарство» (код «8») залежно від того, яке призначення у вашого автопарку.

Увага! Вищезазначений принцип укрупнення не можна застосовувати щодо транспортних засобів, які є пунктами: (1) пересувної роздрібної торгівлі, (2) громадського харчування або (3) послуг, крім пасажирських та вантажних перевезень.

Тобто, наприклад, якщо ФОП, який має кілька автоцистерн для торгівлі молоком на розлив, повинен інформацію про кожну цистерну зазначати окремо (з кодом «37»). А от підприємство, в якого є автопарк для надання послуг перевезення пасажирів, може укрупнити інформацію про всі свої транспортні засоби одним об’єктом оподаткування «таксі» (код «484») або «маршрутне таксі» (код «335»).

Хоча треба попередити перевізників: схоже, що податківці ще не визначилися для себе з розумінням зазначеної норми. Тому можуть вимагати окремо показувати у ф. № 20-ОПП кожну маршрутку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі