Теми статей
Обрати теми

Спільне майно: що з ф. № 20-ОПП?

Амброзяк Наталя, юрист
На гарячій лінії не стихає потік запитань щодо заповнення форми № 20-ОПП. І окремий їх блок стосується того, як відобразити спільну власність (чи то власність подружжя або ж співвласників, не пов’язаних сімейними узами). Ми взяли декілька найцікавіших ситуацій, які розберемо у цій статті.

Подружжя

Чоловік і дружина зареєстровані як ФОП. Мешкають і зареєстровані (прописані) в одній квартирі. Мають інтернет-магазин. Товар перебуває у квартирі. Як заповнити графу 10 («Вид права на об’єкт...») ф. № 20-ОПП?

Якщо подружжя зареєстроване в одній квартирі, то, скоріше за все, місцезнаходження їх ФОП в ЄДР* — це адреса такої квартири.

* Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Для того, щоб зрозуміти, як відобразити цей об’єкт у ф. № 20-ОПП, потрібно розібратися з правом чоловіка і дружини на квартиру. А це може бути:

1) спільна сумісна власність;

2) приватна власність одного з подружжя, а другий там просто зареєстрований («прописаний»).

Сумісна власність. За загальним правилом майно, придбане в шлюбі, вважається спільною сумісною власністю подружжя (ч. 3 ст. 368 ЦКУ, ч. 1 ст. 60 СКУ).

Нюанси можуть закріплюватися в договорі або законі.

При цьому подружжя має рівні права на володіння, користування та розпорядження майном, що перебуває в спільній сумісній власності, якщо інше не встановлено домовленістю між ними (ч. 1 ст. 60 СКУ).

Як показати? Квартиру і чоловік, і дружина показують як таку, що перебуває у власності. У графі 10 і чоловікові, і дружині потрібно ставити 1 («право власності»).

Приватна власність. Як уже сказали, з правила про сумісну власність можуть бути винятки. Так, наприклад, на праві приватної власності одному з подружжя належить майно, яке він придбав до шлюбу (п. 1 ч. 1 ст. 57 СКУ). Як бути? Адже «прописка» ≠ «право власності». Тут допоможуть ЖКУ і ЦКУ.

Члени сім’ї власника квартири, що мешкають разом із ним, користуються жилим приміщенням нарівні з власником квартири, якщо при їх заселенні не було іншої угоди про порядок використання цього приміщення (ч. 1 ст. 156 ЖКУ).

Власник має право використовувати житло у своїй підприємницькій діяльності (з обмеженнями, звичайно) (ст. 320 ЦКУ). Отже, і члени сім’ї теж можуть це робити (якщо в угоді про порядок використання приміщення не встановлено інше).

А виходячи зі ст. 405 ЦКУ право члена сім’ї використовувати житло є сервітутом. Звісно, згідно з п. 2 ч. 1 ст. 4 Закону № 1952 сервітут підлягає держреєстрації. Але суди можуть проігнорувати відсутність такої, визнавши право користування члена сім’ї (прописаного у квартирі) сервітутом (див. постанову ВС від 14.08.2019 р. у справі № 702/101/18**).

** Див. за посиланням: reyestr.court.gov.ua/Review/83749229

Як показати? У графі 10 зазначаємо 3 («право користування (сервітут, емфітевзис, суперфіцій)»).

Земділянка 50 на 50

Фізособа зареєстрована як ФОП. В її власності (як у фізособи) 50 % земельної ділянки. Ще 50 % у власності в іншого громадянина. Які дані зазначати в графі 10 («Вид права на об’єкт...»)? Чи потрібно показувати «процентівку»?

Форма № 20-ОПП не передбачає, щоб ми показували відсотки. І в Порядку № 1588 про цю необхідність не сказано. Відповідно ФОП потрібно буде зазначити лише те, що у власності в нього перебуває земельна ділянка. При цьому в графі 10 («Вид права на об’єкт...») він зазначить 1 («право власності») або 6 («право постійного користування»).

Мати і дочка

Мати і дочка зареєстровані як ФОП. Обоє володіють готелем на праві спільної часткової власності (у частках 70 % і 30 %). Дочка орендує в матері її частину готелю (70 %). Частину приміщень, що орендуються в матері, дочка здає в суборенду ще трьом ФОП (під ресторан, бар і готель). Як це відобразити у ф. № 20-ОПП?

Як ми сказали вище, при заповненні ф. № 20-ОПП частки зазначати не потрібно. Тут відштовхуємося від того, що дочка володіє частинами готелю на різних підставах. Відповідно вважаємо, що готель доведеться дробити. Що в такому разі будемо показувати у ф. № 20-ОПП?

Мати: готель у власності, який надається в оренду. Щоб показати свою частку.

Як показати?

img 1

Дочка: перший об’єкт — готель у власності (частка 30 %), другий об’єкт — орендований готель (частка 70 %). Потім показуємо, що об’єкт «орендований готель» здається в суборенду. Вважаємо, що тут дробити частину готелю на три об’єкти (ресторан, бар і готель) не потрібно. Має спрацювати принцип укрупнення (див. детальніше «Принцип кита, або Укрупнення інформації у ф. № 20-ОПП» цього номера). А ось кожен з ФОП у себе у ф. № 20-ОПП покаже свій об’єкт («452 — ресторан», «78 — бар», «179 — готель»).

Як показати?

img 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі